pusztító földrengés földmozgás természeti katasztrófa
Amikor hirtelen megmozdul a lábad alatt föld... A földrengések tekintetében Európa nem is olyan békés kontinens, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

Nem is gondolnánk, de szinte mindennapos, hogy Európában valahol megremeg a föld. Úgy tűnik, bárhová is utaznánk, de még ha ki sem mozdulunk otthonról is érdemes a jövőben felkészülnünk rá, hogy a földrengések bármikor bekövetkezhet. Ezek a rengések emlékeztetnek minket arra, hogy Európa is rendelkezik szeizmikus aktivitással, amely komoly hatással lehet az érintett régiókra.

földrengések
A földrengések tekintetében Európa nem is olyan békés kontinens, mint amilyennek első pillantásra tűnik
Forrás: Shutterstock/country,november,rural,crack,kaikoura,white,road,bollard,hundale

Ezekre figyeljünk földrengések idején

A közelmúltban Svájc, Németország, Görögország és Olaszország területén is több helyen megremegett a föld az earthquaketrack.com oldalon közzétett információk szerint. De mit tegyünk földrengéskor? Földrengés idején a legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat és gyorsan reagáljunk. Ha éppen zárt térben tartózkodunk, akkor azonnal keressünk menedéket egy masszív bútor, például egy asztal alatt, és maradjunk ott, amíg a rengés el nem csitul. Csak akkor hagyjuk el az épületet, ha a rázkódás már teljesen abbamaradt. Fontos tudni, hogy a földrengés után is lehetnek utórengések. A lakáson belül távolodjunk el az ablakoktól, külső falaktól és nehéz tárgyaktól, amelyek a rengés hatására könnyen leeshetnek sérüléseket okozva ezzel. Ha szabadban vagyunk, maradjunk távol az épületektől, fáktól és elektromos vezetékektől, minden olyan dolgoktól, amik leeshetnek, leszakadhatnak valahonnan, vagy kidőlhetnek. Ha autózás közben érezzük meg a rengést, állítsuk le a motort, és maradjunk a járműben, ameddig a veszély el nem múlik. Tilos bármilyen felvonót használni, áramkimaradás esetén leállhatnak, rosszabb esetben elszakadhatnak. Mindig legyen kéznél elsősegélycsomag, zseblámpa és elegendő víz, az elővigyázatosság akár életeket is menthet.

Földrengések a Balatonnál

Már tavaly nyáron is több földrengést észleltek Magyarországon, pedig hazánk nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé. Legutóbb a Balaton déli partján mozdult meg a föld. Július 16-án kedden éjjel 2,1-es erősségű földmozgást érzékeltek Balatonkiliti határában, amit még Siófokon és Balatonföldváron is lehetett érezni.

Paddle,Boats,In,The,Lake,Balaton,,Hungary,At,Twilight
Kedden éjjel 2,1-es erősségű földmozgást érzékeltek a Balatonkiliti határában.
Forrás: Shutterstock

Májusban a nápolyi régiót több, mint 150 rengés rázta meg

Az otthonokat evakuálták, és sok iskolát bezártak, miután a dél-olaszországi Nápoly környékét földrengések sújtották. A legerősebb, 4,4-es erősségű földrengést Pozzuoli város közelében mérték. Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet szerint ez volt az elmúlt 40 év legerősebb földrengése a régióban. 

Az elmúlt időszakban Európában több erős földrengés is történt, amelyek jelentős hatással voltak az érintett területekre. A legerősebb földrengések sajnos gyakran emberi áldozatokat is követelnek és jelentős pusztítást hagynak maguk után. Íme két földrengés a múltból, amelyek szó szerint megrázták Európát:

Az 1755-ös lisszaboni földrengés

1755. november 1-jén Lisszabonban erős földrengést észleltek, melyet pusztító cunami és gyorsan terjedő futótűz követett. A rengés epicentruma Algarve partjai előtt volt, de Lisszabon szenvedte el a legtöbb kárt: több mint 20 templom omlott össze. A Tajo folyó hatalmas hullámokkal árasztotta el az alsó részeket. Csak Lisszabonban mintegy 15 000 ember vesztette életét. A földrengés a modern szeizmológia születéséhez vezetett, és erőssége a Richter-skála szerinti 9-es fokozatot is elérte.

Az otthonokat evakuálták, és sok iskolát bezártak, miután a dél-olaszországi Nápoly környékét földrengések sújtották
Forrás: Alberto PIZZOLI / AFP

1908-as messinai földrengés

Az 1908-as messinai földrengés Szicília és Dél-Olaszország térségét sújtotta, és a 20. század egyik legnagyobb európai természeti katasztrófája volt. A földrengést követő cunami súlyosbította a helyzetet, és a legdurvább becslések szerint Messinában és Reggio Calabriában 110 000 ember vesztette életét.  A városban a földrengés hatására szinte minden épület súlyosan megsérült vagy megsemmisült.

Nézd meg a videót a közelmúlt 5 legpusztítóbb európai földrengéséről:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.