Ilosvai Dóri – A magyar lány diadalmenete Gödöllőtől a Yale-ig

Ilosvai Dorottya
egyetem A hét embere színész New York
Ilosvai Dóri még csak ízlelgeti a sikert, nem volt könnyű bejutnia a Yale Egyetem színészképzésére, ahol olyan nevek tanultak, mint Meryl Streep, Lupita Nyong'o. Ő megcsinálta és a határ mostantól a csillagos ég...

A kíváncsiság hajtotta Gödöllőről egészen New Yorkig Ilosvai Dorottyát, azt a fiatal színésznőt, akit első magyarként felvettek a Yale nagy múltú színészképzésére. Olyan elődök nyomdokaiba léphet, mint a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, vagy Lupita Nyong'o

Ilosvai Drorottya
Ilosvai Dorottya

Ilosvai Dóri: a várakozás volt a legnehezebb

- Gödöllői lány vagyok, itt jártam iskolába egészen gimnáziumig, és a gimnáziumi évek alatt egyre nőtt bennem egyfajta kíváncsiság a nyelvek iránt, más kultúrák iránt. Egy ösztöndíjjal Amerikában töltöttem egy évet és innen adódott az újabb lehetőség, hogy New York Univeristy Abu Dhabin-n folytathattam tanulmányaimat, itt az ember mindenbe belekóstolhat, a tudományoktól a művészetekig, lényegében egyfajta gondolkodót képeznek a diákokból. Az itt eltöltött négy év után jött egy újabb lehetőség, hogy továbbképezzem magam egy mesterképzés formájában.
Dóri azt mondja, a felvételin a várakozás volt a legnehezebb. Órák teltek úgy, hogy semmi sem történt, mindenki azt a falat leste, amelyikre végül kifüggesztették, hogy ki jutott tovább. 
- Körülbelül háromezer jelentkező volt, közülük velem együtt mindössze tizenhat diák jutott be a mesterképzésre. A felvételi januárban volt, de előtte másfél évig készültem, miközben én  alapképzésére jártam Abu Dhabiban. Választanunk kellett klasszikus és kortárs monológokat, illetve egy dalt, ezzel a csomaggal kellett érkezni a felvételire. Mellette esszét kellett írni, ajánlóleveleket beszerezni. Az embert teljes komplexumában akarják megismerni, tehát a jelentkezés valóban egy összetett folyamat. Szerencsém volt, mert az alapképzést adó egyetemi campus nem csak felkészülni, hanem kijutni is segített.

A meghallgatás napján ötven fős csoportokban érkeztünk az egyetemre, az első kör után a legtöbb jelentkező kiesett. Egy papíron rakták ki azoknak a nevét, akik továbbjutottak, és lehetőséget kaptak egy újabb fordulóban is bizonyítani.  A nagy csoportokból egy- két jelentkezőt választottak ki, ennyien mehettünk tovább a délutáni meghallgatásra. A nap végére ketten maradtunk. A végső fordulóra 32 embert hívtak vissza, akik közül végül csak 16-ot választottak ki. A csoportban hárman vagyunk külföldiek. Én fontosnak tartom a diverzitást, nem csak etnikai szinten, de mint kultúra, mint nyelvi szinten is a hozzájuk tartozó akcentusok képviselésével. 

Ha végez a tanulmányaival, az európai filmgyártást szeretné támogatni. 
– Ha példaképekről van szó a szakmában, akkor az iráni rendező, Asgar Farhadi jut eszembe. Páratlan, ahogy hatalmas nemzeti kérdéseket feszeget egyszerű családi drámákat- számára mélyen személyes történeteket elbeszélve. Számomra a filmjei a leghatásosabb formái az emberi lény megismerésének. Valamint Tarr Béla alkotásai inspirálnak engem még. Gyógyírként hallgatom azt, ahogy az alkotásairól beszél, és hogy mélyen elvesznek a gondolatai abban az apokaliptikus világformában, amit ő alkot. Színészek közül pedig Isabelle Huppert az egyike azon sokaknak akikre felnézek, hihetetlen óvatossággal közelít meg egy szerepet;  nem mint karaktert hanem mint embert próbálja megismerni mindenféle előítélet nélkül. A körülményeket vizsgálja meg és azoknak megfelelően értelmezi a szerepben leírt viselkedés formákat.

2024 iHeartRadio Music Awards - Show Meryl Streep
Meryl Streep nyomdokaiba léphet
Forrás: Getty Images

Még nincsenek szerepálmai

– Nekem még nincs szerepálmom, bármilyen szerep eljátszása számomra nagy lehetőség – mondja. – Nem vagyok olyan helyzetben, hogy válogathatnék, ráadásul rengeteg szerep van, amit szívesen eljátszanék. Ezért is hasznos egy drámaiskolai képzés, mert ott sokféle szerepbe belekóstolhat az ember. Ez nem egy ipar, ami keretet rajzol a művészek köré, hanem egy olyan folyamat, ami szabadságot add, hogy az ember ne a karriert hajtsa, hanem a végére alakuljon egyfajta öntudata arról hogy milyen konkrétabb kérdésekkel közelítse meg a színházat, a színész szakmát. 
 

Lupita Nyong'o a 2022-es Vanity Fair Oscar Partyn
Forrás: Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Gödöllő egy telefonnyira van

– Lediplomáztam - zárja a beszélgetést a mosolygós lány. – A nyarat most itthon töltöm, dolgozom és időt töltök a családommal, anyukámmal, aki a legnagyobb segítséget adta nekem az eddigi eredményeimhez. Annak idején ő is színésznő szeretett volna lenni, tudom, hogy ez volt az álma. Ő volt az első akinek elmondtam a hírt, egyből hívtam telefonon. Nagyon megható volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.