Kiskedvencek védelme – Így óvd őket ebben a hőségben!

Kiskedvencek védelme
Shutterstock/Copyright (c) 2019 Aleksey Boyko/Shutterstock. No use without permission. - Aleksey Boyko
kutya hőség folyadék
Háziállatainkról sem szabad megfeledkeznünk a nyári forróságban. A melegben szükségük van a hűsölésre és az elegendő folyadékbevitelre, amiről nekünk kell gondoskodnunk. Komoly problémákhoz, például kiszáradáshoz vezethet, ha a kiskedvenc állatunk nem iszik eleget, ezért pár alapszabályt muszáj mindig betartanunk, pláne ilyen kánikulában!

Ebben az elképesztő kánikulában négylábú társainkra is fokozottan oda kell figyelnünk. A kiskedvencek hamar hőgutát kaphatnak, ha nem figyelünk oda rájuk megfelelően. Védelmük érdekében összegyűjtöttünk néhány fontos szabályt, amiket mindenképpen be kell tartanunk!

Kiskedvencek védelme
Kiskedvencek védelme
Forrás: Shutterstock

A kiskedvencek is szomjasak

Háziállatainkról sem szabad megfeledkeznünk a nyári forróságban. A melegben szükségük van a hűsölésre és az elegendő folyadékbevitelre, amiről nekünk kell gondoskodnunk. Komoly problémákhoz, például kiszáradáshoz vezethet, ha a kedvencünk nem iszik eleget, ezért pár alapszabályt muszáj mindig betartanunk, pláne ilyen kánikulában. Bárhová megyünk, akár egy rövid sétára, mindig vigyünk magunkkal legalább 0,5-1 liter vizet. Kutyáink lihegéssel hűtik magukat, így sokkal több folyadékot párologtatnak, ezért fontos az állandó utánpótlás. A táskába könnyedén befér és nekünk, illetve kedvencüknek is hasznos. Ha kirándulni vagy bármilyen más programra megyünk közösen az állatokkal, akkor a kezünkből is megitathatjuk őket, de sokkal egyszerűbb és praktikusabb, ha van nálunk egy hordozható tálka. A neten széles a választék, többféle méretet és dizájnt találunk. A legjobbak az összecsukhatóak, mert könnyedén hordozhatóak és kis helyen is elférnek. 

A kutyák pont úgy, mint mi nyáron, sokkal többet isznak. Naponta többször ellenőrizzük le a vizes tálat és töltsük újra, ha már kiürült. Ha az itató a kertben van, akkor óránként cseréljük a vizet, mert a felforrósodott folyadékot az állatok nem fogják meginni. 

Kutyabarát helyet keressünk
A nyári időszakban sokszor visszük magunkkal akár még az éttermekbe is kutyáinkat. Ilyenkor feltétlenül olyan helyet keressünk, ahová ők is bejöhetnek. Olyan vendéglátóhelyek is vannak Magyarországon, ahol az állatok számára is van külön menüsor, illetve hűsítő. 
Fontos!
A jéghideg víz a szervezetre pont fordítva hat, mint gondolnánk: a hidegre szervezetünk hőt fog termelni, hogy testünkhöz melegítse az italt. Ez az állatoknál is így van, így egy idő után csak még jobban melegük lesz. A tálba szobahőmérsékletű csapvizet öntsünk. 

A kiskedvencek folyadékbevitele ebben a melegben különösen fontos
A kiskedvencek folyadékbevitele ebben a melegben különösen fontos
Forrás: Shutterstock

Tippek folyadékbevitelhez:


  1. Az étkezések mellé általában vizet is szolgálunk fel házi kedvenceink számára, azonban nem mindegy milyen sorrendben. A kis haspókok hajlamosak csak a ételre koncentrálni és addig enni, amíg több nem fér beléjük, vagyis már víz sem. Ezért az étkezést előtt érdemes őket megitatni. 
    2.
    Ritkán fordul elő, de néhány gazdi azt tapasztalhatja, hogy hűséges társa nem hajlandó elegendő vizet elfogyasztani. Ennek ezernyi oka lehet, de először próbálkozzunk tállal. Lehet, hogy házikedvencünk nem szereti az itatóját: nem fér hozzá kényelmesen, esetleg nincs gumitalpa, így állandóan eltolja vagy akár nem tetszik neki. Ilyenkor válasszunk másikat, kísérletezzünk a különböző formákkal és anyagokkal. 
    3.
    A száraztáp jót tesz a fogaknak, mert eltávolítja a fogkő egy részét. A nyári melegben viszont érdemes néha vízzel feláztatni, hogy gondoskodjunk az elegendő folyadékbevitelről. A tápot 2:1 vagy 3:1 arányban öntse fel vízzel. Így az íze még megmarad, de mellette elegendő szomjoltó is jut az állat szervezetébe. 
    4.
    A melegben viszonylag kevésszer kívánjuk meg a forró levest, de vannak olyan alkalmak, amikor a házi tyúkhúsleves nem hiányozhat az ebédlőasztalról. A levéből bátran adhatunk kutyánknak is. Ezzel hasznos tápanyagokhoz jutnak, illetve igazán ízes formában pótolják a szükséges folyadékot. 
    5.
    Velünk is előfordul, hogy a víz helyett egy kicsit ízesebb italra vágyunk, ez házikedvencünkkel ugyanúgy előfordulhat. Néha nyugodtan feldobhatjuk hűsítőjüket egy kis extra ízzel. Tegyünk a táljukba egy kis mézet vagy lekvárt és ezt öntsük fel. Az édesszájú ebek biztosan kérnek majd repetát, de csak óvatosan. A cukortartalom miatt ne kényeztessük őket ilyen trükkökkel minden nap. 
    6.
    Ha kutyánk nem iszik eleget, akkor valahogy muszáj lesz őt rászoktatni. Amikor azt látjuk, hogy közeledik táljához, akkor kezdjük el dicsérgetni, majd az ivás után jutalmazzuk meg egy finom aprófalattal vagy simogatással. Így előbb-utóbb már csak a gratulálásért is rá fog szokni. 
    7.
    Mint azt tudjuk, a kutyák imádnak mindent megrágni, ezért sok gazdi arra kényszerül, hogy rágókát vásároljon. Nyáron ezeket nyugodtan cseréljük le jégkockára. Miközben hűsítenek, jó játéknak is bizonyulnak, de ami ennél is hasznosabb, hogy szórakozás közben még folyadékhoz is jutnak anélkül, hogy észrevennék.
    8.
    Ha állataink nem isznak legalább annyit, mint amennyi kikerül a szervezetükből, akkor kiszáradnak. Ez pont úgy, mint az embereknél komolya problémát jelent. Mindig figyeljünk a jelzéseikre, ha semmivel nem tudjuk rávenni az ivásra kedvencünket, akkor lehet, hogy beteg. Ilyenkor mindig forduljunk időben orvoshoz, mielőtt nagyobb lesz a baj. Egy 20 kilós kutyának nagyjából 40 ml, ennél nagyobb testsúlyúnak pedig 60-70 ml vizet kell meginnia naponta. 
     

 

És ha már négylábú társainkról szólt a cikk, mutatunk néhány cuki állatos felvételt, amik meg fogják melengetni a szívünket. Vigyázat! Cukiság a köbön!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.