Kutya és kert? – 7 tipp a szakértőtől, hogy ne legyen probléma

Kutya és kert?
Shutterstock - Julia Zavalishina
kutya kertgondozás tippek kert
Ki ne ismerné a kutya ásta gödröket, a feltúrt gyepet, a kirángatott palántákat, a megrágott növényeket? Nem könnyű egy négylábú mellett szépen tartani a kertet, pedig néhány praktikus változtatással minden kutyabaráttá alakítható. Kutya és kert? Megyeri Szabolcs kertészmérnök ad ehhez néhány tanácsot.

Sokan úgy vélik, hogy az embernek vagy kutyája vagy kertje van. Mi pedig úgy gondoljuk, hogy mindkettő lehet egyszerre, csak alaposan át kell gondolni, hogyan alakítjuk az életterünket annak érdekben, hogy mindenki számára komfortos legyen. Négylábú társunkat pedig némi következetességgel megtaníthatjuk arra, hogyan viselkedjen a ház körül. Kutya és kert? A válasz: igen!

Kutya és kert?
Kutya és kert?
Forrás: Shutterstock

Kutya és kert? – 7 tipp, hogy ne legyen probléma

  • Takarítsuk rendszeresen
    A kerti ebtartás egyik fő problémája mindig az elpottyantott csomagok okozta látvány és kár, mivel a gyep és a növények kiégését okozzák és nem kívánt kerti látogatókat is vonzhatnak. A kert egy félreeső részén alakítsunk ki 1-2 négyzetméteres kutyatoalettet alacsony peremmel, fa szegéllyel. A talaj felső rétegét arasznyi vastagon távolítsuk el, majd töltsük fel homokkal. Takarítsuk rendszeresen, az ürüléket pedig ne tegyük a komposztba.
  • Kutyabarát kert kialakítása
    A kutyák gyakran kötött útvonalakon járnak a kertben, aminek az eredménye egy csupasz, kitaposott ösvény lesz a gyepen vagy a virágágyásban. Figyeljük meg a jellemző útvonalait a füves részeken, és azokat alakítsuk épített úttá zúzott kővel, kültéri járólapokkal vagy akár mulcsos takarással. A gyepről biztos, hogy nem tudjuk leszoktatni kutyánkat, ezért a strapabíróbb, taposásálló magkeverékekkel érdemes füvesíteni.
  • Sétaösvény a kutyának
    A kutyák szeretnek a kerítés mentén őrjáratozni, így hamar letapossák a birtokhatárok mellé ültetett növényzetet. Hagyjunk egy 50-70 centiméternyi széles utat, hogy ne okozzon kárt a zöldben. Ezt szintén dekoratívvá tehetjük zúzott kővel, vagy járólapokkal. A kutya útvonala mellé akár cserjéket is telepíthetünk, melyek „elfedik” az útvonalat, ha mi magunk nem használjuk.
  • Szabjunk határokat
    Ahelyett, hogy a kutyát zárnánk kennelbe, védjük a veteményest vagy díszágyást kerítéssel. Egy magasabb deszkával vagy drótháló kerítéssel is elkeríthetjük, melyet ugyan a nagyobb kutyák át tudnak ugrani, de erről könnyen leszoktathatjuk őket. A fakerítés kifejezetten esztétikus is lehet, a vékony fémrúd és könnyű csirkeháló párosa pedig elkészíthető úgy is, hogy szinte észrevétlen marad. Ez lehet ideiglenes is, ugyanis a kutyák gyorsan tanulnak, így pedig a kerttel is megbarátkoztathatjuk őket. 
  • Homokozó a bajnoknak
    Sok kertben okoz gondot a folyamatos ásás, hiszen senki nem örül a hatalmas földkupacoknak és a feje tetején álló növényeknek. Alakítsunk ki neki egy saját homokozót, ahol nincsenek növények és puhább a talaj. Ezt érdemes alacsony kerítéssel vagy szegéllyel lezárni. Itt aztán szabad a pálya a kutyusnak, kedvére áshat, biztonságban tudva a növényeinket.
  • Vigyázzunk a mérgezővel
    Nem csak a növények biztonsága fontos, hanem a kutyát is meg kell óvnunk a leselkedő veszélyektől. Kerüljük a szúrós, mérgező növények ültetését, főleg, ha kölyökkutya áll a házhoz. Sok dísznövény, például a rhododendron, a hortenzia, a leander, a gyöngyvirág és a gyűszűvirág is mérgező.
  • Játszótér az egész világ
    Mindig legyen a kertben néhány labda, rágócsont, vastag kötéldarab, gumifigura, amivel kedvencünk eltöltheti az időt. Ne feledkezzünk meg a sétáról sem, amit a kerti ebek is igényelnek, ráadásul rengeteg ingerhez jutnak, ami szintén levezeti a felesleges energiákat.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.