A világ egyik legveszélyeztetettebb nyelvén már csak egy ember beszél

kihalás legveszélyeztetettebb nyelv
A nyelv több mint 20 000 éve létezik, de már csak egy ember beszéli folyékonyan. Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb nyelve.

Egy több mint húszezer éve létező nyelvet fenyeget a kihalás veszélye. A n|uu, amelyet az "n" és az "uu" között csattogó hanggal ejtünk, az egyik legveszélyeztetettebb nyelv az egész világon, ugyanis mára csak egyetlen ember maradt, aki folyékonyan beszéli - Ouma Katrina Esau.

Katrina Esau, a világ egyik legveszélyeztetettebb nyelvének utolsó beszélóje
Katrina Esau, a világ egyik legveszélyeztetettebb nyelvének utolsó beszélóje
Forrás: AFP PHOTO/

A világ egyik legveszélyeztetettebb nyelve a n|uu

Egykor Dél-Afrikában beszélték ezt a nyelvet, de miután volt idő, amikor betiltották, egyre apadt a használóinak létszáma. Az emberek más nyelvekre váltottak, így a fiatalabb generációk már nem tanulták meg a n|uu-t. Az 1990-es években, amikor az ENSZ megpróbálta feltárni a nyelvet, még 25 ember jelentkezett, hogy folyékonyan beszélik, de a 2020-as évek elején már csak két ilyen ember maradt: Katrina Esau és Simon Sauls, mára pedig már csak Katrina maradt. 

Családjával és helyi nyelvészekkel együtt a n|uu utolsó megmaradt beszélője arra törekszik, hogy átadja tudását az új generációnak:

segített létrehozni egy digitális n|uu nyelvi szótárat. Remélik, hogy ez segít a nyelv életben tartásában. Annak ellenére, hogy neki magának soha nem volt lehetősége megtanulni olvasni, Katrina Esau az unokájával, Claudia Snymannal közösen készített egy n|uu gyermekkönyvet, valamint a helyi iskolásoknak is tanítják a nyelv alapjait. Évtizedek óta először adják át a nyelvtudást a következő generációnak, azonban ezek a gyerekek sosem fognak folyékonyan beszélni már ezen a nyelven. A N|uu valószínűleg soha többé nem lesz "anyanyelv". Mint sok más hagyományos nyelvet, ezt is letarolta a globalizáció és a kulturális homogenizáció. Évente körülbelül kilenc nyelv pusztul el, minden egyes ilyen alkalommal a történelem egy részét veszítjük el.

Ő Katrina Esau, aki a n|uu nyelv utolsó folyékony beszélője

A világ három legszebb nyelve

Ha különböző nyelvek hangzására figyelünk, vagyis nem értjük a tartalmat, elámulhatunk, milyen dallamos, milyen lágy, milyen szép. Ugyanígy mondhatjuk azt is, hogy ez a nyelv túl kemény, túl mekegős, túl sok benne a mássalhangzó.  A saját anyanyelvünk összhangzásának milyenségét nehéz megállapítani, mert eltereli a figyelmünket a szöveg jelentése. Nehéz lenne tehát megállapítani, hogy melyik a legszebb nyelv a világon, hiszen mindenkinek más a szép, a BUSUU nyelvtanulási platform összeállított egy rendszert, ami segíthet a döntésben. Így állt össze a lista a világ 3 legszebb nyelvéről.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.