A világ legveszélyesebb szigetét ellepték a mérges kígyók: marásuk megolvasztja az emberi húst

ismeretterjesztés mérges kígyó viperafaj
A brazíliai São Paulo partjaitól mintegy 90 mérföldre fekvő Ilha da Queimada Grande szigetét elárasztották az arany lándzsakígyók. A világ egyik leghalálosabb marású viperájából több ezer példány él a sziget belső részében. A méres kígyó venomja még orvosi segítség mellett is életveszélyes.

A a viperákkal fertőzött Kígyósziget, az lha da Queimada Grande annyira veszélyes, hogy tilos bárkinek is betennie oda a lábát. A brazíliai Sao Paulo partjaitól kevesebb, mint 150 kilométerre található szárazföld hemzseg a mérges kígyóktól, amelyek egyetlen harapással képesek ölni. A sziget 2000-4000 arany lándzsakígyó otthona, amely a világ egyik leghalálosabb viperafajtája. A másfél méter hosszúra is megnövő állatok sehol máshol nem fordulnak elő a világon.

mérges kígyó, vipera, arany lándzsakígyó
A világ leghalálosabb mérgével rendelkező mérges kígyó, az arany lándzsakígyó nevű viperafajta
Forrás: Shutterstock

A mérges kígyó venomja ötször erősebb, mint a legtöbb szárazföldi kígyóé 

Az arany lándzsakígyó mérge gyors bénulást, vérzékenységet és szövetelhalást okoz, veseelégtelenséghez, izomszövet-nekrózishoz, agyvérzéshez és bélvérzéshez vezethet. Úgy tartják, szinte megolvasztja a húst, és segítség nélkül kevesebb, mint egy óra alatt halálhoz vezet.

A sziget elsősorban esőerdőből áll, egyetlen építménye egy magányos világítótorony. Bár jelenleg nem lakják emberek a szigetet, 1909-től az 1920-as évekig néhányan éltek az Ilha da Queimada Grandén, a feladatuk a világítótorony működtetése volt. A brazil kormány szinte mindenkinek megtiltotta a belépést a félelmetes szigetre, kizárólag kutatók kaphatnak hivatalos engedélyt, és az engedélyezett látogatókat orvosnak kell kísérnie. A korlátozások ellenére az illegális vadászok továbbra is beszivárognak a szigetre, hogy elkapják és a feketepiacon értékesítsék az arany lándzsakígyókat,  amelyek példányonként akár 23 000 fontért, azaz 10130148 forintért is elkelhetnek.

mérges kígyó, arany lándzsakígyó
Arany lándzsakígyó tekere a fán Ilha da Queimada Grande szigetén
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 caioacquesta/Shutterstock.  No use without permission.

A legenda szerint a viperafajt kalózok vitték a szigetre, hogy elásott kincseket őrizzenek.  A kevésbé izgalmas igazság azonban az, hogy a tengerszint tízezer évvel ezelőtti emelkedése a szárazföldet szigetté változtatta, és az ott rekedt állatok fejlődése más irányt vett. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.