Pokoli forróság – A rekkenő hőség veszélyes port is hoz magával

Pokoli hőség
Shutterstock - Marc Bruxelle
hőség szahara időjárás zápor por
Ennél nem lehet rosszabb – mondhatnánk, nem elég, hogy 35 foknál is melegebb lesz, de még egy adag port is kapunk a nyakunkba, méghozzá Afrikából. A pokoli forróság mellé a Szahara sivatagából ugyanis hatalmas porfelhő közeledik hozzánk.

Tombol a nyár, az aktuális hőhullám 35 fokos kánikulát hozott. Nem elég, hogy el kell viselnünk a pokoli forróságot, egy Afrika felől érkező légáramlat hatalmas adag port hoz Magyarország légkörébe. 

Pokoli forróság
Pokoli forróság- az autókra is hatással van
Forrás: Shutterstock/Piotr Zajda

 

A legmelegebb Bács-Kiskun megyében volt, ahol a hőmérséklet elérte a 36,4 fokot. Az Alföldet jellemzően erősebben sújtja a kánikula, a talaj hamarabb kiszárad, aszály alakul ki. 

De miért is érkezik ilyen pokoli forróság és szaharai por Magyarországra? 

Már úton van egy hidegfront, amely a zivatarok előtt még szaharai porral teríti be a levegőt. Németh Lajos meteorológus azt mondja, a dél felől érkező por a következő időszakban az áramlással északkeletre és keletre tevődik, így Magyarországot várhatóan szerdától éri el. Idén már nem először érkezik ilyen szaharai por Magyarországra. Az apró homokszemcsék jellemzően sárgás színűek és finom bevonatot képeznek a felületeken. A por megviseli az arra érzékenyeket, ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a folyadékfogyasztásra.  Az igazi bosszúságot az autósoknak okozza a por, a járműveken ugyanis  vékony rétegben megül, csak alapos mosással lehet eltávolítani. Fontos, hogy a Szahara porát ne szivaccsal dörzsöljük, nehogy megsértse a fényezett felületeket. A porosabb levegő miatt érdemes óvatosnak lenni, és megfelelően hidratált maradni. 

Meddig tart még a kánikula?

Németh Lajos nem kertelt, tíz napig még biztosan nem jön enyhülés. Előfordulhat egy-egy zápor, de azok csak egy-két fokos enyhülést hoznak, ellenben párássá, nehézzé teszik a levegőt. Hogy a hőség után mikor jön valódi enyhülés, azt nagyon nehéz megmondani. 

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen? 

Sokan a vízparton próbálták elviselni a hőséget, de a legtöbben munkájukat végezték a forróságban. A munkahelyek védőitalt osztanak, egyre több helyen van légkondícionálás, érdemes minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Sokat segít, ha kalapot, sapkát, nedves sálat viselünk ilyenkor és még fontosabb, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékkal lássuk el a szervezetünket.  Fontos azonban, hogy ne hűsöljünk túlzottan, mert a túlhűtött helyiségekben nagyobb az esélye a felső légúti fertőzéseknek.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.