A sikeres emberek titka: 10 jellemvonás, amely elengedhetetlen az eredményességhez

Attractive,Happy,Middle,Aged,Woman,Is,Sitting,On,Sofa,In
Shutterstock - Gladskikh Tatiana
élet boldogság eredményesség siker
Mindenki szeretne sikeres lenni, ám kevés olyan ember van, aki elmondhatja magáról, hogy az élet minden terültén eredményes. A sikeres emberek titka bizonyos személyiségjegyekben, tulajdonságokban rejlik, amelyek, megkülönböztetik őket az átlagemberektől.

Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik annak ellenére eredményesek az életben, hogy gyerek- vagy fiatalkorukban senki nem adott volna egy lyukas garast sem azért, hogy bármit elérnek majd. Nem voltak megfelelőek a körülményeik, a családi hátterük, nem kaptak megfelelő oktatást, nem voltak lehetőségeik, mégis vitték valamire, szemben másokkal, akiknek látszólag minden adott volt ahhoz, hogy bármit elérhessenek az életben. Hogy csinálták? Mi a sikeres emberek titka? 

a sikeres emberek titka
A sikeres emberek titka a jellemükben van
Forrás: Shutterstock

Mielőtt megnézzük, mi a sikeres emberek titka előtte tisztázzuk, hogy mit jelent a siker?

A sikert rengetegen próbálták már meghatározni. Ha beszélhetünk konszenzusról ebben a kérdésben, akkor az az lenne, hogy a siker maga a teljes értékű élet. Mitől lesz valami teljes értékű? Attól, hogy te megbékélsz vele, ez az életed, úgy szereted, ahogy van. Világos céljaid vannak, amelyeket el akarsz érni. Nem foglalkozol a körülményekkel, ha az adott helyzet nem alkalmas, megkeresed a megfelelőt, vagy te magad teremted meg a sikerhez szükséges körülményeket. Mindegy mi vagy, bolti eladó, tanár vagy benzinkutas, ha azért vagy az, mert az akarsz lenni. Mindegy, mennyit keresel, a siker nem a rendelkezésedre álló pénzmennyiséggel van összefüggésben, hanem az elégedettségérzéssel, amit a célodhoz vezető út ad. Sikeres bárki lehet, akárhonnan jön, ha tudja, merre tart és hogyan fog odajutni. Ha a célja ő maga. 

 „A siker nem a boldogság kulcsa. A boldogság a siker kulcsa. Ha szereted, amit csinálsz, sikeres leszel” — Albert Schweitzer

Tulajdonságok, amelyek minden sikeres emberben megvannak

Bizonyos személyiségjegyek szükségesek ahhoz, hogy eredményes életet élhessen az ember. Bizonyos tulajdonságok elengedhetetlenek a siker eléréséhez. 

1. Hasonlóan gondolkodó emberekkel veszik körül magukat

A sikeres emberek olyan emberekkel töltik az időt, akik hozzájuk hasonlóan előre haladnak az életükben: eltökéltek, a legtöbbet hozzák ki a tehetségükből és képességeikből. Az ilyen emberek arra ösztönzik őket, hogy maguk is a lehető legtöbbet hozzák ki saját adottságaikból és képességeikből.

2. Élvezik, amit csinálnak

A sikeres emberek szenvedélyesek, és messziről érződik róluk, hogy pontosan ott vannak, ahol éppen lenniük kell. Talán nem ott, ahol öt vagy tíz év múlva szeretnének majd lenni, de tudják, hogy ahhoz, hogy később eljuthassanak oda, ahová valóban szeretnének, az adott életszakaszban életük forgatókönyvének azt a szerepét kell eljátszaniuk, amiben éppen vannak. Ez értelmet és célt ad az életüknek.

3. Magabiztosak

A sikeres emberek nem hagyják, hogy a kudarcok vagy mások kritikája elkeserítse őket. Nem azért sikeresek, mert hiszik, hogy képesek rá, hanem mert tudják, hogy meg tudják csinálni. Nekik még az is a javukra válik, ha egy adott helyzetben éppen túlértékelik magukat. 

4. Kitartóak

A sikeres emberek a problémákra lehetőségként tekintenek, soha nem adják fel. Ha elesnek, felállnak, leporolják magukat, majd fej fel, mell ki, hát egyenes — és ott folytatják, ahol abbahagyták. Tudják, hogy ha kitartanak, akkor végül elérik a kívánt eredményt. Elutasítják az áldozatmentalitást, felismerik, hogy a kudarcok és nehézségek segíthetnek, hogy a jövőben okosabb döntéseket hozzanak, és a helyes irányba tereljék őket.

5. Vállalják a kockázatot

A sikeres emberek megértik, hogy kockázatvállalás nélkül nem léphetnek előre. Ha kilövik őket a Holdra, de elvétik az irányt, tudják, hogy a legrosszabb, ami történhet velük, hogy a csillagok között landolnak. Amit mások kudarcnak tartanak, az számukra a sikerhez vezető ugródeszka. 

6. Másokat helyeznek előtérbe

A sikeres emberek odafigyelnek másokra, képesek a másik helyébe képzelni magukat. Cserébe a többiek úgy érzik, hogy általuk ők is érvényesülhetnek, és ez arra készteti őket, hogy továbbra is együtt dolgozzanak.

Stephen Covey A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvében arról ír, hogy előbb igyekezzünk megérteni másokat, mielőtt azt várnánk, hogy minket értsenek meg. Arra bátorítja a munkaadókat, hogy hallgassák meg alkalmazottaikat, és azt állítja, hogy ha így tesznek, azzal olyan mértékű lojalitást ébresztenek bennük, amely jóval túlmutat a nyolc óra munkán. 

A sikeres emberek nagymértékben kiveszik a részüket a jótékonysági munkából, erős vágyuk, hogy segítsenek a rászorulóknak.

7. Van cselekvési tervük

A sikeres emberek nem csak elképzelik a sikert, konkrét tervük van arra, hogyan érjék el. Pontos célokat tűznek ki maguk elé, és rendszeresen mérik és értékelik a kitűzött célok felé tett haladást.

8. A sikeres emberek önmaguknál nagyobb dologért élnek

Ez lehet a családi értékekbe vetett erős hit, de akár a hazájuk vagy az embertársaik iránti szeretet. A sikeres emberek hisznek abban, hogy a tetteik számítanak, és hogy pozitív hatással lehetnek a világra és más emberek életére. Ez céltudatosságot és mélyről jövő motivációt ad nekik ahhoz, hogy a lehető legjobbak legyenek, akármibe is fogjanak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.