A sós kávé a legújabb TikTok-trend: a vietnámi különlegesség világhódító útra indult

kávé vietnám TikTok-trend gasztronómia
Kockázatos vállalkozásba kezdett egy vietnámi házaspár. Újonnan nyitott kávézójukban elkezdtek sós kávét készíteni, az ital pedig egyre népszerűbb, már Európában és Amerikában is készítik.

Népszerű italtrend hódit néhány hete a közösségi médiában. Influenszerek népszerűsítik a vietnámban népszerű sós kávét, amit egyre többen kipróbálnak Európában és Amerikában is. 

Vietnámi sós kávé
A vietnámi sós kávé egyre népszerűbb
Forrás: Shutterstock

A TikTokon is hódít a sós kávé

TikTokerek adnak tippeket ahhoz, hogyan készítsünk mi magunk olyan italt, ami megszólalásig olyan, mint a vietnámi sós kávé. Bár eleinte bizarrnak tűnik, a só csökkenti a kávé keserűségét, egyensúlyba hozza az ízeket -  ahogy egy kis só is finom a karamellben és kihozza az égetett cukor ízét  -, ráadásul kevésbé sokkolja a szervezetet reggel. 

Az első sós kávét Hue városában készítették 

Először 2010-ben a Hue városában található Ca Phe Muoi kávézó kezdte el készíteni ezt az italt, amely sűrített tej, só és vietnámi kávé keveréke és forrón vagy jegesen szervírozták. "A sűrített tej, a só és a feketekávé kombinációja krémes keveréket hoz létre, amely lágyítja a kávé keserűségét és egyensúlyba hozza a sűrített tej édességét" - nyilatkozák a CNN Travelnek Ho Thi Thanh Huong és Tran Nguyen Huu Phong társtulajdonosok. A kávézónak és híres italának a neve is sokatmondó, a ca phe vietnamiul kávét, a muoi pedig sót jelent. "Reméltük, hogy ez a név vonzza majd az embereket, akik eddig úgy gondolták, hogy a fekete kávéba csak tejet vagy cukrot lehet tenni. Úgy gondoltuk, hogy ha kávézót akarunk nyitni, akkor különlegességgel kell idevonzani az embereket" - tették hozzá a kávézó megálmodói.

A kávé kétségkívül az legnépszerűbb és legismertebb ital. A világ minden pontján ismerik és szeretik a finom illatáért, frissítő, élénkítő hatásáért, mennyei ízéért.

A sós kávé diadalútja

"Nagyon hálásak voltunk az első vásárlóinknak, akik szívesen kipróbálták ezt a furcsának tűnő italt és az ő véleményük alapján alakítottuk a receptet, tökéletesítettük a receptet. A kávé sóval egyre népszerűbb lett, egyre többen látogattak el hozzánk, előbb a helyiek, aztán a turisták is és ízlett nekik, amit kaptak" - mesélik a tulajdonosok. Elmondták azt is, hogy a sós kávé a Covid alatt és azóta is hihetetlenül keresett ital, azóta palackozva is lehet kapni, valamint más kávézókban is készítik, és éppen olyan népszerű itallá vált mint a fekete kávé vagy a tejes kávé, ráadásul Európát és Amerikát is meghódította és már számtalan sós kávét árusító kávézó nyílt. 

Vietnámi sós kávé
A vietnámi sós kávé sűrített tej, só és vietnámi kávé keveréke: forrón vagy jegesen szervírozták
Forrás: Shutterstock

Büszkék a sós kávéra az ötletgazdák

Hue-ban Huong és Phong elmondták azt is, hogy természetesen hagyományos vietnámi kávé is kapható náluk, de a vendégeik többsége sós kávét rendel, ám népszerű a különleges házi készítésű limonádéjuk, amit sós citromlekvárral kszítenek. És bár a sós kávé jeges és forró változatát is felszolgálják, szerintük az előbbi a finomabb. "Örömöt és egy kis büszkeséget érzünk, mert olyan italt készítettünk, amelyet sokan szeretnek"– mondták. 

A tudomány is alátámasztja, hogy a sós kávé gasztronómiai előnyökkel rendelkezik. Egyrészt a só mérsékeli a keserű ízt,  az édes ízeket pedig markánsabbá teszi. Ez az alapja annak is, hogy a süteményekbe is teszünk egy icipici konyhasót. 

 

 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.