Praktikus tippek a nyári túrázás szerelmeseinek – Így ne érezd magad elveszettnek

kullancs, kirándulás, csípés
Shutterstock/Copyright (c) 2016 Ground Picture/Shutterstock. No use without permission. - Ground Picture
kirándulás tippek bakancs túra
Túrázni szuper kikapcsolódás, a természetjárás a testednek és a lelkednek is jót tesz. Összegyűjtöttünk pár praktikus tippet, hogy élményekben gazdag legyen a túrázás.

A túrázás egyre népszerűbb kikapcsolódási forma. Ha alaposan felkészülsz, csodás élményben lehet részed, de fontos, hogy túrázni csak megfelelő felkészültséggel indulj el. Praktikus tanácsok amiket érdemes megfogadni. 

praktikus túrázás tippek
Praktikus tippek a túrázás szerelmeseinek
Forrás: Shutterstock/encierro

Praktikus tippek a túrázás szerelmeseinek: ezekre lesz szükséged

  • Válassz megfelelő túracipőt: 

Az ideális túracipő alapja a sikeres túrának. Ne lépj mellé, mint sok "szakértő" vászoncipőben vagy akár flip-flopban.  A bakancs praktikus választás, ráadásul a legtöbb vízálló, így ha leszakad az ég, akkor sem kell kétségbeesned. 

  • Így öltözz, ha túrázni indulsz: 

Válassz könnyű, lélegző ruházatot, amely megvédi a bőrödet a napfénytől és a rovarcsípésektől. A cipődbe mindenképpen húzz zoknit, úgy jobban tartja a bokádat a lábbeli. Vigyél magaddal sapkát vagy kalapot, segít megelőzni a napszúrást. 

  • Készülj fel a túrára: 

Tervezd meg előre a túra útvonalát, tudd, hogy ha baj van, hol és kitől lehet segítséget kérni. Töltsd fel a mobiltelefonod, és oszd meg a helyzeted valamelyik családtagoddal. Ha eltévedsz, látják merre vagy éppen. 

  • Ez kerüljön a hátizsákba:

A telefonodon van térkép, iránytű, de fontos, hogy legyen nálad fejlámpa, naptej, szúnyogriasztó, fájdalomcsillapító és néhány sebtapasz, szükség esetére. Megfelelő mennyiségű élelemről és folyadékról is gondoskodj.  A banán mindig jó energiaforrás, és akár desszertnek is megfelelő. Legyen nálad kés, ami sok esetben bizonyul hasznos szerszámnak.

  • Kiegészítők: 

 Egy jó túrabot segít a kiegyensúlyozott lépésben és a lejtőkön való biztonságos közlekedésben, és hasznos lehet egy sportsíp, ha eltévednél, azzal tudsz jelezni a téged keresőknek. 

Fontos, hogy figyeld a környezeted. Indulás előtt ellenőrizd, milyen lesz az időjárás. Figyeld a nap járását, az segít a tájékozódásban. Ismerjük meg a terepet, amelyen túrázunk. Figyeljünk a folyókra, hegyekre, erdőkre és más tájékozódási pontokra.

Ne feledd, hogy a túraútvonalakon tilos szemetelni. Ne keress kukát, a szemetet inkább gyűjtsd össze és vidd haza. Így vigyázol a legjobban a természetre. A fentiek betartásával a tájékozódás nem csak biztonságos, hanem izgalmas és kalandos is lehet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.