Zaklatás egy szórakozóhelyen: Mit tehetsz ellene?

5 dolog, amit mindenki elfelejt elvinni egy fesztiválra
Shutterstock - Artie Medvedev
zaklatás buli rendőrség
Nemet mondtál, de még mindig nyomul? Újra nemet mondasz, de nem tágít? A zaklatás semmilyen formában nem elfogadott. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan készülhetsz fel ezekre a nem várt helyzetekre.

Zaklatás esetén fontos, hogy egy nő megvédje magát és biztonságban legyen. Zaklat: háborgat, piszkál, alkalmatlankodik, zavar, zargat, macerál, rászáll, szekíroz, vegzál, üldöz, ostromol, nem hagy békén.  

Zaklatás
Zaklatás: semmilyen formában nem elfogadott
Forrás: StrDr stock/Shutterstock

Zaklatás: Mit jelent pontosan? 

Minden olyan közeledés, ami  kellemetlen, üldöző és nem kívánt,  zaklatásnak számít. Egy szórakozóhelyen a nem kívánt, erőszakos ismerkedés, követés ilyen. Íme néhány fontos lépés, amit megtehetsz, hogy a zaklatásnak véget vess: 

  • Keress segítséget!

Ha valaki zaklat, keresd meg a szórakozóhely személyzetét vagy a biztonsági őrt. Ők segíthetnek és kötelesek is segíteni a helyzet kezelésében.

  • Maradj társaságban

 Menj olyan csoportba vagy társaságba, ahol többen vannak. Ha egyedül vagy, könnyebben célponttá válsz, a zaklató ezt kvázi biztatásnak veheti.  Barátaid segíthetnek a védekezésben. 

  • Határozottan mondd el a határaidat

 Ne félj kimondani, hogy nem kívánod a zaklató társaságát. A nem, az minden körülmények között nemet kell, hogy jelentsen. Légy határozott és állj ki magadért.

  • Hívj segítséget!

Ha a zaklatás folytatódik, hívj segítséget. Használd a mobiltelefonodat, állíts be rajta vészhelyzeti kontaktot,  hogy könnyebben elérd a barátaidat, családodat vagy a rendőrséget. Az okos telefonokban van külön erre a célra beállítható funkció. 

  • Ne igyál túl sok alkoholt

Ittas állapotban könnyebben lehet áldozatul esni a zaklatásnak. Figyelj az italok mennyiségére és légy óvatos. Tiszta fejjel könnyebb cselekedni, vagy ha baj történik, a helyzet tisztázása céljából felidézni a történteket. 

  • Zaklatnak valakit körülötted? 

Állj mellé. Hasonló helyzetben neked is jól esne, ha segítséget kapnál. Ha veszélyesnek ítéled meg a helyzetet, egyszerűen szólj a biztonsági személyzetnek, vagy hívj rendőrt, ők segítenek megoldani a helyzetet. 

  • Távozz a helyszínről

Ha a zaklatás továbbra is fennáll, távozz a szórakozóhelyről. Semmit nem veszítesz azzal, ha félbeszakad egy buli, ráadásul megmenekülsz egy kellemetlen élménytől. Ne feledd, hogy mindig a biztonság az első.

Emellett fontos, hogy minden nő ismerje a jogait és tisztában legyen azzal, hogy senki sem jogosult zaklatni vagy bántalmazni őt. A zaklatás soha nem elfogadható, és mindenkinek joga van a biztonságos környezethez.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.