Ébresztő! Ha korábban kelsz, boldogabb lesz a napod és az alvás rovására sem megy

biológiai óra boldogság ébredés
Ha minden nap csak egy órával korábban kelsz fel, akkor hetente öt órát spórolsz. Hidd el, nem megy az alvás rovására. Ébresztő trükkök az álmos hétköznapokra.

Korán kelni menő és hasznos. Ha minden nap csak egy órával korábban ébredsz, azt a szervezeted könnyen megszokja, nem érzi tehernek. Rádaásul, a reggeli órák a legtevékenyebbek és a mínusz egy óra az alvás rovására sem megy. Frissen, kipihenve jobban fog az agy, és türelmesebbek is vagyunk. A biológiai órád meglepően könnyen átáll, különösen, ha a korai ébresztő bevezetésével a fokozatosság elvét követed. 

A jó alvás nem azon múlik, hogy egy órával korábban kelsz fel
A jó alvás nem azon múlik, hogy egy órával korábban kelsz fel
Forrás: Shutterstock

Jó alvás, plusz egy óra énidő

Ébresztő egy órával korábban. Nem hétkor, hanem hatkor. Kapsz plusz egy órát, ami sok mindenre elég. Például néhány oldalra egy jó könyvből vagy negyven perc futásra és egy zuhanyra hajszárítással. Ha már hetente öt napon át csinálod, állj rá a mérlegre, látszani fog a különbség.   Keress olyan tevékenységet, amire egyébként nincs időd, vagy csak ritkán. A reggeli órák kreativitását használd gondolkodásra, pihenésre, sportra, legyen ez a te "énidőd". Próbáld ki, hidd el, a korai ébresztő ellenére ragaszkodni fogsz a kis plusz órácskáidhoz.

Ki korán kel, aranyat lel

A korán kelésnek számos előnye van, amelyeket érdemes figyelembe venni. Ha úgy döntesz, hogy korábban szeretnél felkelni, itt van néhány ok, amiért megéri:

Boldogabban ébredsz: Ha eleget aludtál, a korai kelés boldogabbá tehet. A reggeli sikerélmény és plusz idő magaddal megjutalmazza.

Csökkenti a stresszt: Lassabb tempóban indítva a napot, az idegrendszered jobban működik, és a stressz is csökken.

Élvezheted a csendet: Korán reggel még kevesebb zavaró tényező van, így nyugodtabban indulhat a nap.

Nem kell kihagynod a reggelit: Az időd korábbi keléssel jobban beoszthatod, és nem kell kapkodnod.

Lesz időd edzeni: Reggelente könnyebb időt szakítani a testmozgásra.

Fontos, hogy az alvás ne szenvedjen hiányt. Ha korábban kelsz, este időben feküdj le. Nem fontos televíziót nézni, de még a baráti összejövetelek végéből is le tudsz csípni egy picit, hiszen nem kell minden este kimaradni. Ha kiegyensúlyozott a pihenésed, a korán kelés is könnyebben megy. Figyelj arra, milyen körülmények között és milyen ritmusban alszol. Kényelmes ágy, jó minőségű ágynemű a pihentető alvás titka. ma már többféle applikáció segíthet abban, hogy az alvás mennyisége és az ébredés megfelelő időpontja hatékony pihenést biztosítson. 

 A korábbi ébredésre pedig fokozatosan szoktasd magad, ne hirtelen szembesüljön azzal a szervezeted, hogy megvonják tőle a korábbi alvásmennyiséget.

A reggelt akár jógával is indíthatod, az alábbi videóban remek gyakorlatokat találsz.  

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.