Beszélő csimpánzok: videón a bizonyíték, hogy az emberszabásúak képesek erre

Portrait,Of,A,Common,Chimpanzee,(pan,Troglodytes)
Shutterstock - KensCanning
tudomány emberi beszéd csimpánz videó
Új tudományos közlemény látott napvilágot, amely szerint a csimpánzok képesek utánozni az emberektől hallott szavakat. A beszélő csimpánzrokról videó is készült.

Egy új tudományos vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a csimpánzok képesek olyan hangokat produkálni, amelyek az emberektől hallott szavakat utánozzák. Ez egybevág azokkal a közelmúltban végzett kutatásokkal, amelyekből kiderült, hogy a csimpánzok képesek olyan gesztusokat tenni egymás felé beszélgetés közben, amilyeneket az emberek szoktak, azaz a beszélő csimpánz nem a sci-fi filmek fikciója.

beszélő csimpánz
Úgy tűnik, nemcsak gesztusainkat veszik át, a beszélő csimpánz is létezik
Forrás: Shutterstock

Korábban is készült felvétel beszélő csimpánzról

Az új kutatás két archivált videót vizsgált, amelyen a csimpánzok szavakat „mondanak” a kamerába - az egyik klip a 2000-es évek közepéről, a másik pedig az 1960-as évekből származik. A majmok mindkét esetben kimondták a „mama” szót, amikor erre jelet adtak nekik. Ez a kutatók szerint ellentmond annak a korábbi vélekedéseknek, miszerint a beszéd meghaladja a csimpánzok idegrendszerükből adódó képességeit.

„Az emberszabású majmok hangprodukciós képességeit eddig alábecsülték. A csimpánzok rendelkeznek a beszédhez szükséges idegi építőelemekkel” —olvasható a tanulmányban.

A későbbi felvételen, ami a floridai Palm Harborban található Suncoast Primate Centerben készült, egy Johnny nevű csimpánz egy kis édességért cserébe kimondta a „mama” szót, amikor a gondozója erre felszólította. Johnny mély hanghordozása és hanglejtése kísértetiesen hasonlított a Majmok bolygója Caesarjára, amit a kommentelők is rögtön észrevettek. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a videó eredetije szerint Johnny tudta, hogy ha azt mondja, mama, akkor bármilyen ételt megkaphat, amit csak akar.

Az 1962-ben az Olaszországban élő Renata nevű csimpánzról készült felvételeken szintén az látszott, hogy kimondja a mama szót, ha egy ember megérinti az állát — a kutatók ezt a „megerősítéses tanulás” egyik formájának nevezték, és az dokumentációk szerint Renata minden alkalommal magabiztosan mondta ki, amit kértek tőle. 

Mindkét eset azt bizonyítja, hogy a főemlősök képesek beszéd- és állkapocsizmaikat mássalhangzók és magánhangzók formálására használni. 
 

És akkor íme az első videón Johnny. 

És korábban készült fekete-fehér filmen Renata.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.