Érintetlen úti célok Európában: így kerüld el a túlturizmust

utazás turizmus Európa
Bár mindenki vágyik azokba a városokba vagy természeti környezetbe, amelyek egy-egy adott régió ikonikus jelképeivé váltak, de olykor érdemes ezen túllátni. Vannak olyan érintetlen úti célok Európában, ahol a tömeget elkerülve, varázslatos környezetben kapcsolódhatsz ki.

Az európai túlturizmus jelensége egyre nagyobb kihívást jelent mind az utazók, mind a helyi lakosok számára. A legnépszerűbb úti célok, mint Velence, Barcelona vagy Dubrovnik, évente több millió turistát vonzanak, akik sok esetben túlterhelik a városokat, és jelentős környezeti terheket rónak a helyiekre. Ennek következtében egyre több a turistaellenes hang, olyannyira, hogy egyes helyeken már konkrét intézkedésekkel próbálják visszaszorítani a tömegeket. Ideje, hogy felfedezzük, melyek az érintetlen úti célok Európában, ahol kigyönyörködhetjük magunkat. 

Érintetlen úti célok Európában: a holland tulipánmezők tökéletes helyszínt biztosítanak egy nyugodt kiránduláshoz
Érintetlen úti célok Európában: a holland tulipánmezők tökéletes helyszínt biztosítanak egy nyugodt kiránduláshoz
Forrás: Getty Images

Érintetlen úti célok Európában vs. tömegturizmus

Európa turizmusa évről évre egyre növekszik, és a világ leglátogatottabb országai közé számos európai nemzet is beletartozik. Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Németország egyes régiói rendszeresen szerepelnek a világ legnépszerűbb úti céljai között: ezek az országok évente több tízmillió látogatót fogadnak. 

Nézzük melyek Európa leglátogatottabb országai!

  • Franciaország, a világ leglátogatottabb országa, évente több mint 90 millió turistát fogad. A Louvre-tól a Versailles-i palotáig, Párizs utcáitól a Côte d'Azur homokos partjaiig a francia turizmus központjai minden évszakban vonzzák a látogatókat. 
  • Spanyolország sem marad el sokkal Franciaország mögött, és a becslések szerint 2040-re akár meg is előzheti Franciaországot, ezzel Európa leglátogatottabb országává válva.
  • Olaszország ikonikus városai, mint Róma, Velence és Firenze, amelyek szintén a világ leglátogatottabb úti céljai közé tartoznak.
Venice To Introduce Tourist Tax, Velence
Velence különleges földrajzi adottsága miatt a világ leglátogatottabb úti céljai közé tartozik
Forrás: Getty Images
  • Németország pedig olyan nagyvárosokkal, mint Berlin és München, valamint gyönyörű vidéki tájakkal, mint a Bajor-Alpok, szintén jelentős turistaforgalmat vonz.
  • Ausztriában is annyi a turista, hogy szelfiket ellehetetlenítő paravánnal próbál küzdeni az Hallstatt vezetése az idilli városkát elözönlő turisták ellen.

A tömegturizmus hatásai a helyi lakosokra és a kulturális, természeti örökségre

A tömegturizmus egyre inkább olyan problémává válik, amely mind az utazók, mind a helyi közösségek életét megnehezíti. A nagyvárosok túlzsúfoltsága, a történelmi helyszínek romló állapota és a helyi lakosok életminőségének csökkenése mind hozzájárulnak a turistaellenes hangulat fokozódásához. A tömegturizmus miatt egyes helyszíneken a helyi hatóságok kénytelenek korlátozásokat bevezetni. 

Velence például díjat számít fel az egynapos kirándulóknak, hogy csökkentse a városra nehezedő nyomást. Barcelona lakosai tüntetéseken követelik a turisták számának csökkentését, míg Dubrovnik korlátozza a városba belépő látogatók számát, hogy megőrizze UNESCO világörökségi státuszát. 

A túlturizmus következményeként a látogatók gyakran szembesülnek magasabb költségekkel, a teltházas szállásokkal és az alacsonyabb színvonalú szolgáltatásokkal, amelyek mind hozzájárulnak a nem optimális utazási élményhez.

Daily Life In Paris, Eiffel torony
Az Eiffel torony előtt mindig hatalmas a tömeg
Forrás: Getty Images

Fedezd fel az érintetlen kincseket és kerüld el a tömeget! 

Annak ellenére, hogy Európa számos városában érezhető a túlturizmus hatása, még mindig léteznek olyan rejtett kincsek, ahol kevesebb a turista.  Ezek a helyszínek gyakran ugyanolyan szépséget és kulturális gazdagságot kínálnak, mint a népszerűbb úti célok, anélkül, hogy tömegekkel kellene megküzdeniük és a helyiekre is hatalmas terhet rónánk. 

Franciaország

Franciaország ugyan a világ leglátogatottabb országa, de még mindig tele van olyan rejtett helyekkel, amelyeket a turisták nagyrészt elkerülnek. A turisták gyakran Párizsra vagy a francia Riviérára koncentrálnak, pedig az ország számos kevésbé ismert része is varázslatos. Az Ardèche régió, a Loire-völgyi kis falvak és a dél-franciaországi Luberon régió mind olyan helyek, ahol a látogatók megismerhetik a francia vidéki életet, anélkül, hogy turisták tömegeivel találkoznának. A Mont-Saint-Michelhez hasonló látványosságokat, amelyeket évente milliók keresnek fel, fel lehet cserélni kevésbé ismert, de ugyanolyan lenyűgöző helyekkel, mint például Brittany sziklás partvidéke vagy Provence levendulamezői.

Lavender field in Gordes - Provance-i levendulamező
Provance levendulamezői lenyűgöző látványt nyújtanak 
Forrás: Getty Images

Spanyolország

Spanyolország nem csak a Costa Brava vagy a Costa del Sol nyaralóhelyeiről szól. Az ország belső területei és kevésbé ismert régiói is rengeteg élményt kínálnak. Galícia vad partvidéke, Extremadura érintetlen tájai vagy Andalúzia fehér falvai mind olyan úti célok, amelyek elkerülik a tömeget, mégis autentikus spanyol élményt kínálnak. Spanyolország déli részén Sevilla és Granada híres városai mellett a kisebb falvak, mint Ronda és Mijas is érdemesek a látogatásra. Az ország északi részén található Asturias és Cantabria régiók hegyvidéki tájai és vad partvidékei pedig valódi gyöngyszemek a természet szerelmeseinek.

Andalúzia
Andalúzia fehér falvait elkerüli a tömeg, mégis autentikus spanyol élményt kínálnak
Forrás: Getty Images

Albánia

Albánia egyike azoknak az európai országoknak, ahol a tömegturizmus még nem vert gyökeret. Az ország vad tájai és érintetlen természeti csodái ideálisak azok számára, akik kalandra vágynak. Az ország déli részén található Blue Eye természetes forrás, az oszmán kori városok, mint Gjirokastër és Berat, valamint az albán Riviéra mesés strandjai mind felfedezésre várnak. Albánia az aktív turisták paradicsoma. A Theth nemzeti park lenyűgöző túraútvonalakat kínál, míg az Accursed hegység meredek csúcsai kihívást jelentenek a tapasztalt hegymászóknak is. A Komani-tó pedig a világ egyik legszebb hajóútját kínálja.

The beautiful Grunasi waterfall. where the water falls for tens of meters in a deep pool. Albania. Europe. of Thethi National Park
A thethi nemzeti park lenyűgöző túraútvonalakat kínál
Forrás: Getty Images

Olaszország

Olaszország világhírű városai, mint Róma, Velence vagy Firenze, minden évben turisták millióit vonzzák, de az ország rengeteg kevésbé ismert városát és régióját még mindig felfedezetlenül hagyják. Térj le a járt útról ezekben a kevésbé ismert városokban Puglia, Basilicata és Calabria régiói mind olyan helyek, ahol az utazók elmerülhetnek az autentikus olasz életben. A toszkán vidéken tett kirándulások során a látogatók felfedezhetik az olasz kultúrát és gasztronómiát, anélkül, hogy turisták tömegeivel találkoznának. Umbria zöld dombjai és kis falvai is szuper kikapcsolódási helyszínek lehetnek.

Landscape Near Montecchio, Umbria, Italy
Umbria zöld dombjai és kis falvai is szuper kikapcsolódási helyszínek lehetnek.
Forrás: Getty Images

Hollandia

Hollandia kicsi, de varázslatos ország, amely Amszterdamon kívül még mindig viszonylag felfedezetlen maradt. Az ország híres a tulipánmezőiről, csatornáiról és szélmalmairól, amelyek tökéletes helyszínt biztosítanak egy nyugodt kiránduláshoz. A holland vasúthálózat kiválóan alkalmas a kisebb városok, például Rotterdam és Groningen felfedezésére, de igazán különleges a holland Velencének is nevezett Giethoorn. Ezek a helyek bájosak és meghittek, miközben elkerülik a nagy turistacsoportok.

Tulips Growing in Agricultural Fields during Springtime - Holland tulipánmező
Hollandia híres a tulipánmezőiről
Forrás: Getty Images

Portugália

Portugália gazdag történelmével és kultúrájával vetekszik a szomszédos országokkal, mégis sokkal nyugodtabb úti cél. Lisszabon és Porto városai között mindössze 200 mérföld van, így könnyen kombinálható egy kirándulás során. Az ország híres szőlőültetvényei, az Atlanti-óceán partvidéke és a történelmi helyszínek, mint Nazaré vagy a Batalha-kolostor, tökéletesek a túlturizmus elkerülésére.

Wine Tourism Thrives In Portugal In Spite Of COVID-19 Pandemic - portugál szőlőültetvények
Portugália híres szőlőültetvényei tökéletesek a túlturizmus elkerülésére.
Forrás:  Getty Images

Szlovénia

Szlovénia egy kis ékszerdoboz Európa szívében, amely még mindig kevéssé ismert a turisták körében. A Triglav Nemzeti Park, a Bledi-tó és a Bohinji-tó csodálatos természeti szépségeket kínál, míg a déli karsztvidék földalatti barlangjai, mint a Postojna-barlang, lenyűgöző látványt nyújtanak. Szlovénia tökéletes úti cél azok számára, akik el szeretnék kerülni a zsúfolt városokat, és inkább a természetben szeretnének kikapcsolódni.

Triglav Hiking Route Sign
A Triglav Nemzeti park és környékén minden adott a túrázáshoz vagy egy nagyobb kiránduláshoz
Forrás: Getty Images

Norvégia

Norvégia lenyűgöző tájai tökéletes kikapcsolódást nyújtanak azok számára, akik el szeretnék kerülni az európai városok zsúfoltságát. A nyugati fjordok lenyűgöző tájai kedveznek a szabadtéri tevékenységeknek. Bár gyakran jelennek meg képek a Trolltunga és Preikestollen túlzsúfoltságáról, északabbra a Kystriksveien tengerparti útvonal tökéletes kirándulásokhoz. Az út a part menti szigetek peremén kanyarodik és lehajlik a gyönyörű Lofoten-szigetek és az Északi-sarkkör felé.

The Arctic Triple - Lofoten Triathlon
A norvég Lofoten-szigetek környéke tökéletes kirándulóhely
Forrás: Getty Images

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.