Hatalmas bejelentést tettek a tudósok: nem 24 órából áll majd egy nap

Hold kutató Föld
Egy új kutatás hihetetlen eredményt hozott: nem 24 órából fog állni egy nap a Földön.

A Földön eltöltött napok lassan hosszabbodnak, ahogy a Hold  fokozatosan eltávolodik bolygónktól – mutatta ki egy új kutatás. A tudósok azt találták, hogy ahogy a Hold távolodik, a Földre gyakorolt ​​változó gravitációs hatása lelassítja a bolygó forgását, és fokozatosan meghosszabbítja a napokat. Azt jósolták, hogy bolygónkon a napok végül 25 órásak lehetnek, de megjegyezték, hogy ez körülbelül 200 millió év múlva teljesül. 

A Föld forgása lassul, így nem 24 órából fog állni egy nap.
A Föld forgása lassul, így nem 24 órából fog állni egy nap.

„Ahogy a Hold távolodik, a Föld olyan, mint egy forgó műkorcsolyázó, aki lelassul, miközben kinyújtja a karját” – magyarázta Stephen Meyers geotudós, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora.

A Hold körülbelül 384 400 km-re helyezkedik el bolygónktól, és nagyjából 27,3 napba telik, hogy megkerülje a Földet. A korábbi kutatások azonban azt találták, hogy a Hold évente körülbelül 1,5 hüvelykkel távolodik, ami azt jelenti, hogy tovább tart a bolygónk körüli mozgása. Sőt, egy bizonyos ponton a Hold eléri a stabil távolságot, és csak bolygónk egyik oldaláról lesz látható.

Tanulmányához Meyers és kollégája  rekonstruálták a Föld és a Hold kapcsolatának történetét. Megállapították, hogy 1,4 milliárd évvel ezelőtt a Földön egy nap csak körülbelül 18 óráig tartott. A számítás elvégzéséhez a kutatók feltaláltak egy statisztikai módszert, amely összekapcsolja a csillagászati ​​elméletet a geológiai megfigyeléssel, hogy visszatekintsen a Föld geológiai múltjára. Ez lehetővé tette számukra, hogy rekonstruálják a Naprendszer történetét. 

A Föld napjai évmilliárdokkal ezelőtt rövidebbek voltak, nagyrészt azért, mert a Hold közelebb volt bolygónkhoz. Emiatt bolygónk gyorsabban forgott, mint manapság – állapították meg a kutatók. De a Föld történelme során a Hold távolabb sodródott a „holdrecessziónak” nevezett folyamat során.  Ahogy a Hold távolodik, a Föld forgása lelassul. 

 Mindez azt eredményezi, hogy egy nap hosszabb lesz, bár mi ebből nem sokat érzékelünk. Évmilliók alatt azonban ezek a kis változások összeadódnak – végül egy órával növelik a Föld napi ciklusát. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.