Bolygóméretű katasztrófára figyelmeztetnek: drasztikusan megváltoztatja az időjárási és éghajlati viszonyokat

Gulf,Stream.,System,Of,Warm,Currents,In,The,North,Atlantic.
Shutterstock - Antrakt2
katasztrófa időjárás tudósok figyelmeztetés
Egy új kutatás szerint az Atlanti-óceán áramlási rendszere, amely világszerte befolyásolja az időjárást, már a 2030-as évek végére összeomolhat. Ez egy olyan bolygóméretű katasztrófa lenne, amely drasztikusan megváltoztatná az időjárási és éghajlati viszonyokat.

Az utóbbi években több tanulmány is felvetette, hogy ez a kritikus rendszer – az Atlanti meridionális áramlási rendszer, vagy AMOC – a felmelegedő óceáni hőmérsékletek és a klímaváltozás miatt megváltozott sótartalom következtében összeomolhat. Az új kutatás, amelyet jelenleg szakértők bírálnak el, és amelyet még nem publikáltak tudományos folyóiratban, egy korszerű modellt használva arra a következtetésre jutott, hogy az összeomlás, egy bolygóméretű katasztrófa 2037 és 2064 között következhet be. A kutatás szerint valószínűbb, hogy az AMOC 2050-re összeomlik, mint hogy nem.

katasztrófa, Atlanti-óceán
Bolygóméretű katasztrófa: erre figyelmeztetnek a tudósok
Forrás: Shutterstock

Bolygóméretű katasztrófa 2030 után?

„Ez valóban aggasztó” mondta René van Westen, a hollandiai Utrecht Egyetem tenger- és légkörkutatója, a tanulmány társszerzője. 

A klímaváltozás összes negatív hatása továbbra is fennmarad, például több hőhullám, több aszály, több áradás. Ha ezek mellé az AMOC összeomlása társulni fog, a klíma még inkább torzulni fog.

Az AMOC működése olyan, mint egy szállítószalag: meleg felszíni vizet szállít a déli féltekéről és a trópusokról, majd elosztja azt az Észak-Atlanti hideg vizeiben. A hidegebb, sósabb víz ezt követően lesüllyed és dél felé áramlik. Ez a mechanizmus megakadályozza, hogy a déli félteke egyes részei túlságosan felmelegedjenek, míg az északi félteke egyes részei elviselhetetlenül hidegek legyenek, miközben biztosítja a tengeri ökoszisztémák életben maradásához szükséges tápanyagok eloszlását. Az AMOC összeomlásának hatásai olyan drámaiak lennének, hogy egyes részei a világnak felismerhetetlenné válnának.

Az összeomlás utáni évtizedekben az északi-sarki jég dél felé kezd elterjedni, és 100 év elteltével elérné Anglia déli partvidékét is. Európa átlaghőmérséklete jelentősen csökkenne, ugyanúgy, mint Észak-Amerikáé – beleértve az Egyesült Államok egyes részeit is. Az Amazonas esőerdejében az évszakok teljesen megfordulnának; a jelenlegi száraz évszak válna az esős hónapokká, és fordítva.

 

„Az AMOC összeomlása valóban nagy veszély, amit minden erőnkkel el kell kerülnünk” – mondta Stefan Rahmstorf, a potsdami egyetem óceánkutatója.

Rahmstorf szerint öt évvel ezelőtt még úgy gondolta volna, hogy az AMOC összeomlása ebben az évszázadban valószínűtlen, bár már egy 10%-os kockázat is elfogadhatatlanul magas lenne „egy ilyen nagyságrendű katasztrofális hatás esetén”.

„Most már öt olyan tanulmány van, amely azt sugallja, hogy ez az évszázad során, vagy akár még az évszázad közepe előtt is bekövetkezhet”

 – mondta Rahmstorf. 

„Az általános értékelésem most az, hogy valószínűbb, mint 50%, hogy ebben az évszázadban elérjük a kritikus pontot.”

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.