Esküvő után jön a depresszió? – Saját lelküket marcangolják a kék menyasszonyok

kék menyasszonyok
Shutterstock - Thanakorn.P
menyasszony depresszió Esküvő után
A tökéletes napnak kell lenni. Muszáj! De mi van, ha nem ezt érezzük? Mi van, ha az esküvő másnapján ahelyett, hogy a föld fölött lebegnénk a boldogságtól, inkább lehangoltnak, depressziósnak érezzük magunkat? A kék menyasszonyok saját magukat marcangolják az esküvő után.

A média, a társadalmi elvárások és a kultúra óriási nyomást gyakorol ránk, miszerint a házasságunknak tökéletesnek kell lennie, olyannak, amilyenről kislány korunktól ábrándoztunk. Ez sokunknál azonban azt eredményezi, hogy már az esküvő másnapján mély szomorúságot érzünk vagy depresszióba zuhanunk. Egy felmérésből kiderült, hogy sokkal többen szenvednek ettől a problémától, mint azt gondolnánk: a megkérdezett újdonsült menyasszonyok több mint fele számolt be arról, hogy az esküvőt követő hetekben és hónapokban szomorúnak, depressziósnak vagy csalódottnak érezte magát. A jelenség a kék menyasszony kifejezést kapta. Ez igen nagy gond, hiszen a depresszió képes tönkretenni egy kapcsolatot vagy házasságot, sőt akár egy életet, ezért érdemes komolyan venni ezt a problémát. A kék menyasszonyok köztünk járnak, vegyük észre őket.

kék menyasszonyok
Saját lelküket marcangolják a kék menyasszonyok
Forrás: Shutterstock

Kék menyasszonyok – Esküvő utáni depresszió

A kék menyasszonyokra jellemző bizonytalankodás, kétkedés, szorongás egy általános személyiségjegy része. 
 

Aki az esküvőjén is ilyen erős kétségekkel érez, az valószínűleg az élete sok más részében is bizonytalan, tépelődő, szorongó, önemésztő típus. Tehát az esküvőt követően nem véletlenül uralkodik el rajtuk ez az érzés, inkább csak a jelentősége miatt felerősödik az amúgy is ilyen gondolkodásmód. Rájuk jellemző, hogy az átlagosnál gyakrabban éreznek bizonytalanságot, vagy megkérdőjelezik a kapcsolatukat, de még azt is, hogy jól választottak-e, és hogy egyáltalán akarnak-e férjhez menni. Sokszor önmagukban is bizonytalanok, hogy meg tudnak-e felelni a leendő férjük elvárásainak. Ez utóbbi az esetek nagy többségében csupán a saját önbizalomhiányukból fakad. Éppen ezért jellemző, hogy ők már az eljegyzést követően kizárólag a nagy napra koncentrálnak, arra, ami utána jön, a házasságra, igyekeznek nem gondolni. Nem tervezgetik a mézes heteket, nem álmodoznak a közös otthonról, közös tervekről, gyerekekről. Esetükben már az előkészületek alatt észrevehető, hogy nem a megszokott izgalom uralkodik el rajtuk, hanem inkább a szorongás, a lehangoltság, a depresszió jelei. Ha magunkra ismerünk, akkor vegyük észre a jeleket, és merjünk segítséget kérni

 – mondja dr. Fehér Gabriella pszichológus.

Mardosó bizonytalanság 

Ismerjük fel és merjünk beszélni arról, ami elbizonytalanít minket. A házasságkötés nagy fordulópont egy kapcsolatban, függetlenül attól, hogy mióta vagyunk együtt. 
”A randizásból vagy együttélésből a törvényes házasságba való átlépés ijesztő lehet. Bizonytalanságot vagy kérdéseket vethet fel, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk magabiztosak abban, hogy kölcsönösen szeretjük egymást. Emellett a társadalomtól és a családtól érkező jó tanácsok, intelmek, valamint a korábbi tapasztalatok - beleértve a korábbi kapcsolatainkat vagy azokat, amelyekbe a környezetünkbe bepillantást nyertünk - kérdésekkel, vagy kétségekkel tölthetnek el minket az esküvő utáni életet illetően. A szüleink mintája is meghatározó lehet. Ha boldog a házasságuk, akkor attól félünk, hogy mi van, ha a miénk nem lesz ilyen tökéletes, ha a szüleink házassága válással végződött, akkor pedig csak arra tudunk gondolni, hogy ez lesz a mi sorsunk is. Ha a legjobb barátnőnk megbánta, hogy férjhez ment, egészen biztos, hogy mi is aggódunk, hogy mi van, ha velünk is ez történik. Egész nap, egész éjjel kattogunk, és minden mondat a fejünkben úgy kezdődik, hogy mi van, ha... 

Bármi is legyen a bizonytalanságunk oka, fontos megértenünk, hogy ez teljesen normális, és ez nem jelenti azt, hogy nem szeretjük a párunkat, vagy nem lesz jó a házasságunk. Ez csupán annyit jelent, hogy vannak kérdések a fejünkben, ami teljesen normális, hiszen életünk egyik legfontosabb lépésére készülünk. 

Vigasztaljon minket, hogy minden házasulandót kérdések egész sora foglalkoztat, beleértve a saját magukkal kapcsolatos kételyeket. És akkor még ott vannak a hozzátartozók, barátok. Egész biztos, hogy mindenkinek van egy „jó” tanácsa, sokan a saját problémáikat vetítik ki a mi kapcsolatunkra, és ez bizony bárkit képes elbizonytalanítani, befolyásolni. Ezért hihetetlenül fontos, hogy beszéljünk párunkkal az érzéseinkről, az aggodalmainkról„ – tanácsolta a pszichológus.

Jó úton haladunk

Amennyiben képesek vagyunk megfogalmazni és megnevezni a bizonytalanságunkat, az nagy esélyt ad nekünk és a partnerünknek arra, hogy megfelelően tudjuk kezelni az aggodalmainkat. Ha viszont elnyomjuk magunkban, akkor előbb-utóbb jelentkeznek a szorongás tünetei, amely könnyen és bármikor átcsaphat depresszióba. 
”Ahelyett, hogy azt mondanánk a másiknak: „csak bizonytalan vagyok abban, hogy mi lesz, miután összeházasodtunk”, inkább ássunk egy kicsit mélyebbre, hogy megértsük, konkrétan mi az, amitől félünk. Például aggódunk, hogy fel kell hagynunk olyan dolgokkal, amiket a házasság előtt is szerettünk csinálni? Esetleg problémáink lesznek a háztartási munkával, az intimitással vagy a pénzügyekkel kapcsolatban? Netán amiatt aggódunk, hogy megváltozik a személyiségünk, miután férjhez megyünk? Vagy, hogy elveszítjük a barátainak? Ha már meg tudjuk fogalmazni, hogy mi aggaszt minket, az már fél siker, és egyben a legfontosabb lépés. 

Kutatások szerint a félelmek megbeszélése a párunkkal nem csak a lelkünket nyugtatja meg, de erősítheti a köteléket közöttünk, valamint lehetőséget ad arra, hogy szabályokat, egyezségeket alakítsunk ki közösen. Ez segít megszabadulni a bizonytalanság érzésétől. Még az is előfordulhat, hogy kiderül: a párunknak is hasonló aggodalmai vannak az esküvő utáni élettel kapcsolatban, és neki is szüksége van arra, hogy megnyugtassuk, és közösen találjunk megoldásokat mindkettőnk félelmeire.

 Fontos, hogy beszélgetés közben figyeljünk egymásra, és halljuk meg azt, amit a másik mond ahelyett, hogy megsértődnénk. Ez az alapja a szövetségnek, amely kettőnk között köttetik, és ettől válunk az „én”-ből „mi”-vé„ – tanácsolja a szakember.

Vonjuk be mást is, ha kell!

Mikor úgy érezzük, hogy nagyobb a baj, esetleg már a depresszió szakaszába léptünk, vagy képtelenek vagyunk párunknak kimondani az érzéseinket, félelmeinket, akkor fontos, hogy merjünk segítséget kérni! Akár egy mediátor bevonásával, aki közvetítőként segíti a férjünkkel való kommunikációt, de rendkívül hasznos lehet akár pszichológust is bevonni, ugyanis ezen a problémán nagyon jól lehet javítani egy megfelelő terápiával. Ha nem szeretnénk így leélni az egész életünket, akkor mindenképp keressük fel egy szakembert!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.