Kutyák világnapja: bemutatjuk a világ leghíresebb ebeit

Nemzetközi Kutyanap
Getty Images/Isa Foltin -
állatok segítő kutyák Lassie Lajka
A kutyák mindig is a legjobb barátainknak és leghűségesebb társunknak számítottak. A Kutyák világnapja alkalmából összegyűjtöttünk most 5-öt a világ leghíresebb és legismertebb kutyái közül.

A kutyák a történelem során óriási szerepet játszottak az emberek életében. Segítettek az elsősegélynyújtóknak számtalan élet megmentésében, segítettek katonákat a háborúban, és jelentős tudományos felfedezéseket tártak fel, de a mozivásznon is belopták magunkat a szívünkbe megható történeteikkel. Okosságuk és hűségük tette őket az emberek tökéletes jobbkezévé. Legyen szó egy hősként viselkedő kutyáról, egy űrbe kalandozó kutyáról, vagy akár egy olyan kitalált kutyáról, mint Lassie, az emberiség évszázadok óta szereti őket. A Kutyák világnapja alkalmából ismerj meg öt lenyűgöző híres kutyát a sok közül!

kutyák világnapja
A kutyák világnapja minden év augusztus 26-án kerül megrendezésre. A képen Trakr kutató és mentőkutya és rendőrtisztje, James Symington látható a szeptember 11-i támadásait követő hónapokban. 
Forrás: James Symington / AFP

Kutyák világnapja: íme 5 világhírű eb, akik örökre beírták magukat a történelembe

A Nemzetközi Kutyanap minden év augusztus 26-án kerül megrendezésre, és az egész világon ünneplik. 2004-ben hozta létre Colleen Paige, egy amerikai állatvédő aktivista és kutyás viselkedésszakértő. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a kutyák fontosságára, az örökbefogadás lehetőségeire, és arra, hogy felelős állattartókká váljunk.

1. Lajka, az űrutazó

Lajkát ma a történelem egyik leghíresebb kutyájaként emlegetik. Egy Moszkva utcáin kóborló terrier-husky keverék kutya volt, az első kutya, aki eljutott a világűrbe és az első állat, aki a Föld körül keringett. 1957 novemberében 3-án indították Bajkonurból a Sputnyik-2 fedélzetén az űrbe. Sajnos az űrhajó oxigénellátásának és hőszigetelésének meghibásodása miatt Lajka nem sokkal az indulás után elhunyt. Bár Lajka nem tért vissza élve a földre, az ő áldozata fontos lépés volt az űrkutatás történetében, és hozzájárult ahhoz, hogy az emberek később sikeresen utazhassanak az űrbe.

2. Lassie, a kitartó

Lassie, egy szeretett, időtlen film és egy rendkívül sikeres televíziós sorozat főszereplője kétségtelenül a világ legismertebb kutyái közé tartozik, így a Nemzetközi Kutyanap alkalmából sem maradhatott ki errő la listáról. Lassie-t eredetileg egy Pal nevű hosszú szőrű collie játszotta, és egyesek számára megdöbbentő volt, hogy bár a kitalált Lassie nőstény, minden kutya, aki játszotta őt, hím volt. Miután Pal meghalt, minden kiskutya, aki Lassie-t játszotta, az ő vérvonalából származott. Először 1939-ben jelent meg egy novellában, majd a Lassie 19 évados televíziós sorozatát az 1950-es években mutatták be, az utolsó film ami róla készült, a Lassie pedig 2005-ben került a mozikba. A pletykák szerint a Lassie Come Home révén Pal majdnem kétszer annyit keresett filmes karrierjéből, mint embertársa, Elizabeth Taylor.

3. Trakr, a bátor

Több mint 300 kereső- és mentőkutya segített a New York-i Világkereskedelmi Központ szeptember 11-i támadásait követő hónapokban túlélőket találni és feltárni a romok közül. Az egyik K-9-es csapat  volt, akik Kanadából New Yorkba utaztak, hogy segítsenek megtalálni a Ground Zero romjai alatt rekedt túlélőket vagy már elhúnytakat. Trakrnak és Symingtonnak tulajdonítják, hogy megtalálták az utolsó túlélőt, egy nőt, akit több mint 24 órát töltött a nehéz beton és acél törmelékek alatt. Trakrt a Time magazin minden idők tíz leghősiesebb állata közé sorolta, de hírneve ezzel nem állt meg. 009-ben Trakr-t a BioArts International kiválasztotta klónozásra.A „Best Friend Again” verseny győzteseként Trakr klónja újraegyesült gazdájával, Symingtonnal, aki továbbra is a hős kutya leszármazottait képzi ki kereső- és mentőkutyákká.

US-ATTACKS-SKOREA-ANIMAL-CLONE-OFFBEAT
Trakr, és James Symington
Forrás: GABRIEL BOUYS / AFP

4. Balto, a hősies

1925-ben az alaszkai Nome városát diftériajárvány sújtotta, ami egy rendkívül fertőző és halálos betegség, amely légzési nehézségeket, szívelégtelenséget, bénulást és halált okozhat. Bár volt ellenszer, az csak Anchorage-ban volt elérhető, ami több száz mérföldre volt Nométól. A hó és az extrém időjárási viszonyok miatt Anchorage-ba csak szánkóval lehetett eljutni. Egy Balto nevű szibériai husky vezette azt a szánhúzó kutyacsapatot, amely a fagyos hideg és hóvihar viszontagságaival megküzdve elhozta a szükséges gyógyszert. Balto és csapatának kemény munkája megmentette Nome lakóinak életét, és mára az egyik leghíresebb szánhúzó kutyaként emlékeznek rá. 

Sledder and His Famous Dog Balto
Balto, Gunnar Kaasennel az utolsó kutyacsapat pásztorával
Forrás: Getty Images/men:CB3

5. Hachiko, a hűséges

A minden idők leghűségesebb kutyájaként ismert akita kutya, Hachikót kölyökként egy professzor fogadta örökbe. A professzor minden nap a japán Shibuya Station nevű vasútállomásra ingázott munkába és vissza, ahol Hachiko minden nap várta a visszatérését. Szomorú módon egy nap a professzor agyvérzést kapott, és munka közben elhunyt. soha többé nem tért vissza a Shibuya állomásra. A szívszaggatóan hűséges Hachiko továbbra is nap mint nap visszatért az állomásra, türelmesen várva gazdáját, hogy hazatérjen hozzá. Ma Hachikō a hűség nemzeti jelképe Japánban, és több könnyfakasztó film is készült az ő történetéről. 

Japan: Ch_ken Hachik_ (_____) 'Faithful dog Hachiko' at Shibuya Station c. 1932
„Hűséges kutya Hachiko” a Shibuya állomáson
Forrás: Getty Images

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.