Lovassportok tűnhetnek el az olimpiáról az állatkínzási botrány miatt

Equestrian Sport/Dressage: European Championship
dpa Picture-Alliance via AFP/10 September 2023, North Rhine-Westphalia, Riesenbeck: Equestrian sport: European Championship, Dressage, Grand Prix Freestyle. British dressage rider Charlotte Dujardin rides her horse Imhotep. Photo: Friso Gentsch/dpa (Photo by FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) - dpa Picture-Alliance via AFP
Olimpia 2024 párizsi olimpia lovassport botrány
Miután Charlotte Dujardin visszalépett a párizsi olimpiai szerepléstől, miután napvilágot látott egy videó, amelyen többször is megkorbácsol egy lovat, a lovak jóléte az olimpiai lovasversenyek egyik fő beszédtémája lett. Felmerült, hogy Los Angelesben már nem lesznek lovassportok az olimpián.

Charlotte Dujardin ostorozása indította el a botrányt, amelyet a lovassportok kiemelkedő alakjai egy újabb tanulságnak tekintenek egy olyan iparág számára, amelynek annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentős változásokat hajtott végre a lovak biztonsága érdekében, még mindig van mit tennie, hogy visszanyerje a közönség bizalmát.

Charlotte Dujardin, lovassportok, botrány, állatkínzás
Charlotte Dujardin botrányavmiatt eltűnhetnek a lovassportok az olimpiáról
Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon

„Ha valaki lovassportokat választja — legyen az póló, díjlovaglás, díjugratás vagy lóverseny —, akkor a ló jóléte kell, hogy legyen az elsődleges szempontja. Ha nem ez a prioritás, és ha a nyilvánosság és a szabályozók számára nem egyértelmű, hogy a ló és a ló jóléte a legfontosabb, akkor a sport veszélybe kerül” 

— mondta Lisa Lazarus, a lovassportokat az Egyesült Államokban felügyelő Horseracing Integrity and Safety Authority vezérigazgatója.

 

Olimpia 2024: a lovasbotrány miatt ez az utolsó ötkarikás játék, ahol lovassportok is szerepelnek?

Tehát, egy napvilágra került videófelvétel miatt, amelyen Dujardin többször megüt egy lovat — ami állatkínzásnak számít —, a háromszoros olimpiai aranyérmes visszalépett a párizsi olimpiai játékoktól, és a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) ideiglenesen felfüggesztette a sportolót. Ám kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki nem megfelelően bánik az állatokkal. Carlos Paro figyelmeztetést kapott, miután egy állatvédő csoport fényképeket és bizonyítékokat küldött a FEI elnökének arról, hogy a brazil lovas a ló nyakát egy tiltott, „rollkur” néven ismert, a légzést veszélyeztető mozdulatot használ, ezzel túlhajlítva a lova nyakát. Már a tokiói olimpián is felfüggesztettek egy német edzőt, amiért megütött egy kevésbé együttműködő lovat. 

A lovasbotrány dagadt, a People for the Ethical Treatment of Animals (emberek az állatokkal való etikus bánásmódért), amely régóta tiltakozik a lóversenyzés ellen, azt követelte, hogy a lovas versenyszámokat vegyék ki az olimpiáról, és a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokon már ne legyenek lovak.

Eszközhasználat a lovassportokban

Az amerikai HISA nevű szervezet, amely a lovassportok biztonságosságáért felel az Egyesült Államokban, 2022-ben korlátozta a lovassportokban az eszközhasználatot, meghatározva, hogy a zsoké hányszor ütheti meg korbáccsal a lovát egy verseny során. 

A szervezet vezetője szerint az úgynevezett ösztönző eszközök soha nem lesznek széles körben elfogadottak, a közönség szemében pedig egyáltalán nincs létjogosultságuk. A szakember azt is elismerte, hogy nincs bizonyíték az ostor szükségességére, véleménye szerint csak biztonsági okokból szabadna maguknál tartani a versenyzőknek. 

Olimpia öttusa lovaglás nélkül

A párizsi olimpia az utolsó, ahol az öttusa versenyszámai között szerepel a lovaglás. A Nemzetközi Öttusa Szövetség 2021-ben döntött úgy, hogy a lovaglást akadályversennyel helyettesíti. Ennek előzmény a már említett felfüggesztett német edző viselkedése, aki a tokiói olimpián, azért, mert a német aranyesélyes Schleu Annika lova nem engedelmeskedett a versenyzőnek, ezért ököllel a ló fenekére ütött.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.