A szakértők figyelmeztetnek: ez most az egyik legveszélyesebb TikTok-trend, bele is lehet halni

TikTok trend , raw dogging
Shutterstock/YAKOBCHUK VIACHESLAV -
TikTok kihívás repülőút repülés
A raw-dogging káros a fizikai egészségre, sőt, akár halálos is lehet a résztvevők számára. Ez a TikTok-trend mégis a nyár egyik legfelkapottabb utazási szokásává vált.

A közösségi média hatására egyre többen választják azt a furcsa trendet, hogy úgymond szórakozás nélkül repülnek. A raw-dogging nevű TikTok-trend lényege, hogy nincs zene, nincs streaming, nincs alvás, csak a háttámla képernyőjén lévő térképet bámulják, vagy egyszerűen csendben ücsörögnek. 

TikTok-trend , raw-dogging
A raw-dogging TikTok-trend komoly egészségügyi kockázatokat is rejthet magában, ezért a szakértők nem javasolják
Forrás: Shutterstock/Friends Stock

Egyre több híresség is csatlakozott, pedig nagyon veszélyes az új TikTok-trend

A népszerű trend az Apple TV+ Hijacked című sorozatának tulajdonítható, amelyben Idris Elba karaktere, Sam Nelson kénytelen minden kényelem nélkül elviselni a Dubajból Londonba tartó több mint hétórás repülést, miután a járművet szélhámosok lefoglalják. A jelenség hihetetlenül  népszerűvé vált az átlagemberek körében is, de egyre több híresség is dicsekszik azzal, hogy „raw” módszerrel repül.

„Épp most csináltam meg életem legjobb 7 órás repülését 'raw' módszerrel” – dicsekedett Wudini, egy brit DJ a több mint 13,2 millió TikTok-követője előtt. „Nincs fejhallgató, nincs film, nincs víz, semmi.” 

Az ausztrál zenész, Torren Foot egy raw-dogging videóban osztotta meg 15 órás Los Angeles-i útját, ahol így fogalmazott: „Nincs zene, nincs film, csak a repülési térkép.”

Erling Haaland, a Manchester City futballsztárja is posztolt egy videót raw-dogging repüléséről: „Épp most csináltam meg egy 7 órás repülést raw-módszerrel. Nincs telefon, nincs alvás, nincs víz, nincs étel, csak a térkép.”

A szakértők ellenzik ezt a trendet

Toby King táplálkozási szakértő az Inspire Ambitions utazási oldalnak elmondta, hogy:

A raw-dogging növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, amelyek leszakadhatnak és elzárhatják a tüdő artériáit, ami nagyon súlyos és akár halált is okozhat.

„Ez az egyik legveszélyesebb trend, amit mostanában láttam a közösségi médiában. Bár kívülről ártalmatlannak és szórakoztatóan tűnhet, súlyos következményekkel járhat. Arra figyelmeztetek mindenkit, hogy ésszel utazzanak” – mondta King. Dr. Gill Jenkins általános orvos, aki orvosi kísérőként is dolgozik egyetértett King gondolataival. „Ezek idióták” – nyilatkozta Jenkins a BBC-nek. 

„A digitális detox talán jót tesz, de minden egyéb ellentétes az orvosi tanácsokkal. A hosszú távú repülés egyik kockázata az, hogy az ember ki van téve a kiszáradás veszélyének”

 - tette hozzá Jenkins. „Ha nem mozogsz, akkor fennáll a mélyvénás trombózis veszélye, amit a kiszáradás még tovább fokoz. Az, hogy nem mész ki a mosdóba, az hülyeség. Ha vécére kell menned, akkor vécére kell menned.”

„A repülőgépeken alacsonyabb oxigénnyomás és a változó páratartalom miatt a repülés során több víz párolog el a bőrünkből és a tüdőnkből, ezért egyre fontosabb, hogy hidratáltak maradjunk és folyadékot fogyasszunk a repülés alatt” - figyelmeztettek az utazási szakemberek.
Íme a sorozat előzetese, amely ezt  közel sem veszélytelen új TikTok trendet inspirálta:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.