A menyasszonyi ruhától az aranyérig – így ronthatjuk el teljesen a nagy napot

Shutterstock
szponzorált tartalom folyadékbevitel aranyér
Az esküvői előkészületek szinte mindenkinél stresszel járnak. Nemcsak az esküvő körüli teendők okozhatnak bosszúságot, hanem bizony a menyasszony ideálisnak gondolt alakja is... Hiszen annak eléréséért az arák gyakran szigorú diétákkal, edzésprogramokkal készülnek a jeles napra, hogy tökéletesen nézzenek ki a hófehér menyasszonyi ruhájukban. A 29 éves menyasszony, Anna is mindent megtett annak érdekében, hogy a legjobb formájában tündökölhessen az oltárnál. Az ő története elég speciális és különleges, amely figyelmeztetés lehet mindannyiunk számára: az egészségünk az első, semmi sem lehet annál fontosabb!

Anna hónapokig készült élete legfontosabb napjára. Rendszeresen járt edzőterembe, odafigyelt az étrendjére, és mindent megtett, hogy tökéletesen mutasson a menyasszonyi ruhájában. Az esküvő előtti két napban azonban úgy érezte, még mindig nem az a látvány fogadja őt a tükörben, amire vágyik, és úgy döntött, hogy drasztikus lépést tesz: két napig szinte egyáltalán nem ivott folyadékot, hogy biztosan beleférjen a szükségesnél sokkal szűkebbre szabott ruhájába.

menyasszonyok, aranyér
Forrás: Shutterstock

A nyári folyadékelvonásnak természetesen súlyos következményei lettek. Persze nem olyan súlyosak, hogy mentőt kelljen hívni, inkább volt kínos a szituáció: az extrém dehidratáció súlyos székrekedést okozott nála, és a sok erőlködés kihozta a menyasszony aranyerét. Az esküvő napján nemcsak a stressz és az izgalom nehezítette a dolgát, hanem a fájdalom is. Se leülni, se táncolni nem igazán akart szegény. Elmenekülni szeretett volna leginkább, de mivel ő volt az ünnepelt, erre esélye sem volt.

Hirdetés

Anna története kapcsán fontos beszélni az aranyér tüneteiről és arról, hogyan lehet megelőzni ezt a kellemetlen állapotot. Az aranyér a végbél nyálkahártyája alatt futó vénás fonat kóros tágulata, gyulladása, amely megnyúlva a helyéről elmozdul, és fájdalmat, viszketést és vérzést okozhat. Két típusa van: belső és külső aranyér.

Az aranyér tünetei

  • Viszketés és irritáció: az aranyér gyakran viszketéssel és irritációval jár a végbélnyílás körül.
  • Fájdalom és kellemetlenség: ülő helyzetben vagy székletürítés közben szúró fájdalom jelentkezhet.
  • Vérzés: az aranyér már a kezdeti stádiumban is gyakran vérzik, különösen székletürítéskor. A vér élénkpiros, és a széklet felszínén vagy a WC-papíron látható.
  • Duzzanat: a végbélnyílás körül duzzanat és nedvedző csomók jelenhetnek meg.

A dehidratáció és az aranyér kapcsolata

Anna esete jól mutatja, milyen súlyos következményekkel járhat a dehidratáció. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nélkül a széklet keményebbé válik, ami székrekedést okoz. Az erőlködés megnöveli a nyomást a végbél vénáiban, ami kitágítja őket, faluk elvékonyodik. Az extrém diéta és a folyadékmegvonás tehát nemcsak rövid távú kellemetlenséget, hanem hosszú távú egészségi problémákat is okozhat.

Hogyan előzhetjük meg az aranyér kialakulását?

  • Megfelelő hidratáció: naponta legalább 8 pohár vizet kell fogyasztani a széklet lágyításához és az emésztés elősegítéséhez.
  • Rostban gazdag étrend: az étrendbe érdemes sok rostot beiktatni, például gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat.
  • Rendszeres mozgás: a rendszeres testmozgás javítja az emésztést és csökkenti a székrekedés kockázatát.
  • Ne halogassuk a mellékhelyiség használatát: ha szükség van rá, azonnal menjünk mosdóba, hogy elkerüljük a széklet megkeményedését és a székrekedést.


 A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M végbélkúp és a Proktis-M plus végbélkenőcs vény nélkül kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.proktis.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.