Árvíz: még ötven centit fog emelkedni a Duna vízszintje szombat estig

árvíz
MTI/Máthé Zoltán -
árvíz duna vízszint
Még ötven centit emelkedik Budapesten a Duna szombat estig, ezt követően lassú apadásnak indul a folyó - mondta Láng István országos vízügyi főigazgató az M1 aktuális csatorna 48 perc című hírháttérműsorának csütörtöki élő adásában. A beszélgetésben úgy fogalmazott: nagy az árvíz és nehéz a védekezés.

Az országos vízügyi főigazgató tájékoztatása szerint jelenleg tetőzésközeli állapotban van a Duna Nagybajcsnál, de péntektől már várhatóan elindul az apadás a folyó északi szakaszán. Addig is, egészen szombat estig még várhatóan ötven centit fog emelkedni a vízszint. „Ez egy nagyon nagy árvíz, nagy terhelést fog okozni" - jelentette ki Láng István.

árvíz 2024
Árvíz: ötven centis emelkedés után lassan elindul az apadás a Duna északi szakaszán
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Árvíz: ötven centis emelkedés után lassan elindul az apadás a Duna északi szakaszán

A védekezés ideje hosszabb lesz, mint ahogy azt korábban tervezték, mert a vártnál lassabb az apadás. Ennek oka, hogy a Boris ciklon kitörését követően Németországban jelentős eső esett, így az árhullám "kétpúpú" volt - magyarázta a szakember, majd hozzátette, hogy a gátak nagyon jó állapotban vannak, nagyon jó védvonalrendszer épült ki az országban.

A 2013-as árvíz tapasztalata picit beégett a fejünkbe, most már tudjuk, hol vannak a kritikus pontok. Azt érzem, és azt látom, hogy sokkal jobban fel tudtunk készülni erre az árvízre

 - fogalmazott Láng István.

Még nagyobb árvízre is fel vagyunk készülve?

A főigazgató hangsúlyozta: arra méretezik a védekezést, "ami száz évben egyszer fordul elő." Hozzátette: a 2013-as árvíz után felülvizsgálták és megemelték a "mértékadó árvízi hozamot". A korábbi, másodpercenkénti 10500 köbméterről 11200-ra méretezték át a hozamot, és azóta ennek megfelelően építik ki a védvonalakat - magyarázta.

Láng István kitért arra is, hogy Budapesttől délre nem kell aggódni az áradás miatt, mert az 1956-os "katasztrofális" árvizet követően nagyon erőteljes fejlesztés indult meg, aminek következtében a töltések magasabbak és erősebbek Budapest alatt. 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.