Bíró Ada már nem csak műsorvezető, hanem munkatárs is

AI Bíró Ada mesterséges intelligencia
Elérkezett a fejlesztés következő fázisa. Bíró Ada mozgását és mimikáját finomítják.

Áprilisban debütált Bíró Ada a Duna csatorna Delta műsorában, és egy pillanat alatt az érdeklődés középpontjába került hazánk első mesterséges intelligenciával létrehozott műsorvezetője. A fejlesztése nem állt le: egyrészt a mozgását és imikáját finomítják, másrészt már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz.

Bíró Ada érzelmi modelleket is meg tud jeleníteni
Bíró Ada érzelmi modelleket is meg tud jeleníteni
Forrás: Facebook/Bíró Ada

Bíró Ada mozgását és mimikáját finomítják

Urbán Ernő elárulta, hogy a fejlesztés következő lépcsőfoka, hogy a mesterséges intelligenciát úgy lehessen instruálni, mint egy embert. Jelenleg akár érzelmi modelleket is meg tud jeleníteni Ada - akivel a Life.hu interjút is készített - , de ezek is irányítottak, vagyis be kell táplálni, hogy miként reagáljon egy-egy helyzetre. Szólt arról is, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása jelenleg nem veszélyezteti a munkahelyeket, hanem inkább átalakítja azokat, hiszen egyelőre nagyon sok emberi munkaerő szükséges ahhoz, hogy ezek a technológiai újítások működjenek. Hozzátette, hogy a fejlesztések elsősorban Ada mozgását és mimikáját finomítják, ebben lát előrelépési lehetőséget.

A képszerkesztésben is részt vesz

Rideg Richárd rendező, forgatókönyvíró a műsorban kifejtette, hogy Ada, akinek arcát nem - konkrét személyről mintázták - mozgása nem teljesen szabályozott, a mesterséges intelligenciát ugyan utasítani lehet, hogy milyen mozdulatokat végezzen a képernyőn, de hogy mikor végezze el ezeket a mozdulatokat, azt ő maga dönti el. Arról is beszélt, hogy Ada - akiről Kudlik Júlia is kifejtette véleményét - már nemcsak műsorvezetője a Deltának, de munkatársa is, hiszen a stáb segítségére van például a képszerkesztésben.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.