Csótányok a lakásban: így szabadulhatsz meg tőlük

kártevő csótány szemét
A legszívósabb kártevők közé tartoznak a csótányok, kiirtásuk nem könnyű feladat. Ha betolakodnak lakásunkba, megmutatjuk, miként kezelhetjük őket.

A csótányokat leginkább az ételmaradékok vonzzák, ezért fontos, hogy a konyhában mindig tisztaság és rend legyen. Az ételt lehetőleg légmentesen zárható edényekben tároljuk, és tartsuk rendben a mosogatót és a konyhapultot. Nagyobb főzések után érdemes gyorsan felporszívózni a konyhát, hogy biztosan minden morzsától megszabaduljunk. Szeretnek olyan helyeken is megtelepedni, ahol zsír és olaj van. Rendszeresen tisztítsuk a konyhai berendezéseinket zsíroldóval, valamint a spájzra is fordítsunk nagy figyelmet. Az éléskamra igazi kánaán a számukra, ezért érdemes itt is minden kis zugot havonta átnézni, esetleg már előre lehelyezni egy-két csapdát. A megtömött és bűzölgő szemetes is veszélyforrásnak számít, ebben is képesek megtelepedni. Legjobb, ha egy-két naponta kivisszük a szemetet. Inkább válasszunk kisebb szemeteszsákot, hogy ne pazaroljunk. A kültéri tárolót is mossuk ki legalább kéthavonta. 

csótány, csótány ellen,
Csótány a lakásban: a csöpögő csap is vonzza őket
Forrás: Shutterstock

A csótányok olyan búvóhelyeket keresnek, ahol szaporodhatnak is. Számukra erre a legalkalmasabbak a falon, a padlón és a csöveken lévő repedések, illetve a szellőzőnyílások. A lyukat tömjük ki, javítsuk meg. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy otthonunkban megtelepedtek ezek a kártevők, akkor minden nyílást ellenőrizzünk alaposan.  A szivárgó víz is vonzó lehet számukra. Mindenképpen szüntessük meg vízfolyást, és ezzel együtt próbáljuk meg szárazon tartani a párás, nedves helyeket is, különös tekintettel a mosogató aljára. 

Amennyiben ezekkel a nem várt vendégekkel találkozunk otthonunkban, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy a szomszédnál is vannak. Ha irtásra kerül a sor, akkor nem elég csak nálunk, hanem a környező lakásokban is szükséges.  

Mit tehetünk csótányok ellen?

1. Csaljuk őket kelepcébe!

Sokféle csótányriasztó és csapda létezik, amelyeket könnyedén beszerezhetünk a boltokban. Mielőtt bármelyiket is megvennénk alaposan olvassuk el a címkéjét, amennyiben kisgyerek vagy kisállat is van otthon, akkor inkább olyat használjunk, amit nem tud megenni, megrágni. Ilyen esetekben a legjobb, ha természetes módszerekkel próbálkozunk először. 

2. Szódabikarbóna és porcukor

Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és porcukrot, majd helyezzük a keveréket olyan nyílásokba, ahol gyakran megjelennek a csótányok. A szódabikarbóna és a porcukor megduzzad a rovarok hasában, ami végül halálukhoz vezet.

3. Leggyakoribb módszer

A kártevők ellen az egyik leggyakoribb védekezési, illetve kiirtási módszer a csapda. Ebből rengeteg félét, fajtát találunk az áruházakban, weboldalakon. Csótányok esetén inkább a ragasztócsíkot szokták ajánlani, bár ez annyira nem humánus módszer, de az kétségtelen, hogy valóban hatékony megoldás. Ezeket érdemes az ajtókhoz és a garázshoz helyezni. 

4. Legyen kéznél 

Ajánlatos mindig kéznél tartani egy csótányirtó spray-t is, ugyanis ezzel azonnal tudjuk kezelni a problémát, ha meglátunk egyet a lakásban. Vásárláskor azonban figyeljünk, mert nem minden rovarirtó hatékony ellenük, kifejezetten csótányok elleni szükséges. 

5. Becsapós finomság

A csótányirtó gél illata miatt rendkívül csábító a kártevők számára, azonban elfogyasztása halálos. Ezt leginkább a konyhában, a mosogatónál és a hűtőszekrénynél javasolt elhelyezni. A nagyon vizes helyekre más csapdatípust válasszunk. 

6. Nehezen elérhető helyekre is

A por is igen eredményes megoldás, de kisgyerek és háziállat mellett nem igazán tanácsos. Hatékony nehezen elérhető helyeken, például a faltörésekben vagy a csővezetékek mögött. Azonban fontos, hogy csak az előírásoknak megfelelően használjuk, mivel a túlzott mennyiségű por belélegzése káros lehet az emberi egészségre.

7. Hívjunk szakembert!

A csótányok a legszívósabb kártevők közé tartoznak, rendkívül nehéz a kiirtásuk. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy módszereink nem válnak be egy hét után sem, valamint egyre többen vannak, akkor azonnal forduljunk szakemberhez. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.