Elektroszmog: a láthatatlan ellenség, ami ellen így vehetjük fel a harcot

mobiltelefon, értesítések, elektroszmog
Shutterstock - New Africa
eszközök elektromos elektroszmog
Az elmúlt évtizedekben drasztikusan megnőtt azoknak az eszközöknek a száma, melyek ilyen káros sugárzást generálnak a környezetünkben. Almásy Zsolt épületbiológus elmondta, hogyan védekezhetünk az elektroszmog ellen.

Az elektroszmog egy összefoglaló kifejezés, amely különféle forrásokból származó elektromágneses szennyezést takar. Ezek a sugárzások-erőterek létrejöhetnek a lakótéren belül, amelyeket főként a lakásban lévő elektromos berendezések, a falakban futó vezetékek generálnak, valamint a nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzások, amelyeket például közeli adótornyok vagy mobiltelefonok bázisállomásai bocsátanak ki.

elektroszmog, elektromos eszközök, okos otthon
Az elektroszmog ellen érdemes védekeznünk
Forrás: Shutterstock

Elektroszmog: ezt okozza és így védekezhetünk ellene

  • Az álmatlanság rejtett oka

A szakértők egyetértenek abban, hogy az elektromágneses sugárzás hatással lehet szervezetünkre, például alvászavart, fokozott stresszt, immunrendszeri gyengülést és akár leukémia kialakulását is okozhatja. Az azonban még kérdéses, hogy mekkora terhelés okozhat problémát. A legszigorúbb határértékeket a német épületbiológusok alkalmazzák, mely szerint elektromos erőterek esetében a biztonságos határérték felnőttek esetében 1-5 V/méterig terjed, 5-50 V/méter között már erősnek, míg 50 V/méter felett pedig extrém erősnek minősül.

  • Tartsuk távol a testünktől

Már azzal csökkenthetjük a szervezetünket ért terhelést, ha tudatosabban használjuk az elektromos eszközeinket. Fontos például, hogy a mobiltelefont legalább 1-1,5 méterrel távolabb helyezzük el magunktól. Amikor nem használjuk, ne tegyük zsebbe, hanem tartsuk inkább a táskában vagy az asztalon. Telefonbeszélgetés során használjunk kihangosítót vagy fülhallgatót.

  • Tilos nyomkodni

Amikor a mobiltelefont vagy a laptopot töltjük, fokozottabb elektromágneses erőteret hoz létre. Éppen ezért ne használjuk töltés közben ezeket, de ha mégis muszáj, használjunk inkább egy hordozható töltőt, úgynevezett powerbankot. Éjszaka ne tegyük a mobiltelefont a párna alá, és ne töltsük a fekhely közelében. 

  • Vezeték az ágy mellett

A hálószoba védelme különösen fontos az éjszakai regenerálódás és gyógyulási folyamatok szempontjából. A hosszabbító vagy a vezetékek még kikapcsolt állapotban is erős elektromos teret hoznak létre, ezért ne vezessük közvetlenül az ágy mellett vagy alatt. Ha nincs más lehetőség, cseréljük ki árnyékolt vezetékekre. Ne feledjük, hogy ezeket megfelelően le kell földelni.

  • Elemmel működjön

Vizsgáljuk meg az elektromos berendezéseket, például a televíziót vagy az asztali és olvasólámpát is. Ha a készülékek vezetéke és a villásdugó nem rendelkeznek földeléssel, kikapcsolt állapotban erősebb elektromos teret hozhatnak létre. Éjjeli lámpák esetében érdemes lehet elemesre vagy fali karlámpára váltanunk.

  • Mi van a túlsó oldalon?

Kevesen gondolnák, hogy az elektroszmog mágneses összetevője képes akadálytalanul áthatolni akár egy vastag betonfalon is. Éppen ezért igen veszélyes forrás lehet a fal túloldalán található akvárium, de más elektromos berendezés, például a Wi-Fi vagy a hűtőszekrény. Szerencsére ezeket a problémákat a szoba átrendezésével könnyen megoldhatjuk.

  • A tiszta asztal politikája

Ha otthonról dolgozunk, és a legtöbb időt a számítógép mellett töltjük, fontos, hogy távolítsunk el minden elektromos kütyüt az asztalról, ne legyen rajta semmi a monitoron és a klaviatúrán kívül. A mobil töltőt és a Wi-Fi routert se helyezzük az íróasztalunk sarkára; inkább olyan helyre tegyük, ahol senki nem tartózkodik hosszú ideig, például az előszobába.

  • Veszélyek a lakáson kívül

Nem csak a lakásban lévő elektromos berendezések, hanem a lakókörnyezetünkben lévő nagyfeszültségű távvezetékek és a közeli adótornyok, mobiltelefonok bázisállomásai is mágneses erőteret és magas frekvenciás sugárzást bocsátanak ki. Fontos, hogy csak mérés alapján lehet megfelelő védekezést kialakítani, ezért keressünk fel egy elektroszmogméréssel foglalkozó szakembert, aki speciális műszerrel méri meg a sugárzás mértékét és forrását, majd hatékony megoldási javaslatokat tesz a probléma kezelésére.

  • Árnyékoljuk a falakat

A kívülről jövő elektroszmog ellen az ingatlanunk árnyékolásával védekezhetünk. Ha éppen építkezünk vagy lakásfelújítás előtt állunk, a lakótéren kívüli sugárzásokat a legegyszerűbben falba szerelt fémszálas szövettel, vagy árnyékoló bevonattal védhetjük ki, mivel ezek az anyagok visszaverik a sugárzást. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, célszerű az épületnek csak azt az oldalát levédeni, amely mobiltelefon bázisállomással vagy hasonló létesítménnyel szemben van.

  • Fóliát az ablakra

Az ablakok árnyékolása is része az elektromágneses sugárzás elleni védelemnek, mivel itt érkezik be a legtöbb sugárzás a lakóépületen kívülről. Az új típusú ablaküvegek általában már rendelkeznek speciális bevonattal, de ha régebbi típusú ablaküvegeink vannak, akkor érdemes nagyfrekvenciás ablaküveg fóliát alkalmazni, mivel ezzel hatékonyan csökkenthetjük a sugárzás mértékét.

  • Visszaverik a sugárzást

A lakótéren kívüli sugárzások ellen megoldás lehet az is, ha az ablakra ezüst vagy réz bevonatú árnyékoló függönyt vagy rolót vásárolunk. Ezek a speciális anyagok fémszálas szövetből készülnek, ezáltal visszaverik a sugárzást, így blokkolják az otthonunkat ezektől a nemkívánatos jelektől, miközben a hagyományos függönyökhöz hasonlóan átengedi a fényt.

  • Falfestésre felkészülni!
    A falakat elektroszmog elleni védelemre fejlesztett festékkel vagy hasonló célú tapétával is árnyékolhatjuk. Ez nemcsak a környező sugárzásokkal, hanem a falakban futó vezetékek okozta sugárzás ellen is hatékony védelmet nyújthat. Ez ellen azért fontos védekezni, mivel a falvezetékek körül kialakuló elektromos tér akár az ágyban fekvő ember testfeszültségét is megnövelheti, ezáltal az éjszakai elektrostressz kialakulásának okozója lehet. Csak azokat a falakat vagy falrészeket fessük le, amelyek mellett sok időt töltünk, például az ágy vagy íróasztal mellett. Ha a festékkel körbefestjük a szobák falait, csak azt érjük el, hogy visszaverjük a sugárzást.
  • Olcsó, de hatékony

Ha nem szeretnénk időt és pénzt fektetni egy lakásfelújításba, a ház falaiban futó elektromos vezetékek ellen jó megoldás lehet az is, hogy az ágytámla hátoldalát befedjük egy fém szúnyoghálóval, amit aztán leföldelünk. Természetesen ez abban az esetben is megoldást jelenthet, ha közvetlenül az ágy mögött futnak a vezetékek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.