Életre szóló kapcsolat? Pszichológusok szerint csupán 4 dolog kell hozzá

életreszóló kapcsolat
Shutterstock/Copyright (c) 2024 simona pilolla 2/Shutterstock. No use without permission. - simona pilolla 2
elköteleződés intimitást szerelem kapcsolat
Az örökké tartó szerelem nem olyasvalami, amit kérni kell, és valóra válik. Az életre szóló kapcsolat a megfelelő érzések, gondolatok és tettek mentén épül fel, és vannak olyan tényezők, amelyek nélkül a sírig tartó szerelem csupán álom marad, holott lehetne valóság is.

Mit jelent számodra, amikor azt mondod a párodnak: „szeretlek”? Egy szó, amit megszokásból, szinte köszönés helyett mondogatsz a telefonba? A párkapcsolatod kötelező eleme? Vagy van mögötte tartalom is? Mi az, amitől más ő, mint az előző partnered? Egyáltalán, mit jelent szeretni a másikat? Az életre szóló kapcsolat sokaknak egy életen át csupán álom, vágy marad, és nem azért, mert ne tudnak szeretni, vagy nincs senki, aki kitartóan szeretni tudná őket. Egyszerűen csak azért, mert nem tudják, mi az a négy tényező, ami mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a szerelem örökké megmaradjon. 

Életre szóló kapcsolat? Nem lehetetlen!
Életre szóló kapcsolat? Nem lehetetlen!
Forrás: Shutterstock/

4 dolog, amely elengedhetetlen egy életre szóló kapcsolathoz

1. Tartsd szem előtt a társad érdekeit

Az egymás boldogsága iránti, indítékoktól mentes, összehangolt elkötelezettség a tartós szerelem első sarokköve. Az egymás jólétébe fektetett energia megtérül, ám a tartós kapcsolatokban ez a befektetés nem egy eszköz a sajt célunk, vagyis az életre szóló kapcsolat kierőszakolásának érdekében, hanem természetes elköteleződés a szeretett személy jóléte iránt, az ő érdekében. A másik jóléte ugyanolyan fontos, mint a saját jólét, amelyről gondoskodni öröm és kiváltság, amelyet mindkét fél érez. A te boldogságod az ő boldogságának függvénye. 

2. Kizárólagosság

Sokat vitatott kérdés, hogy szükség van-e egy kapcsolatban monogámiára, lehet-e úgy szeretni a másikat, hogy bizonyos területekre másokat is beengedünk, hogy szerethetjük-e egymást úgy szerelemmel, hogy közben a szexuális életünket vagy egy részét házon kívül éljük. Egyes szakemberek szerint nem. Ők azt állítják, hogy a tartós szerelem második legfontosabb tényezője a kizárólagosság: a szeretett személy az egyetlen, akivel olyan kapcsolatot tartasz fenn, amely egyesíti az intimitást, a szexualitást, az elkötelezettséget, a jólétéről való gondoskodást és sok mást. 

A másik feled különleges helyének tiszteletben tartása döntő fontosságú, másnak felajánlani alapvető árulás lenne. A kizárólagosság nemcsak a fizikai hűségről szól, hanem az érzelmi hűségről is, hiszen ahhoz, hogy életre szóló kapcsolatod legyen, pótolhatatlannak is kell lennie.

3. A bizalom és az intimitás érzésének fenntartása

Az intimitást tekintik az örök szerelem harmadik sarokkövének. Fontos azonban megkülönböztetni a valódi intimitást attól a homályos divatszótól, amivé vált. Az intimitás sokkal több, mint az ismeretség és a ragaszkodás, vagy az általános közelség érzése. Sokkal inkább olyasvalami, amit csak akkor érhetsz el, ha képes vagy teljesen megnyílni a társad előtt. Ő a legnagyobb bizalmasod, akinek elmondhatod a legszemélyesebb dolgokat is, a vágyaidat, álmaidat, sikereidet, kudarcaidat, aggodalmaidat, bizonytalanságaidat, fájdalmaidat, és cserébe te is a a párod legfőbb bizalmasa vagy. Ettől válik a kapcsolat igazán bensőségessé. 

Megengeded a partnerednek, hogy teljes valódban lásson téged, a hibáiddal és minden mással együtt, mert hiszed, hogy így is melletted áll. Megingathatatlan egységet alkottok.

4. Elfogadás

A harmadik tényező hozza is a negyediket, a teljes elfogadást. Nem akarod megváltoztatni a másik személyiségét, nem találod zavarónak az alapvető jellemvonásait. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos cselekedeteit nem kifogásolhatod, hogy minden szokását szó nélkül kell hagynod, csipán azt jelenti, hogy elfogadod a másikat a maga tökéletlenségében, tehát nem a furcsaságai és sajátosságai ellenére, hanem azok miatt szereted őt. Egy kapcsolatban akkor érzed igazán jól magad, ha tudod, hogy nem kell egy idealizált képnek megfelelned, és bármilyen hibákat is követsz el, a szerelmed ugyanúgy érez irántad, és viszont. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.