Így kérj fizetésemelést: nem könnyű, de nem is lehetetlen

fizetés, fizetésemelés
Shutterstock - Dorde Krstic
munkahely fizetésemelés fizetés
Magasabb bért kérni nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati lépést, amivel közelebb kerülhetünk a vágyott összeghez, ugyanis nem mindegy, hogy mivel indokolod meg, hogy a fizetésemelés jár neked.

Sokak szerint több fizetést kérni kínos dolog, de vannak, akik aki mer az nyer alapon állnak hozzá és sikerrel járnak. Te is azok között lehetsz, akiknek a fizetésemelés csak egy karnyújtásnyira van. Tippek, hogyan készülj fel arra, hogy bekopogj a főnöködhöz. 

A fizetésemelés nem biztos, hogy csak álom
A fizetésemelés nem biztos, hogy csak álom
Forrás: Shutterstock

A fizetésemelés kérésének a legfontosabb lépései 

Végezzünk kutatást!

Első lépésként mérjük fel a piaci helyzetet. Érdeklődjünk ismerősöknél, volt kollégáknál, az interneten, mennyit fizetnek egy hasonló pozícióban dolgozó munkavállalónak. Sokszor ezek tabutémák, de elengedhetetlen, ha szeretnénk tisztán látni a piaci értékünket.

Fontos az időzítés

Ne hagyjuk év végére a kérésünket, hiszen ilyenkor már kiapadóban vannak a források. Sokkal inkább nyárra vagy ősz elejére tanácsos időzíteni. Az sem mindegy, a hét melyik napján keressük meg a főnökünket. Kerüljük a hétfőt, amikor a legtöbb a munka, valamint a pénteket, amikor gondolatban már mindenki a hétvégét tervezi.

Letettünk valamit az asztalra

A legjobb, ha olyankor állunk elő a kéréssel, amikor épp befejeztünk egy sikeres projektet. Így érvelhetünk azzal, hogy olyan feladatokat végeztünk el, amivel hozzájárultunk a cég sikereihez, ezáltal pedig a főnökünk is megbizonyosodhat arról, hogy megbízható, jó munkaerőnek számítunk, akit érdemes megbecsülni.

Építsük a hírnevünket

Mielőtt időpontot kérnénk a felettesünktől, érdemes arról is gondoskodnunk, hogy tudjon az eredményeinkről. Emeljük ki az eredményeinket meetingeken, személyes megbeszéléseken, soroljuk fel, milyen problémákat sikerült megoldanunk, milyen előrelépéseket sikerült tennünk a projektek megvalósítása céljából.

Magabiztos fellépéssel

Ha meg akarjuk győzni a főnököt, akkor meggyőzően kell fellépnünk. Legyünk barátságosak, ne alázkodjunk meg, és ne fenyegetőzzünk. Ha magabiztosak vagyunk egy ilyen helyzetben, ez megerősítés lehet számára, hogy céges ügyekben is ilyen profin járunk el.

Hogyan kezdjünk neki?

Ne azzal indítsunk, hogy „beszéljünk a fizetésemelésemről”. Jó kezdés lehet, ha elmondjuk, mennyire szeretünk ezen a munkahelyen dolgozni, és szeretnénk még jobban javítani a teljesítményünkön. Ezután tereljük a témát a bérünkre, az ezzel járó nehézségekre. Végül mondjuk el, hogy azt szeretnénk, hogy előnyös és motiváló legyen a cégnek és nekünk is, hogy mindketten elégedettnek érezzük magunkat az elkövetkezendő időszakban.

Legyünk konkrétak

Ne csak általánosságban beszéljünk a béremelésről, legyen egy konkrét összeg vagy százalék, amivel elégedettek lennénk, és várjuk meg a vezetőnk reakcióját. Általánosságban elmondható, hogy ha nem történik jelentős változás a feladatkörünkben, akkor éves szinten körülbelül 10 százalék növekedést várhatunk a bérünkben, míg ha megnövekedtek a feladataink száma, úgy akár 20 százalék emelésre is számíthatunk.

Készüljünk fel a nemre

Ha a vezetőnk elsőre nemet mond, az nem azt jelenti, hogy teljesen elutasítja a kérésünket. Lehet, hogy attól fél, ha enged a kérésünknek, az lavinát indít el a munkatársak körében. De olyan is megeshet, hogy rossz anyagi helyzetben van a cég, ezért nem tudja biztosítani a kérésünket. Kérdezzük meg, lát-e lehetőséget arra, hogy a közeljövőben újra tárgyaljunk a témáról.

A főnök fejével

Ha úgy érezzük, teljes ellenállásba ütközünk, ne féljünk megkérdezni, miben szükséges fejlődnünk ahhoz, hogy a célunk megvalósuljon, és ez mennyi időn belül lehet reális. Akár arról is megállapodhatunk, milyen feltételek mentén jöhet számításba a béremelés.

Legyen B tervünk!

Lehet, hogy könnyebben elérjük a célunkat, ha elfogadunk más alternatív megoldásokat a pénz helyett, mint például utazási költség megtérítése, dolgozói kedvezmény, ingyen parkolóhely vagy cafeteria. Fontoljuk meg a lehetőségeket, hiszek ezzel is csökkenthetjük a havi kiadásainkat.

Csakis nyílt lapokkal

Ha eltökéltek vagyunk, és akár munkahelyet is váltanánk a magasabb bér érdekében, kezdjünk el pályázni a munkaerő piacon. Ha sikerrel járunk, de ragaszkodnánk a megszokott munkahelyhez, bátran jelezzük a főnök felé, hogy már egy konkrét ajánlatot kaptunk másik cégtől. Ha valóban megbecsülnek és szükség van a munkánkra, számíthatunk ellenajánlatra. Ha nem, akkor ezen a helyen valószínűleg csak az időnket vesztegetjük - írja a Fanny magazin

Hoppon maradhatunk

Nagyon fontos, hogy csak akkor éljünk ezzel a lehetőséggel, ha olyan állásajánlatot kaptunk, amit elfogadnánk. Könnyen megeshet, hogy a munkáltatónk nem tud vagy nem hajlandó magasabb bért adni, így nincs más lehetőségünk, mint elfogadni az új ajánlatot, és továbblépni.

Jelezzük őszintén

Ha semmi esélyt nem látunk arra, hogy emelést kapjunk, akkor jelezzük a felettesünk felé, hogy bár megértjük, de elképzelhető, hogy előbb-utóbb más munkahely után kell néznünk, vagy a jövőben keresetkiegészítési lehetőséget kell keresnünk. Nem baj, ha észben tartja a kérésünket. Ki tudja, lehet, hogy az első adandó alkalommal a mi fizetésünket növeli.

Ideje továbblépni

Ha sorozatos tárgyalások sem vezetnek a várt eredményhez, vagy csak szeretnénk megmérettetni magunkat a munkaerőpiacon, ne habozzunk, regisztráljunk az álláskereső-oldalakra, kérjünk a legfrissebb, nekünk való állásokról hírlevelet, hogy minél hamarabb megtaláljuk álmaink állását.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.