Gondolta volna? A konyhai munka is okozhat derékfájást

PR cikk megoldás derékfájdalom
Az ismétlődő mozdulatok és a hosszú ideig tartó állás megterhelheti a gerincet, de már Magyarországon is elérhető a kevesebb fájdalommal járó és gyorsabb felépülést lehetővé tévő innovatív endoszkópos műtéti eljárás

A derékfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma világszerte. A WHO adatai szerint több mint 600 millió ember szenved deréktáji fájdalmaktól, és ez a szám évről évre növekszik. Magyarországon is egyre többen tapasztalják meg a hirtelen jelentkező derékba és az alsó végtagok irányába sugárzó fájdalmat, zsibbadást, súlyosabb esetben akár érzéskiesést vagy mozgáskorlátozottságot. A mindennapi tevékenységek, mint például a konyhai munka, gyakran hozzájárulhatnak a derékfájdalom kialakulásához vagy súlyosbodásához. Az ismétlődő mozdulatok, hosszas állás vagy hajlongás különösen megterheli a gerincet, amelynek következtében a fájdalom nemcsak fizikai, hanem pszichés problémákhoz is vezethet. Ha a fájdalom tartóssá válik, és a konzervatív kezelések már nem nyújtanak megoldást, sok esetben műtéti beavatkozásra van szükség. Évek óta Magyarországon is elérhető az a minimálisan invazív eljárás, ami a hagyományos nyílt operációval szemben, kisebb műtéti kockázattal, kevesebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel jár.

képforrás:
drczigleczki.hu/Dr.Czigléczki Gábor

Az emberi gerinc felépítése alapvetően a mozgásra van tervezve, nem pedig arra, hogy hosszú ideig mozdulatlanul üljünk vagy álljunk. A főzés közben végzett ismétlődő mozdulatok, a nehéz edények emelgetése és a statikus testhelyzetek, például az egy helyben állás, komoly nyomást gyakorolnak a csigolyákra és a porckorongokra. Az ilyen ismétlődő mozdulatok a gerincoszlop terhelésének egyenetlenségét és a porckorongok károsodását is okozhatják.

 

“Az emberi gerinc egy S alakú, csigolyákból és porckorongokból álló oszlop, ami megfelelő támaszt ad a törzsünknek, védi a gerincvelőt, és lehetővé teszi számunkra a szabad járást és mozgást. A gerinc különböző szakaszai, mint a nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakaszok eltérő görbületekkel rendelkeznek, hogy elnyeljék a rázkódásokat és megóvják az ízületeket. Az egy helyben állás és a gyakori lehajolás jelentős terhelést ró a gerincre, különösen az ágyéki szakaszra. Ez a statikus terhelés és a folyamatos hajlítgatás a porckorongok fokozatos kopását és a csigolyák közötti ízületek irritációját okozhatja, ami idővel derékfájdalom kialakulásához, hosszabb távon pedig akár porckorongsérvhez vagy egyéb gerincproblémákhoz is vezethet”  – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője.

 

Hogyan súlyosbíthatja a konyhai munka a meglévő gerincproblémákat?

 

Azoknál, akik már kialakult gerincbetegséggel élnek, mint a porckorongsérv, a csigolyaelcsúszás vagy a gerinccsatorna-szűkület, a konyhai munka még súlyosabb következményekkel járhat. Esetükben a csigolyákra és a porckorongokra nehezedő fokozott nyomás intenzív derékfájdalomhoz, izommerevséghez, súlyosabb esetben akár idegkárosodáshoz is vezethet. Gerinccsatorna-szűkület esetén az ideggyökök érintettsége miatt az alsó végtagokban is zsibbadást, gyengeséget és éles fájdalmat tapasztalhatnak. 

 

"A gerincproblémákkal élők, különösen a porckorongsérv vagy a gerinccsatorna-szűkület miatt szenvedő pácienseknek gyakran nemcsak a dereka fáj, hanem a végtagokban is jelentkezhet zsibbadás vagy gyengeség. Ezek a tünetek az olyan egyszerű mindennapi rutintevékenységek során is súlyosbodhatnak, mint a konyhai tevékenységek, például a hétvégi családi ebéd vagy egy hétköznapi vacsora elkészítése. A konzervatív kezelési módszerek, mint a gyógytorna vagy a fizioterápia és gyógyszeres fájdalomcsillapítás kezdetben segíthetnek enyhíteni a tüneteket, de ha a fájdalom nem múlik és a mozgáskorlátozottság fokozódik, további lépésekre van szükség a probléma hatékony kezeléséhez” – mutat rá Dr. Czigléczki Gábor.

 

Minimálisan invazív endoszkópos eljárás a kevesebb fájdalomért és a gyorsabb gyógyulásért

 

Amikor a konzervatív kezelések nem biztosítanak tartós enyhülést, és a fájdalom állandósul, a probléma hatékony megoldásához műtéti beavatkozásra van szükség. A hagyományos feltárásból végzett, nagy vágással és fájdalommal járó gerincműtétekkel szemben ma már létezik – és Magyarországon is évek óta elérhető – egy kíméletesebb, minimálisan invazív műtéti eljárás. Az endoszkópos gerincműtét során a sebész két, egyenként néhány milliméteres bemetszést ejt, és két különböző munkacsatornát használ, egyet a kamera és egyet a műszerek számára. Ez lehetővé teszi, hogy precízen és célzottan dolgozzon a problémás területeken, miközben a környező szöveteket csak minimálisan érinti.

 

“Az endoszkópos gerincműtétek előnye, hogy a beavatkozás minimális szövetkárosodással jár, ami lényegesen csökkenti a műtét utáni fájdalmat, és gyorsabb felépülést biztosít. Ez a technika különösen alkalmas olyan gerinccsatorna-szűkületben vagy porckorongsérvben szenvedő páciensek számára, akik már nem reagálnak a konzervatív kezelésekre, és minimalizálni szeretnék a műtéti kockázatokat. Az endoszkópos műtéten átesett páciensek műtét után gyorsabban gyógyulnak és hamarabb visszatérhetnek a normális életvitelükhöz, beleértve a konyhai munkát is, anélkül, hogy hosszú rehabilitációra lenne szükség" – hangsúlyozza az innovatív endoszkópos gerincsebészet alkalmazásának hazai úttörője.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.