ijesztő látvány horror félelem
Egy ijesztő film izgalma euforikus élményt nyújthat. A kutatók szerint a horror és félelmetes, ám kontrollált dolgok átélésének élménye hozzájárulhat a tartós pszichológiai ellenálló képesség kialakulásához is.

Egy ijesztő horror film nézése során a szívverés felgyorsul, az izmok megfeszülnek, a bőröd bizsereg, és a gyomrod összeszorul. Amikor a félelem alábbhagy, gyakran marad bennünk az öröm érzése és a megkönnyebbülés, hogy túléltük. De vajon miért vonz annyi embert a horror ijesztő élménye és a félelem? 

A horror izgalma eufórikus élményt nyújthat
A horror izgalma eufórikus élményt nyújthat
Forrás: Shutterstock/Tero Vesalainen

A horror és a félelem kapcsolata: miért keressük az izgalmakat?

A félelem egy heves és intenzív érzelem, amelyet minden ember megtapasztal élete során, és döntő szerepet játszik az evolúciónkban. Segít felismerni és reagálni a lehetséges veszélyekre, így biztosítva a túlélésünket veszélyes körülmények között. Egyesek élvezik a félelem okozta izgalmat és kifejezetten keresik az olyan helyzeteket és alkalmakat, amikor átélhetik. Például horrorfilmek nézésével, vagy olyan tevékenységekkel, mint a bungee jumping. 

Örömüket lelik az ijesztő helyzetekben, mivel ez izgalmat és adrenalint biztosít. Persze csak akkor, ha egy általánosan ellenőrzött és biztonságos környezetben átélt félelemről van szó.

Hiszen a kötél jó eséllyel nem fog elszakadni ugrás után és a filmből sem fog kilépni a baltás gyilkos. Viszont amikor megnézünk egy horrorfilmet, vagy valamilyen extrém sportot űzünk a testünk és agyunk úgy reagál, mintha a fenyegetés valós lenne.

A kutatók úgy tartják, hogy a horrorfilmek például tanulási potenciállal rendelkeznek a bizonytalanság kezelésében.

A horror rajongókkal a Covid-járvány idején végzett tanulmány kimutatta, hogy azok, akik szívesen néztek ijesztő filmeket, pszichológiailag ellenállóbbak, mint a nem horror rajongók. A félelem özöne, amelyet gyors megkönnyebbülés követ, jó érzést keltő vegyi anyagok – endorfinok és dopamin – felszabadulását eredményezi az agyban, amit az eufóriával jutalmaz.

Mi történik, ha megijedünk?

A félelem akkor kezdődik, amikor az érzékszerveink – például a szemünk, a fülünk vagy az orrunk – észlelnek valamit, ami fenyegető lehet. Ha például egy kígyót látunk, hangos zajt hallunk, vagy szokatlan szagot érzünk, azonnal beindul a riasztórendszerünk.

 Ez az információ először az agyunk talamuszába kerül, amely továbbítja az adatokat az agy más részeire, hogy további feldolgozásra kerüljön. Ezután az amygdala, az érzelmek feldolgozásáért felelős agyi terület, gyorsan felméri az információkat, és megállapítja, hogy valóban fenyegetésről van-e szó. Ha az amygdala veszélyt észlel, elindítja a félelemreakciót. Ennek hatására a hipotalamusz aktiválódik, és stresszhormonokat, például adrenalint és kortizolt szabadít fel. Ezek a hormonok felkészítik a testet arra, hogy reagáljon: gyorsabban ver a szív, kitágulnak a pupillák, és a véráram a fontos izmokhoz irányul. Az autonom idegrendszer szimpatikus ága felelős a fizikai reakciókért – például fokozott éberségért, izzadásért és gyors reflexekért. Bár ezek a válaszok automatikusan működnek, az agyunk további elemzést végez, hogy eldöntse, hogyan reagáljon. 

A helyzet értékelése alapján lehet, hogy a félelem fokozódik, vagy éppen ellenkezőleg, csökken, ha a fenyegetés minimálisnak bizonyul. Amikor a fenyegetés elmúlik, vagy rájövünk, hogy nem volt olyan rossz, mint hittük, a prefrontális kéregünk dolgozik azon, hogy logikusan értékelje a helyzetet és csillapítsa a félelmet.

Íme az okok, hogy miért szeretünk félni

A biztonságos környezet lehetővé teszi az ember számára, hogy egy sor kellemes élményben részesüljön még a legijesztőbb helyzetekben is.

  • A félelem megélése kiváltja a szervezet harci, menekülési vagy lefagyási reakcióját, ami az adrenalin felszabadulásához vezet. Ez sok ember számára izgalmas és kellemes élmény, mivel éberebbnek és élénkebbnek érzi magát tőle.
  • Biztonságos környezetben, mint például egy horrorfilm megtekintése során valódi veszély nélkül tapasztalható meg a félelem. A helyzet feletti kontroll érzése vonzó lehet, mivel dönthetsz úgy, hogy félsz, majd ha már eleged van belőle, egyszerűen csak kikapcsolod a tévét.
  • Az érzelmek felszabadítása, beleértve a félelmet is, katartikus lehet. A félelem ellenőrzött környezetben való átélése biztonságos módot jelenthet az elfojtott érzelmek feldolgozására és felszabadítására, végső soron csökkentve a stresszt és a szorongást.
  • Sokan szeretik a félelmet másokkal együtt átélni, a félelem megosztott élményei erősíthetik a társadalmi kötelékeket.
  • A félelmet keltő tevékenységek izgalmasak és újszerűek lehetnek, kiszakadást kínálva a mindennapi élet rutinjából. Az agy újdonságokat és stimulációt keres, és ezek a tapasztalatok kielégíthetik ezt az igényt. Az emberek a félelmet keltő élményeket a menekülés egy formájaként használják, lehetővé téve számukra, hogy átmenetileg elfelejtsék mindennapi gondjaikat, és elmerüljenek egy másik, izgalmasabb világban.
  • A félelem legyőzése sikerélményhez vezethet. Sokan élvezik a félelmeik leküzdésének érzését, még akkor is, ha ez ellenőrzött környezetben történik.

Az agyunk és a testünk arra van kondicionálva, hogy örömet találjon azokban a helyzetekben, amelyek feszegetik a szokásos határainkat, és ezért keres biztonságos, de abnormális helyzeteket. Fontos azonban észben tartani, hogy nem vagyunk egyformák. Mindannyiunknak egyedi a tűrőképessége arra vonatkozóan, hogy mit tartunk ijesztőnek. Van egy finom határvonal az ártalmatlan szórakozás és az őszinte rettegés között. A túl sok félelem szorongáshoz és működési zavarokhoz is vezethet. Szóval ami az egyik ember számára izgalmas, az a másik számára lehet, hogy valóban félelmetes. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.