Komposztkisokos: 10 dolog, amit tudnod kell a zöldhulladék újrahasznosításáról

komposzt, újrahasznosítás, zöld hulladék, termőföld, kert
Shutterstock -
komposztálás zöld hulladék újrahasznosítás komposzt kert
A biohulladék gyűjtése és újrahasznosítása rengeteg előnnyel jár: véded a környezeted, csökkented a szemeted, ráadásul mesés kertet varázsolhatsz a komposzt segítségével.

A kertben lévő szerves anyagok egy idő után bomlásnak indulnak, aminek a végterméke maga a komposzt. Ennek egyik legfőbb összetevője a humusz lesz, ami kiválóan alkalmas a talaj minőségének a javítására. Tele van hasznos tápanyagokkal, ezért kiváló a virágágyásokba, zöldségeskertekbe és a gyümölcsösökbe is, de akár a pázsitra vagy szobanövényekhez is használhatjuk. Hatása ugyanolyan hatékony, mint a trágyáé. 

komposzt, környezetvédelem, újrahasznosítás, kertészkedés, termőföld
Nem csak a lenyírt füvet vagy összegyűjtött falevelet hasznosíthatjuk újra. Számos konyhai hulladék is komposztáható.
Forrás: Shutterstock

Íme minden fontos információ, amit a komposztról tudnod kell!

Kíméljük a környezetet

A házi komposztálásból számtalan előnyünk származhat, de nem csak nekünk, hanem a környezetünknek is! A kertben összegyűlő zöldhulladékot ugyanis újrahasznosítjuk, és visszaforgatjuk a természetbe. A szemetes sem telik meg, valamint a növényeinknek és gyepünknek is kiváló tápanyagforrás!

Miből készül? 

Komposztálót rengeteg anyagból készíthetünk vagy vásárolhatunk: fából, műanyagból, téglából vagy fémből. A házi változatok leggyakrabban fából készülnek, hiszen ez az anyag szintén természetes. Ez viszont nem kötelező, kiváló a többi fajta is. Ha a lakásba szeretnénk egy kisebb komposztálót, akkor akár egy elmosott nagy joghurtos vagy tejfölösdoboz is kiváló lehet. Egy dolog fontos: legyen teteje, hogy a szag ne árassza el a lakást. 

Ahány kert, annyi komposztáló

Számtalan fajta létezik. Ezek összetételükben és rétegezésükben lehetnek eltérőek. Természetesen a méret sem utolsó. Vannak, akik többet tesznek egymás mellé. Ez nagy birtokok esetén azért előnyös, mert így tudják őket forgatni. Elsőbe kerül a friss komposzt, másodikba a már érlelődő és így tovább. 

Tervezzük meg a helyét

Az első lépés az legyen, hogy találjuk ki, hová szeretnénk telepíteni. Ezek a házi zöldhulladék-gyűjtők nem kényesek, szinte bárhová tehetjük őket. Egy dologgal kell számolnunk: az esővel. Amennyire csak lehet, próbáljuk óvni a rengeteg csapadéktól, mert az berohaszthatja a komposztot. Persze egy kis víz nem árt, sőt, ha teljesen száraz helyen van, akkor néha meg is locsolhatjuk. 

Védjük a talajvíztől is

A komposztáló aljáról sem szabad megfeledkezünk. A rétegezés előtt tegyünk bele egy vastag kartonpapírt vagy fóliát, hogy megvédjük a talajvíztől és a befolyó esőtől. A legolcsóbb megoldás a műanyag fólia. Akit viszont a profi fóliák érdekelnek, az a dörken lemezek között nézzen szét.

A legfontosabb elem

A komposztálás lényege, hogy a zöldhulladékot egymásra rétegezzük, aminek hatására beindul a bomlás. A legalsó réteg mindig a föld legyen. Ezután erre pakoljuk rá a különböző szerves anyagokat. Szinte bármit beleönthetünk, ami természetes. A leggyakrabban előforduló ilyen zöldhulladékok a gallyak, levelek, gyümölcsök, zöldségek és a levágott fű, illetve a főzésből visszamaradt gyümölcs és zöldség héjak. Mielőtt ezeket betesszük a komposztálóba, próbáljuk meg minél apróbb darabokra vágni, hogy gyorsítsuk a lebomlást. 

A hasznos kis lakó

A komposztálóba tehetünk gilisztákat is. Ez nem egy kötelező lépés, de nagyban gyorsítja a folyamatokat, illetve még hatékonyabbá teszik a komposztálást. A legtökéletesebb fajta a vörös giliszta. Nagyjából 5-10 cm hosszúak, tehát szemmel jól láthatóak. Kiválóan érzik magukat a komposztban, széles pH tartományt tolerálnak. A testüket borító hámréteg és bélrendszerük olyan hasznos baktériumokat termel, ami rendkívül fontos a komposztnak. Ezek az élőlények viszont nem szeretik a huzatos és 15 °C alatti hőmérsékletet. Ezt az elhelyezésekor vegyük számításba, ha gilisztát is szeretnénk beletenni. 

Mennyi idő kell hozzá? 

A komposztálási folyamatok beindulásához nagyjából 1-2 hét szükséges. Ez attól is függ, hogy mi van benne, illetve mennyire nagyok a darabok. Miután elkezdődött a lebomlás, 2-3 hónapot kell arra várnunk, hogy megérjen. Azért jobb, ha legalább két komposztálód van, mert akkor nem kerül rá mindig új réteg. 

Amiket ne tegyünk bele

A komposztálóba sose kerüljön beteg növény. Ugyanis a folyamatok során keletkező anyagok kiválóak a gombák számára is, amik ha elszaporodnak, akkor az egész komposzt tönkremegy. Ezenkívül húst, papírt, olajat és ételmaradékot se tegyünk bele. 

Forgassuk át

A komposztok nem igényelnek gondozást, de néha nem árt őket átforgatni. Ezzel segíti a szellőzést, illetve a folyamatot is meggyorsítjuk. Ezt bőven elegendő hetente egyszer megtennünk. 
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.