Nárcisztikus férfi árulja el, mi az a kérdés, amivel azonnal leleplezhető a személyiségzavar

Young,Businessman,In,Alter,Ego,Concept
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Elnur/Shutterstock. No use without permission. - Elnur
felismerés nárcisztikus személyiségzavar jelek
Egy a személyiségzavarral diagnosztizált férfi azt mondja, sok pénzt tenne rá, hogy a kérdése a hozzá hasonlók egy jó részét leleplezné. Szerinte a nárcisztikusok 80 százalékának elég ezt az egy kérdést feltenni, és azonnal kiderül, kivel van dolgunk.

Egy kutatás szerint minden húsz emberből egy nárcisztikus személyiségzavarral él. A nárcizmus vagy nárcisztikus személyiségzavar ma már klinikailag diagnosztizált állapot. Korábban, ha valaki hiúnak vagy önzőnek tűnt, könnyen rámondták, hogy nárcisztikus — az elnevezést a görög Nárcisz-mítosz ihlette. A személyiségzavar tünetei közé tartozhat a mások iránti empátia hiánya, az indokolatlan jogosultságérzet és a csodálat krónikus igénye.

nárcisztikus, fiatal férfi, visszapillantó tükör
A nárcisztikusokra jellemző a csodálat krónikus igénye
Forrás: Shutterstock

A nárcisztikus személy azonosítása

A nárcisztikus személy azonosítása nem egyszerű, különösen mivel a kifejezéssel nagyon könnyen dobálózunk, ha önző viselkedéssel találjuk szembe magunkat. Egy férfi, aki maga is nárcisztikus személyiségzavarral él, elárulta, hogy szerinte mi az a kérdés, amit fel kell tenni, ha tudni akarjuk, kivel állunk szemben.

Ám egy @thenamelessnarcissist (névtelen nárcisztikus) nevű TikTok-felhasználó úgy gondolja, ő tudja, mit kell kérdezni egy olyan embertől, akiről azt sejtjük, nárcisztikus. A férfi egy olyan barátjával beszélgetett, aki maga is diagnosztizált nárcisztikus, amikor arra a felismerésre jutott, hogy a kérdés, amit fel kell tennünk, a következő:

„Nem gondolod, hogy vannak objektíven nézve is jobb és rosszabb emberek a világon..., és hogy a világ nagy része ezt szereti figyelmen kívül hagyni?”

A férfi szerint még jobb, ha hozzáteszel valamit, ami azt érzékelteti a másikkal, hogy te is és az illető is a felső tízezerhez tartozik. A továbbiakban kifejti, hogy amikor ezt a kérdést először meghallotta, majdnem olyan érzés volt számára, mint amikor felvillan egy villanykörte az ember fejében, és megvilágosodik, majd hozzátette: „Megdöbbentett, hogy végre találkoztam valakivel, aki a maga valójában látja a dolgokat”.

Nos, ez sokak szerint nem tűnik a legkézenfekvőbb dolognak, amit egy mindennapi beszélgetés során felvethetünk, azonban az alkotó a továbbiakban pontosan elmagyarázta, hogy ez a kérdés hogyan enged betekintést abba, hogyan működik egy nárcisztikus elme.

„A nárcisztikusok egy olyan szemüvegen keresztül szemlélik a világot, hogy vannak emberek, akik eleve értékesebbek, és vannak, akik kevésbé azok” — magyarázta a férfi, hozzátéve, hogy ez az alapvetés vezérli a cselekedeteiket, és ezért próbálják folyamatosan bizonyítani, hogy ők a jobb emberek közé tartoznak, mert mélyen legbelül azt hiszik, hogy ők a legrosszabb emberek. 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.