Nyaralás után: a visszatérés miatti kiégés sokakat érint

reptér, csomag, poggyász, bőrönd, reptéri csomag, bőröndfeladás
Shutterstock/Jaromir Chalabala - Jaromir Chalabala
nyaralás kiégés bőrönd
Vége a nyaralásnak, fáradtan hazaérsz és még a bőröndöt sincs erőd kipakolni. A nyaralás utáni kiégés sok embert érint, itt van néhány trükk, amivel zökkenőmentesen térhetsz vissza a hétköznapokba.

Az előszobában árválkodó bőröndök és táskák látványa csak erősítik a lelombozó érzést: bizony vége a nyárnak, vissza kell térni a munkába, a hétköznapokba. A nyaralás utáni kiégés sok embert érint: a boldog időszak, amikor nem kellett dolgozni, felszabadítja a lelket és a visszatérés bizony fájdalmas tud lenni. 

turista, utazás, nyaralás, utazó
Nyaralás utáni kiégés
Forrás: Shutterstock/

Nyaralás utáni hazatérés: Teendők, hogy zökkenőmentesen térj vissza a hétköznapokba

Egy jól megérdemelt nyaralás után visszatérni a mindennapi élethez nem mindig egyszerű. A bőröndök kipakolása, az elmaradt feladatok pótlása és a munkahelyi ügyek újra felvétele gyakran stresszes lehet. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy a nyaralás utáni visszatérés zökkenőmentes legyen, és megőrizd a nyaralás alatti nyugalmat és feltöltődést. Szóval zuhanyozz le, kend be magad egy finom krémmel és hajrá!

Bőröndök kipakolása és mosás

A hazaérkezést követően az első teendők egyike a bőröndök kipakolása. Bár csábító lehet halogatni, a rend és tisztaság helyreállítása segít abban, hogy visszazökkenj a hétköznapokba. Válaszd szét a ruhákat tisztákra és mosandókra, és indítsd el az első mosást. A ruhák tisztítása és a bőrönd kipakolása megszabadít a rendetlenségtől, és megakadályozza a piszkos ruhák felhalmozódását. Ráadásul jó érzés mindent a helyén tudni, nem kell keresgélni a kedvenc arclemosódat. 

Friss élelmiszerek beszerzése

Hazaérkezéskor valószínűleg üres hűtő és kamra vár, ezért érdemes mielőbb bevásárlást tervezni. Készíts egy listát a legszükségesebb friss élelmiszerekről, mint például tej, kenyér, zöldségek és gyümölcsök, hogy legyen otthon elegendő alapanyag a következő napokra. A bevásárlást érdemes még az utazás előtt megtervezni, hogy a hazaérkezéskor ne kelljen rögtön a boltba rohanni. 

Ha tudod, mikor érsz haza, házhoz szállítást is kérhetsz, így egy gonddal kevesebb, több időd marad kipihenni a nyaralást. 

Posta és számlák rendezése

A nyaralás alatt felhalmozódott posta átnézése és a számlák kifizetése fontos lépés a visszaállásban. Ellenőrizd a beérkezett leveleket, számlákat és e-maileket, különösen azokat, amelyek határidőhöz kötöttek. Ha online számlafizetést használsz, akkor nézd át a fiókodat, és győződj meg arról, hogy nincsenek elmaradásaid.

Állítsd vissza az alvási rutinodat

A nyaralás gyakran megváltoztatja az alvási szokásokat, későbbi fekvéssel és későbbi keléssel járhat. Ahhoz, hogy újra energikusnak érezd magad, és könnyebben visszatérj a munkába, érdemes mielőbb visszaállítani az alvási rutint. Próbálj meg minden este ugyanabban az időben lefeküdni és reggel ugyanabban az időben kelni, hogy a belső órád újra szinkronba kerüljön.

Kezdj el fokozatosan visszatérni a munkába

Amennyiben lehetséges, hagyj magadnak egy átmeneti napot a nyaralás és a munkába való visszatérés között. Ez az extra nap lehetőséget ad arra, hogy nyugodtan kipihend az utazás fáradalmait, és felkészülj a munkahétre. Ha nem lehetséges ilyen napot beiktatni, próbáld meg a munkába való visszatérést fokozatosan kezelni: kezdj azzal, hogy rendszerezed a teendőidet, és ne próbálj meg mindent egyszerre megoldani.

Frissítsd fel a környezetedet

A nyaralás után gyakran előfordul, hogy az otthonunk nem olyan rendezett, mint szeretnénk. Szánj időt arra, hogy rendet tegyél a lakásban, kiporszívózz, port törölj és rendezd el a tárgyakat. Az otthonod tisztasága és rendezettsége segít abban, hogy mentálisan is rendezettnek és kiegyensúlyozottnak érezd magad.

Őrizd meg a nyaralás emlékeit

Ne hagyd, hogy a nyaralás élményei csak fotók és ajándéktárgyak formájában éljenek tovább. 

  • Készíts egy fényképalbumot, vagy írj egy rövid naplót a nyaralás alatt szerzett élményekről. 
  • Vegyél egy mélyebb képkeretet és tedd bele a kagylókat, kavicsokat, belépőjegyeket. Ezek az emlékek később is örömet szereznek, és segítenek abban, hogy a mindennapi stressz közepette is emlékezz a pihentető pillanatokra.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.