Az orchideák virágainak élettartama általában 12 hét, ezután elkezdenek a szirmok hullani. Azonban megfelelő táplálékkal ezek a növények évente akár többször is képesek újravirágzani. Amanda Matthews brit szobanövény-szakértő szerint a rizs főzése után visszamaradó keményítőtartalmú víz segíthet az orchideák tápanyagellátásában. „A rizsvízben található esszenciális tápanyagok, mint a nitrogén, foszfor és kálium, elősegítik az orchidea leveleinek egészségét, valamint a gyökerek növekedését és erősödését” – mondta Amanda.
A rizsvíz hozzájárul ahhoz, hogy az orchideák nagyobb és tartósabb virágokat növesszenek, mivel a tápanyagok elősegítik a növény növekedését, így több energiát tud a virágzásra fordítani. Nyáron az orchideák gyakran stresszesek a hirtelen környezeti változások miatt, de a megfelelő tápanyagellátás segíthet csökkenteni ezt a stresszt, így a növény ismét a virágzásra koncentrálhat.
A rizsvíz használata egyszerű. Kétféleképpen is elkészíthető:
Fontos, hogy ne adjunk sót vagy egyéb fűszereket a rizshez, és hagyjuk, hogy a víz kihűljön, mielőtt az orchidea talajára öntenénk. Ügyeljünk arra is, hogy ne érje víz a növény leveleit.
A rizsvizet havonta egyszer használjuk az orchidea öntözésekor. Fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, és ne adjunk tneki túl sok rizsvizet, mivel ez túlzott tápanyagfelhalmozódáshoz vezethet, amely fogékonnyá teheti a növényt betegségekre, például gyökérrothadásra. Amanda szerint „a túl sok rizsvíz gyökérrothadást okozhat, és elősegítheti a baktériumok és gombák elszaporodását a talajban, ami az orchideatermesztők egyik legnagyobb problémája, és általában a túlöntözés következménye.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.