Az orchideák újra virágba borulnak ezzel az egyszerű trükkel

Orchids
Shutterstock/Copyright (c) 2015 New good ideas/Shutterstock. No use without permission. - New good ideas
virágzás trükk Orchidea
Van egy egyszerű, természetes megoldás, amely segíthet, hogy ezek a gyönyörű növények újra pompázzanak. Egy hétköznapi konyhai összetevő, amelyet általában a lefolyóba öntünk, nagyszerű tápanyagforrás lehet az orchideák számára.

Az orchideák virágainak élettartama általában 12 hét, ezután elkezdenek a szirmok hullani. Azonban megfelelő táplálékkal ezek a növények évente akár többször is képesek újravirágzani. Amanda Matthews brit szobanövény-szakértő szerint a rizs főzése után visszamaradó keményítőtartalmú víz segíthet az orchideák tápanyagellátásában. „A rizsvízben található esszenciális tápanyagok, mint a nitrogén, foszfor és kálium, elősegítik az orchidea leveleinek egészségét, valamint a gyökerek növekedését és erősödését” – mondta Amanda.

orchideák
Rizsvíz az orchideák megmentője
Forrás: Shutterstock

Rizsvíz, az orchideák megmentője

A rizsvíz hozzájárul ahhoz, hogy az orchideák nagyobb és tartósabb virágokat növesszenek, mivel a tápanyagok elősegítik a növény növekedését, így több energiát tud a virágzásra fordítani. Nyáron az orchideák gyakran stresszesek a hirtelen környezeti változások miatt, de a megfelelő tápanyagellátás segíthet csökkenteni ezt a stresszt, így a növény ismét a virágzásra koncentrálhat.

Hogyan használjuk?

A rizsvíz használata egyszerű. Kétféleképpen is elkészíthető:

  1. Mosás utáni víz: Mossuk meg alaposan a rizst egy tálban főzés előtt, majd gyűjtsük össze a visszamaradt vizet.
  2. Főzött víz: Használjunk kétszer annyi vizet, mint amit általában használnánk, forraljuk fel a rizst néhány percig, majd szűrjük le a tetején lévő vizet.

Fontos, hogy ne adjunk sót vagy egyéb fűszereket a rizshez, és hagyjuk, hogy a víz kihűljön, mielőtt az orchidea talajára öntenénk. Ügyeljünk arra is, hogy ne érje víz a növény leveleit.

A rizsvizet havonta egyszer használjuk az orchidea öntözésekor. Fontos, hogy ne öntözzük túl a növényt, és ne adjunk tneki túl sok rizsvizet, mivel ez túlzott tápanyagfelhalmozódáshoz vezethet, amely fogékonnyá teheti a növényt betegségekre, például gyökérrothadásra. Amanda szerint „a túl sok rizsvíz gyökérrothadást okozhat, és elősegítheti a baktériumok és gombák elszaporodását a talajban, ami az orchideatermesztők egyik legnagyobb problémája, és általában a túlöntözés következménye.”

 

 

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.