Péntek 13 históriája – Valóban rettegnünk kell tőle?

Woman,Putting,Reminder,On,Friday,13,,Closeup.,Bad,Luck,Superstition
Shutterstock - New Africa
babona PénteK13 Jézus
Sokak szerint szerencsétlenséget hoz a 13-as szám, főleg ha egy pénteki napra esik. Vannak, akik rá sem hederítenek az efféle babonákra, mások hisznek bennük és ezek alapján élik az életüket. Te tudod, hogy miért szerencsétlenebb ez a nap, mint bármelyik másik az évben? Mutatjuk a magyarázat!

 A babonáknak mindig is volt helye az életünkben, nemzettől és korszaktól függetlenül. Nagy részük még a kereszténység előtti időkből ered, mondhatni az egyes népek régi vallásának a maradványairól van szó. De talán kevés olyan babona van, ami annyira széleskörűen ismert, mint az, hogy péntek 13-a szerencsétlen dátum, és hogy ezen a napon nem árt betartanunk néhány dolgot, ha nem szeretnénk például valamilyen baleset áldozatai lenni. De vajon miért és mióta tartjuk szerencsétlennek a 13-as számot?

péntek 13
Péntek 13 – Sokak szerint valóban szerencsétlenséget hoz a 13-as szám
Forrás: Shutterstock

Péntek 13 

Gyökere visszavezethető az ókorba, mivel Rómában a péntek volt a kivégzések napja. Bibliai történetek is okot adnak arra, hogy a pénteket a legszerencsétlenebb napok között tartjuk számon. Ezen a napon történt az özönvíz, a kiűzetés a Paradicsomból és Jézus keresztre feszítése. 

Tizenhárman az utolsó vacsorán

A keresztény kultúrkörben már régóta ismert a 13-hoz fűződő babona. Állítólag ezen a napon harapott bele Éva a tiltott a gyümölcsbe. Egy bibliai történet bélyegezte meg végképp a számot, az utolsó vacsorán ugyanis tizenhárman ültek az asztalnál. Más kultúrákban azért számított szerencsétlennek, mert eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott 12-es. A héber ábécében a 13. betűt ugyanúgy „mem”-nek kell ejteni, mint a halál szót, ezért baljóslatúnak vélték. Állítólag a skandináv mitológiában is visszaköszön ez a babona, hisz úgy vélték, ha tizenhárman ülnek le egy asztalhoz, az szerencsétlenséget jelent.

Watercolor,Artistic,Image,Of,Jesus,Last,Supper
Az utolsó vacsorán Jézus és a 12 apostol vett részt
Forrás: Shutterstock

A hiedelem napjainkban is tartja magát, hiszen vannak, akik manapság sem ülnek le tizenhárom fős társaságba. Napóleon is így volt ezzel, sosem volt hajlandó olyan asztaltársasággal vacsorázni, ahol tizenhárman voltak. De Franklin Roosevelt, amerikai elnök is kerülte ezt a helyzetet. Ilyenkor általában odahívtak még egy embert.

XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhérok napja

Ezen a napon rendezték a nyilvános kivégzéseket. Sokan úgy gondolják, hogy az egész hiedelem a középkori Templomos Lovagok miatt alakult ki. Egy legenda szerint a francia király 1307. október 13-án, pénteken tartóztatott le több száz templomos lovagot. IV. Fülöp ekkor fogta el a rend tagjait, akiknek nagy része máglyahalált halt vagy a kínzókamrában végezte. 

A 13 a világ számos részén megmutatkozik 

A tengerentúlon is erősen tartja magát ez a szokás. Az USA-ban a felhőkarcolókban nincs tizenharmadik emelet, a kórházakban, szállodákban nincs tizenhármas szoba. Az Apolló 13 katasztrófája után még most is él az a téveszme, hogy az űrrakéta 13 óra 13 perces kilövési kísérlete a harminckilences indítóállványról meghiúsult. Las Vegas több kaszinójában szintén kihagyták a 13. emelet, a memphisi repülőtéren 13, B13 és C13 számú beszállókapukat. San Franciscóban a 12. és a 14. sugárút közötti utcának sem adtak szerencsétlenséget hozó nevet, ezért Funston Avenue-nek hívják. A színházak nézőterein kihagyták a 13. sort, az utcákon 13-as házszámot. A Fekete Péntek, minden idők egyik legváratlanabb tőzsdei árzuhanása is péntekre esett.

A Forma 1-ről már nem is beszélve, ahol szintén nincs 13-as autó…

Hungaroring,,Mogyorod,,Hungary.,21.july.2024;,Oscar,Piastri,Of,Australia,And,Mclaren
Két versenyző is halálos balesetet szenvedett 13-as versenyautóval
Forrás: Shutterstock

A babonás emberek lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást. Vannak, akik sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Úgy vélik, hogy az ezen a napon beszedett orvosság nem használ, és ha ruhát varrnak, az balszerencse. Falun sokan mind a mai napig úgy vélik, hogy amelyik állat kicsinye ilyenkor születik, az valószínűleg beteges lesz. Az elvetett mag silány termést hoz, és a tizenharmadikán köttetett házasság nem lesz tartós.

Egyéb péntek 13-i babonák:

  • Nem ajánlott utazni , sőt a telefont sem szabad senkinek felvenni
  • Ezen a napon a hajvágást érdemes áttenni egy másik napra, mert az halált vonz be
  • A macskákat is érdemes elkerülni, különösen a fekete szőrűeket, ugyanis a hiedelem szerint az, aki fekete macska szemébe néz, szerencsétlen lesz
  • Ügyelj arra, hogy ne boruljon ki a só a sószóróból. Ha mégis megtörténne, jobb kézzel csípd fel és szórd magad mögé

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.