Lépésről lépésre: így költöztesd vissza a szobanövényeket a lakásba ősszel

teleltetés szobanövény ősz
Ahogy beköszönt az ősz, a szobanövények gondozása különös figyelmet igényel. A lakásba való visszaköltöztetésük több lépéses folyamat, amely során fontos az alapos átvizsgálás, a megfelelő öntözés, és a páratartalom biztosítása.

A hidegebb hónapok közeledtével itt az ideje, hogy szobanövényeinket visszahozzuk a beltérbe. Azonban a sikeres áttelepítés nem csak annyiból áll, hogy egyszerűen bevisszük őket. A növények egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy átvizsgáljuk őket kártevők után kutatva, lemossuk a leveleiket, és szükség esetén átültessük őket. Ezen kívül érdemes odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre, a fényigényükre, valamint a huzat és a száraz levegő elkerülésére.

szobanövény, átültetés
Forrás: Pexels.com

A szobanövények visszatelepítése lépésről lépésre: 

1. Vizsgáljuk át a növényeket

Elsőként alaposan vizsgáljuk meg a növényeket, különös tekintettel a levelek fonákjára, a szárakra, valamint nézzük át a földjének felső rétegét is. Ha rovarkártevőkre, vagy betegségekre utaló elváltozásokat találunk, különítsük el a többitől, és csak akkor vigyük be a lakásba, ha sikerült kezelni a problémát. Fontos, hogy mindig fertőtlenítsük le az eszközöket, hogy az átfertőződést megelőzzük.

2. Mossuk le őket

Mielőtt a lakásba visszük a zöldeket, metsszük meg és vágjuk le a száradt, elhalt részeket. A finom por, a szálló mikrorészecskék és az autók kipufogójából származó mérgező hatású anyagok lerakódnak a levelekre, ezért ne feledkezzünk meg a növények lemosásáról sem. Ehhez szobahőmérsékletű lágy vizet, például esővizet használjunk, de a benzinkutakon kapható desztillált víz is megfelel, ezzel azonban tilos öntözni a növényt.

3. Kinőtte a cserepét

Az átültetést a beköltözéssel egyidőben célszerű intézni. Használjunk bolti, zsákos virágföldet. Kerüljük a kerti talajt, ebben ugyanis kártevők, betegségek bújhatnak meg.

4. Alul lyukas legyen

A pangó víznél nincs károsabb a növényeink számára, ezért mindig lyukas aljú cserépbe ültessünk, amelyen keresztül a felesleges víz el tud távozni. Érdemes a cserép aljára 2-3 cm vastagságban zúzott követ, kavicsot helyezni, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gyökerek a vízben álljanak.

A lakás levegője nyáron is lehet egészségtelen.
A szobanövények abban is segítenek, hogy tiszta legyen a lakás levegője.
Forrás: Shutterstock

5. Rosszul viseli a változást

Célszerű még a fűtés beindítása előtt a lakásba költöztetni őket, a növényeknek ugyanis kellemetlen a hirtelen jelentős hőmérsékletváltozás. Az a legjobb, ha a nappali 15 fokos környezetből a még nem intenzíven fűtött 20 fokos beltérbe kerülnek a kedvenceink.

6. Típus szerint csoportosítsuk

A magasabb fényigényű zöldeket csoportosítsuk a legnaposabb ablak közelébe, lehetőleg magasság szerint elrendezve, hogy a nagyobbak ne takarják el a kisebbeket. Az alacsony téli hőmérsékletet igénylő fajokat tegyük hűvös helyre, például a pincébe, vagy ablakozott balkonra, üvegezett verandára.

7. Könnyen megfáznak 

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a huzat sem tesz jót nekik. Rövid ideig szellőztessünk, és ilyenkor tegyük távolabb az ablak közelében lévő növényeket, de a legjobb, ha az őszi-téli időszakban elköltöztetjük őket a nyílászárók mellől.

8. Növeljük a páratartalmat

A fűtött szobában gyakran kialakuló száraz levegő is ellensége a szobanövényeknek. Megoldás lehet, ha a páraigényes fajokat kaviccsal felszórt, vízzel töltött alátét tálcára állítjuk, vagy az időnkénti vizes permetezéssel is segíthetjük őket. Párásításként az is megteszi, ha a növények közelében teregetjük ki a mosott ruhákat.

9. Ritkítsuk az öntözést

Míg nyáron a szabadban mindennapos tevékenység a locsolás, addig az ősz második felétől kezdve heti egy-két öntözés is bőven fedezi növényeink vízigényét. A tápoldatozást két-három hetente egy alkalomra csökkentsük, vagy teljesen hagyjuk el.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.