Gyomok a kertben: ezzel a csodaszerrel szabadulhatsz meg tőlük

gazolás beton kert térkő
A szépen gondozott kertnek egy nagy ellensége van. A haszonnövények, vagy a fű között növő gyomok az összes kertészt a sírba kergetik, de most itt a filléres csodaszer, amivel örökre meg lehet szabadulni a fránya gazoktól.

A gyomok elleni küzdelem sok kertész számára hatalmas küzdelem, a legtöbb gyomnövény gyökre ugyanis gyorsan kihajt, így ha kitépjük a töveket a földből, az még nem biztosíték arra, hogy végleg eltűnik a növény. A térkövek és burkolatok között megjelenő gazok eltüntetésére sokféle gyomirtót lehet kapni, de a legtöbb káros a környezetre, így érdemes olyan megoldást keresni, ami olcsó és környezetbarát. 

gazolás, kert, gaz, gyom, gyomnövény
weeding garden with metal pail or bucket of dead dandelions hanging over side
Forrás: Shutterstock

Gyomok a kertben: íme a csodaszer

Van otthon egy üveg eceted? Igen, az, amit az uborkasalátára is locsolsz. Az ecet az ubisali és a csempetisztítás mellett gyomirtónak is jó, íme, így kel használni. 

Az ecet savas kémhatásának köszönhetően hatékonyan pusztítja el a gyomokat. A benne található ecetsav kiszárítja a növényeket, különösen, ha azok fiatalok és még nem erősödtek meg. Az ecet gyomirtásra való alkalmazásának alapja, hogy az ecetsav elvonja a nedvességet a növények leveleiből, ami hamar elpusztítja őket. Mivel az ecet nem szelektív gyomirtó, minden növényre hatással lehet, így fontos, hogy pontosan és célzottan alkalmazzuk, hogy elkerüljük a hasznos növények károsítását.

Milyen típusú ecet a leghatékonyabb?

A legtöbb háztartásban megtalálható 5%-os háztartási ecet már elegendő lehet a fiatalabb gyomok elpusztítására. Azonban a kereskedelemben elérhető 10-20%-os erősebb ecetsav-tartalmú ecetek még hatékonyabbak lehetnek, különösen a makacsabb gyomok, például a tarack vagy a gyermekláncfű ellen. Fontos azonban megjegyezni, hogy az erősebb ecet maróbb hatású, így mindig óvatosan és kesztyűben kell használni.

Hogyan alkalmazzuk az ecetet gyomirtóként?

Az ecetes gyomirtás rendkívül egyszerű folyamat, azonban néhány alapvető lépést érdemes követni a maximális hatékonyság érdekében:

Válasszuk meg a megfelelő időpontot: Az ecet a legjobban napos, száraz időben működik, amikor a gyomok gyorsabban kiszáradnak. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha kora reggel vagy délután alkalmazzuk, amikor a nap még nem túl erős, de a hőmérséklet már megfelelően magas.

Célozzuk meg a gyomokat: Az ecetet közvetlenül a gyomok leveleire permetezzük vagy öntsük, ügyelve arra, hogy ne érje a környező haszonnövényeket. Egy kézi permetezővel könnyedén szabályozhatjuk az ecet kijuttatását, így pontosan irányíthatjuk a gyomokra.

Ismételjük meg a kezelést: Az ecet nem mindig pusztítja el a gyomokat első alkalommal, különösen a mélyebben gyökerező növényeket. Érdemes néhány nap elteltével újra kezelni a gyomokat, amíg azok teljesen el nem száradnak.

Óvjuk a talajt: Bár az ecet hígítva gyorsan lebomlik a talajban, ismételt nagy mennyiségű használat savasíthatja a talajt. Ha hosszú távon használjuk az ecetet, érdemes a kezelt területet később lúgosító anyaggal, például hamuval vagy dolomittal kezelni, hogy kiegyenlítsük a pH-értéket.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.