Az emberek 90 százalékának nem sikerül: te meg tudod oldani a Harvard Egyetem tesztjét?

Innovative,New,Ideas,Emerge,From,Brainstorming,Sessions,,Leading,To,Creative
Shutterstock/Copyright (c) 2024 waragon injan/Shutterstock. No use without permission. - waragon injan
teszt harvard egyetem matematika
A Harvard Egyetem a felvételi interjúk során állítólag gyakran használ egy olyan matematikai feladványt, amelyen a próbálkozók 90 százaléka rendszerint elbukik. A tesztről készült képet a közösségi médiában osztották meg.

A Harvard Egyetem arról híres, hogy az egyik legjobb képzést adó amerikai felsőoktatási intézmény, az ott végző emberek kiemelkedő tudással rendelkeznek. Nem is csoda, ha a bemeneti követelmények is magasak. Állítólag van egy teszt, amit az interjúkon gyakran meg kell oldania a jelentkezőknek, ám csak a 10 százalékuknak sikerül ez a matematikai feladvány. Te meg tudod adni a tesztkérdésre a helyes választ? Vigyázz, a legtöbb fejtörőtől eltérően erre a kérdésre két válasz van. 

teszt
A Harvard egyetem tesztjén sokan elbuknak
Forrás: Shutterstock

A kérdés a következő: „Ha van hét férfi hét feleséggel, és minden férfinak és minden feleségnek hét gyermeke van, hányan vannak összesen?”

A közösségi médiában posztolt kérdésre a válaszok a 21 főtől a 448-ig terjedtek, sőt volt, aki azt állította, hogy a válasz sokkal nagyobb szám lehet, 700 ember, de indoklást nem adott.

A teszt megoldása attól függ, hogyan értelmezzük a kérdést

Egy felhasználó szerint a kérdés értelmezésén múlik a válasz. Ha minden férfinak egy felesége van, a helyes válasz 63 lenne, de ha úgy nézzük, hogy minden férfinak hét felesége van, akkor a válasz 392.

„Ez kétértelmű, és gondolom, ez a lényeg” — írta egy felhasználó, majd hozzátette: „De tegyük fel, hogy csak hét pár van (hét férfi és hét feleség), ami 14 embert jelent. Minden párnak hét gyereke van, tehát 7x7=49 gyerek. Adjuk össze őket, és ez 63 ember”. 

Viszont azt feltételezve, hogy minden férfinak hét felesége van, ahhoz, hogy elérjük a 392 embert, megszorozzuk a hetet héttel, hogy 49 feleséget kapjunk, és ezt a számot adjuk hozzá a hét férfihoz. Ha a 49 feleség mindegyikének hét gyermeke van, az 343, és ha minden férfinak hét gyermeke van, az 49, ami 392 embert jelent.

A matematikai fejtörők azért fontosak, mert arra ösztönzik az embereket, hogy elemezzék az információkat, és a választ különböző szempontok szerint vizsgálják meg. Ebből kiderül, hogy hogyan bontják a problémákat kisebb, kezelhető lépésekre, és hogy használják-e az out of the box gondolkodást, azaz, hogy a megszokott sémák helyett új megközelítéseket is használnak-e.

De ha te is egyike voltál a sokaknak, akik nem találták el a választ, megnyugtatunk: nem vagy egyedül.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.