IQ-teszt: csak a rendkívül okos emberek képesek megoldani ezt a matekpéldát 12 másodperc alatt

matek IQ-teszt intelligens
A feladat egyszerű: csupán rá kell jönni, milyen számokat is helyettesítenek az ábrák, majd kiszámolni az utolsó példa végeredményét. Erre az IQ-tesztre azonban csak 12 másodperc áll a rendelkezésre, és ennyi idő alatt csak a rendkívül okos emberek tudják megoldani. Te azok között vagy?

IQ-teszt, amit csak a rendkívül okos emberek tudnak megoldani. Nem is a feladat nehézsége az, ami a legtöbbeken kifog, hanem az időkeret. Összesen mindössze 12 másodperc áll a lelkes próbálkozók rendelkezésére, ám akkor sem érdemes feladni, ha ennyi idő alatt nem találtuk meg a megoldást, ugyanis gyakorlat teszi a mestert.

iq-teszt, matematika, feladat, rejtvény, számolás
IQ-teszt: ezt a matekpéldát csak a legintelligensebbek tudják megoldani
Forrás: Shutterstock

IQ-teszt, amit csak a rendkívül okos emberek tudnak megoldani 12 másodperc alatt

Ezt az IQ-tesztet csak a magas intelligenciájú emberek képesek gyorsan megoldani. A feladat lényege egyszerű: rá kell jönni, milyen számokat helyettesítenek az ábrák, majd kiszámolni az utolsó példát. Az időkeret miatt azonban gyorsnak kell lenni, és ez okozza a legtöbbeknél a problémát. Ez a matematikai rejtvény nemcsak azt hivatott tesztelni, hogy milyen gyorsan vagyunk képesek számolni, de ez a feladat azt is próbára teszi, hogy mennyire vagyunk kritikus gondolkodók és mennyire jó a problémamegoldó képességünk, na meg azt, hogyan bírjuk a stresszes helyzeteket, ha közben teljesítenünk is kell. Amennyiben nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy időre oldjunk meg feladatokat, ez bizony komoly kihívást fog okozni. Amennyiben nem sikerül 12 másodperc alatt rájönnünk a megfejtésre, ne csüggedjünk, ugyanis minél több ilyen tesztet oldunk meg, annál ügyesebbek leszünk.

Íme, tehát a feladat, amire csak 12 másodpercünk van:

IQ-teszt: meg tudod oldani ezt a matekpéldát 12 másodperc alatt?
IQ-teszt: meg tudod oldani ezt a matekpéldát 12 másodperc alatt?
Forrás: jagranjosh.com

A matematikai feladvány megoldása

Sikerült rájönnöd 12 másodperc alatt? Esetleg több időbe telt, de megoldottad a matekpéldát? Ellenörizd, hogy helyes-e a megfejtésed! Ha pedig hiába törted a fejed, most megtudhatod a megoldást. 

Az első sorban 3 mosolygós arcot láthatunk, amelyeknek összértéke 75. 75/3=25. Vagyis egy arc az egyenlő 25-tel. 

A második sorban két teniszlabdát láthatunk és egy mosolygós arcot, amiknek az összértéke 35. Mivel az arcról tudjuk, hogy 25-öt ér, ezért könnyen kiszámolhatjuk, mennyi is egy labda. Először kivonjuk a 35-ből a mosolygós arc értékét, vagyis a 25-öt. Ekkor 10-et kapunk, ami két labda értéke, ez azt jelenti, hogy egy labda 5-tel egyenlő.

A harmadik sorban két focilabda és egy teniszlabda látható, ennek a sornak az összértéke 13. A 13-ból először a teniszlabda értékét vonjuk ki, hiszen azt számoltuk ki legutóbb, vagyis az 5-öt. 13-5=8. A 8 a két focilabda értéke, vagyis egy focilabda értéke 4.

Mostanra mindegyik jel értékét kiszámoltuk, vagyis már csak a pédát kell tudnunk megoldani. Egy focilabdát kell hozzáadnunk egy mosolygós archoz, és megszoroznunk a teniszlabda értékével. Ahhoz, hogy helyes megoldást kapjunk a műveleti sorrendeket kell ismernünk. Vagyis először a szorzást kell elvégezni, utána az összeadát. 4+5*25=?

5*25=125

125+4=129

129 tehát a végső egyenlet megoldása. 

Forrás: jagranjosh.com

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.