Akár 10 évet is öregít a tévézés, ha nem vigyázol – Ijesztő eredmények láttak napvilágot

Young,Couple,Watching,Movie,At,Home
Shutterstock - Pixel-Shot
tanulmány öregedés sorozat tévé
Azt gondolnád, hogy nincs semmi gond azzal, hogy elalvás előtt nézel egy kis tévét, megnézel egy újabb részt a kedvenc sorozatodból. Levezeted a napi stresszt, kikapcsolod az agyad és mehetsz aludni. De sajnos van egy rossz hírünk, öregít a tévézés.

Biztos te sem gondoltad volna, hogy öregít a tévézés. Egészséged szempontjából azonban az éjszakába nyúló sorozat darálás hosszú távon olyan egészségügyi problémák kialakulásának melegágya lehet, mint a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések. A vizsgálatok szerint  akár tíz évvel is meghosszabbítható az életünket, ha kontrolláljuk az ülve tévézéssel töltött órákat - állítja a JAMA Network Open című folyóiratban közzétett tanulmány.

tévézés
A tévézés a bőrünket is károsíthatja, idő előtti öregedést okozva
Forrás: Shutterstock

Öregít a tévézés – A tanulmány is kimutatta

A tanulmányhoz a kutatók a Nurses' Health Study adatait elemezték, amely több mint 45 ezer, 1992-ben 50 éves vagy annál idősebb, krónikus betegségtől mentes emberre vonatkozott. 20 éven át követték nyomon az emberek munkahelyi, otthoni és tévénézéssel töltött ülőidejét, valamint az otthon és a munkahelyi álló vagy sétáló órákra vonatkozó információkat. Ezeket az adatokat az öregedésükre vonatkozó adatokkal együtt elemezték. Az eredmények rámutattak, hogy minden két óráig tartó ülve tévézés 12 százalékkal csökkentette az egészséges öregedés esélyét.  

Sokat tévézünk, keveset mozgunk

A testi egészségünk és a lelki egyensúlyunk megőrzés érdekében nemcsak a kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú, hanem a rendszeres testmozgás is. Számos kutatás bizonyítja, hogy azok, akik ülő munkát végeznek, nem mozognak eleget és szabadidejükben is inkább csak tévét néznek, sokkal több veszélynek vannak kitéve, mint azok, akik életükbe rendszeresen beiktatják a testmozgást, vagy naponta legalább 15-20 percet sétálnak.

Lássuk, milyen károkat okozhat a fizikai aktivitás hiánya!

Rossz hatással van a mentális egészségre

A mozgásszegénység nemcsak a testi egészségre van negatív hatással, hanem a mentális egészségre is. Ezt pedig csak fokozta a koronavírus-járvány alatti bezártság. De nem csak az ülő munka okozhat hangulatromlást, depressziót, hanem az olyan kikapcsolódási formák is, mint a tévézés vagy videójátékozás, amik hozzájárulhatnak a szorongás kialakulásához. Szerencsére már 20-40 perc aerob edzés képes javítani a hangulatot és oldani a szorongást.

Egyre feledékenyebbé válunk

Egyes esetekben szintén a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, ha valaki a kelleténél is feledékenyebb. Az inaktív életmódot folytatóknál nagyobb eséllyel alakulhat ki demencia. Az ajánlás szerint legalább heti 150 perc olyan aktív mozgás javasolt, ami akár 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór megjelenését. Szakemberek inkább a sétát javasolják azoknak, akik szeretnék csökkenteni kognitív készségeik hanyatlásának kockázatát. Persze itt sem kell túlzásokba esnünk, a hangsúly ezúttal is a mértékletességen van.

Stressed,Pharmacy,Customer,Holding,A,Shopping,Bag,Feeling,Confused.,Unwell
Az agyad is pórul járhat, ha túl sokat ülsz a fenekeden
Forrás: Shutterstock

A szexuális életünk is megszenvedi

Tetszik vagy sem, de a mozgásszegény életmód elhízáshoz vezet, ami pedig csökkenti a nemi aktivitást és rontja a szexuális teljesítményt. Az egészségtelen, magas cukor- és zsírtartalmú ételek, illetve az abból fakadó túlsúly közvetlenül hatással lehet a spermiumokra és olyan hormonális változásokat okozhat, amelyek csökkentik a férfiak termékenységet. Egy dán kutatás szerint, azoknál a férfinál, akik napi öt vagy több órát tévéznek, majdnem a felére csökkenhet a spermiumok száma, és vele együtt veszélybe kerül a termékenység is. Szóval csak óvatosan a TV-nézéssel és inkább irány a szabad!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.