Öt dolog, amit azután is használunk, hogy lejárt a szavatosságuk – Ne tegyük!

arckrém, kozmetikum
Shutterstock - AtlasStudio
szavatosság gyógyszerek lejárati dátum
Megszokásból sokszor olyan sokáig használunk bizonyos tárgyakat, hogy fel se tűnik, hogy már hónapok óta ki kellett volna dobni. Összegyűjtöttük azokat a tárgyakat, amiket még azok után is használunk, hogy már nem lehetne....

Habár számos terméknél – például bizonyos kozmetikumoknál, konyhai eszközöknél – a lejárati idő átlépése nem jelent akkora kockázatot, mint az élelmiszereknél, csökkentheti azonban azok hatékonyságát, és némely háztartási cikk komoly egészségügyi kockázatot hordoz, ha megfelelő időközönként nem cseréljük le. Lássuk is, mik azok a dolgok, amiket még a szavatossági idejük után is használunk, pedig nem kellene!

SZAVATOSSÁG
Vigyázz! Ezeknek a termékeknek is van szavatossági ideje
Forrás: Shutterstock

Szavatossága van a következő termékeknek is, tudtad?

  • Fogkefe, fogkrém

Fogorvosok szerint a hagyományos fogkefét 3-4 havonta kell cserélni. A folyamatos használattól a sörték ugyanis elveszítik merevségüket, elhasználódnak. Ráadásul a régi fogkefében elszaporodhatnak a baktériumok, sőt, akár a penész is, ami komoly veszélyt jelenthet az egészségünkre. A fogkrémek lejárati dátumát a bennük megtalálható fluorid határozza meg, ami maximum két évig tekinthető hatásosnak.

  • Gyógyszerek

A gyógyszerek szavatosságát nemcsak a lejárati idő határozza meg, hanem a tárolási körülmények is. A lejárt szavatosságú gyógyszereknek idővel csökken a hatékonyságuk, viszont a mellékhatások felerősödnek. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, amik egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ha találkozunk lejárt gyógyszerekkel, a legjobb, ha azoktól biztonságos módon megválunk, például leadhatjuk a helyi gyógyszertárban. A kukába semmiképp ne dobjuk!

  • Kozmetikumok

Egy kozmetikum esetében a szag, a szín és az állag is árulkodó lehet. Ha bármelyiket furcsának tartjuk, vagy úgy érezzük, hogy az eredetihez képest megváltozott, esetleg határozottan avas vagy penészes szagú, semmiképpen se használjuk. Lejárati ideje egyébként minden kozmetikumnak kell, hogy legyen, bio és natúr termékek esetén a határozott lejáratot tartják mérvadónak, más esetben a kinyitás pillanatától számított időtartamot jelölik meg.

Szempillaspirál

A szempillaspirál az egyik legnépszerűbb sminktermék. De ahogy a penészes kenyeret sem esszük meg, ugyanúgy nem tesz jót, ha lejárt, már félig beszáradt szempillaspirálból próbáljuk meg kikenni a maradékot. Ráadásul idővel baktériumok rakódhatnak le a tubusban, amelyek gyakori használat mellett csúnya bakteriális szemfertőzést okozhatnak, ezért három hónap után feltétlenül le kell cserélni.

  • Napvédő krémek

Akármennyire is sajnáljuk kidobni a félig elhasznált, tavalyi naptejet, ha lejárt a szavatossága, mielőbb meg kell szabadulnunk tőle. A fürdőszobában pihenve idővel csökken a hatékonysága, a flakon tartalmának összetevői pedig szép lassan lebomlanak, ami allergiás reakciókat, kiütéseket is okozhatnak. Egy átlagos fényvédő 12 hónapig őrzi meg a minőségét, de a lejárati időt a gyártó cég feltünteti a csomagoláson.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.