Törvények a világban, amiktől minden turistának felszalad a szemöldöke

lányok, vonzó, vidám, mosolygós,
Shutterstock - Look Studio
törvény ausztrália Franciaország
Van csirkéd? Ne hagyd átmenni az úton, ha éppen Georgiában vagy. Ne rágózz Szingapúrban, és ne énekelj Mexikóban, legalábbis szülinapi dalocskát. A törvény az törvény, hiába lepődünk meg mi turisták, be kell tartani és kész. Íme a legfurcsább törvények listája.

A jogszabályok általában a társadalmi rend fenntartását és az emberek védelmét szolgálják, de vannak olyan törvények a világ különböző részein, amelyek inkább mosolyt csalnak az arcunkra vagy elgondolkodtatnak, hogy vajon mi vezethetett ezek megalkotásához. Íme néhány különösen furcsa törvény, amelyek talán a legváratlanabb helyzetekben is kellemetlen meglepetést okozhatnak.

törvények
Törvények a világban, amiken meglepődnek a turisták Forrás: Shutterstock

A törvények azért vannak, hogy betartsák azokat

Ne énekeld a Happy Birthday-t nyilvánosan! – Mexikó

Mexikóban, különösen a szerzői jogvédelem szigorúsága miatt, a "Happy Birthday" dal nyilvános eléneklése valójában illegális lehet, amennyiben az engedély nélkül történik. Bár ez a szabály nem minden esetben érvényesül, mégis figyelemreméltó, hogy a világ egyik legnépszerűbb dala ilyen korlátozás alá esik egyes helyeken.

Tiltott a rágógumi – Szingapúr

Szingapúr híres tisztaságáról és szigorú törvényeiről, de talán a legfurcsább ezek közül a rágógumi tilalma. 1992 óta a rágógumi behozatala és forgalmazása szigorúan tilos, mivel a városvezetés szerint a rágógumi szemetelés súlyos problémát okozott. Az egyetlen kivétel a nikotinos rágógumi, amelyet orvosi célokra használnak. Bár az utóbbi években enyhítettek a szabályokon, a rágógumi vásárlása továbbra is nehézkes Szingapúrban.

Chewing,Gum,Stuck,To,The,Sole,Of,A,Shoe,,Close-up
Szingapúr híres tisztaságáról és szigorú törvényeiről, de talán a legfurcsább ezek közül a rágógumi tilalma
Forrás: Vladimir Konstantinov/Shutterstock

Csak két hódvédő megengedett – Svédország

Svédországban a hódok védelme annyira fontos, hogy törvényben szabályozták a hódvédelem mértékét. Egy egyénnek legfeljebb két hódvédő eszköze lehet, amelyeket engedéllyel kell használni. Bár a törvény indokoltnak tűnik a hódok védelme érdekében, a pontos korlátozás és az engedélyezési eljárás meglehetősen szokatlan lehet külföldiek számára.

Ne hagyd, hogy a csirkéd átkeljen az úton – Georgia, USA

Az Egyesült Államokban, Georgia államban létezik egy törvény, amely szerint tilos hagyni, hogy egy csirke átkeljen az úton. Ez a különös törvény valószínűleg abból az időből származik, amikor a gazdák felelősségre vonhatóak voltak az állataik által okozott közlekedési problémákért. Bár ma már szinte senki sem tartja be, a törvény technikailag még mindig érvényben van.

Chicken,Crossing,A,Country,Road
Ne hagyd, hogy a csirkéd átkeljen az úton
Forrás:  C. Hamilton/Shutterstock

Ne felejtsd el becsukni a kaput – Svájc

Svájcban, Appenzell kantonban törvény írja elő, hogy mindenki köteles bezárni a kapuját, ha elhagyja a házát. Bár elsőre furcsának tűnhet, a törvény célja az, hogy megakadályozza a marhák kiszökését a legelőkről és a falusi élet rendjének fenntartását. Így tehát, ha valaki Svájcban jár, érdemes odafigyelnie a kapukra, nehogy véletlenül megszegje ezt a vidám szabályt.

Ne viselj rózsaszín nadrágot vasárnap – Ausztrália

Ausztráliában, Victoria államban van egy törvény, amely szerint vasárnap tilos rózsaszín nadrágot viselni. Bár a törvény eredeti indoka homályos, talán egy régi erkölcsi norma vagy egy túlzottan lelkes helyi politikus ötlete állhat a háttérben. Mindenesetre, ha vasárnap rózsaszín nadrágot szeretnénk hordani Ausztráliában, érdemes kétszer is meggondolni!

 Ne feledd: ne csókolózz a vonaton – Franciaország

Franciaországban egy másik érdekes törvény is létezik, amely megtiltja a csókolózást a vasútállomásokon. Ez a törvény még az 1910-es években született, amikor az állomásokon csókolózó párok miatt gyakran késett a vonatindulás.

Beautiful,Couple,In,Love,Kissing,In,The,Subway.
csók
Franciaországban törvény tiltja a csókolózást a vasútállomásokon
Forrás: Shutterstock

 Bár manapság ritkán alkalmazzák, a szabály hivatalosan még mindig érvényben van, és a romantikus búcsúk akár problémát is okozhatnak.

Felejtsd el a magas sarkút az ókori helyszíneken – Görögország

Görögországban tilos magas sarkú cipőt viselni az ókori helyszíneken, például az Akropoliszon. Az ok egyszerű: a magas sarkú cipők károsíthatják a történelmi emlékhelyeket, így a hatóságok megtiltották a használatukat. Bár praktikus okokból született a szabály, mégis furcsa belegondolni, hogy milyen különleges helyzetekre is kell figyelnünk, ha egy történelmi sétára indulunk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.