Miért öregszenek lassabban az űrhajósok az űrben? Meglepő a magyarázat

Portrait,Of,Female,Astronaut,Posing,In,A,Space,Suit,During
Shutterstock - Gorodenkoff
űrutazás öregedés űrhajós
Az űrutazásnak nemcsak különleges kihívásai, hanem meglepő előnyei is vannak. Két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams az űrben rekedtek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) egy hibás Boeing űrhajó miatt, és csak februárban térhetnek vissza a Földre.

Azonban van egy jó oldala annak, hogy az űrhajósok több időt töltenek az űrben a tervezettnél: lassabban öregednek, mintha itt, a Földön lennének. Ez az időeltolódás a relativitáselmélet és az űrutazás egyedi hatásainak köszönhető. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint hat hónap az ISS-en 0,005 másodpercet spórol meg az öregedésből. Bár ez csak egy töredék másodperc, mégis lenyűgöző belegondolni abba, hogy a tudomány ilyen hatással lehet az életkorra.

űrhajós
Az űrhajósok nem öregszenek, sőt...
Forrás: Shutterstock

Az űrhajósok nem öregszenek, sőt...

Albert Einstein relativitáselmélete alapján, minél közelebb mozog valaki a fény sebességéhez (ami majdnem 300 millió méter másodpercenként), annál gyorsabban telik az idő és annál lassabban öregszik az ember. Az ISS a Föld körül 27 500 kilométer per órás sebességgel kering, ami befolyásolja az ott tartózkodók öregedési folyamatát. Ezen kívül a gravitációs idődilatáció is szerepet játszik, amely Einstein elméletének másik fontos eleme. A Föld magjától távolabb lévő helyeken a gravitáció gyengébb, ezért ott az idő lassabban telik, mint a felszínen. Ez az oka annak, hogy a szakértők szerint a Holdnak külön időzónára lenne szüksége, mert a Földön használt atomórák is elcsúszhatnak az űridőhöz képest.

Az űrutazás negatív hatásai a csontokra

Bár az asztronauták néhány milliszekundummal fiatalabbak lehetnek az űrben töltött idő után, az űrutazás hosszú távon komoly károkat okozhat a csontozatban. A német Erlangen-Nürnbergi Egyetem 2022-es tanulmánya szerint az űrben töltött hosszabb idő akár tíz évvel is megöregítheti a csontstruktúrát. A tanulmány szerint 17 űrhajós közül kilencen egy évvel a küldetésük után sem gyógyultak meg teljesen, és csontszilárdságuk jelentősen csökkent. A csont ásványi sűrűsége 2%-kal csökkent, ami a kutatók szerint egy tízéves öregedési folyamatnak felel meg. Ennek következtében az érintett űrhajósok sokkal korábban számíthatnak csontritkulásra.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.