Lehet, hogy eddig te is rosszul húztad le a vécét: komoly betegséget is összeszedhetsz

fürdőszoba törölköző vécé fertőzés
Vannak olyan rossz szokások, amelyek az egészségünket is veszélyeztetik. A vécé helyes lehúzása fontosabb, mint hinnéd!

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a legtöbben bele se gondolnak abba, hogy nem a megfelelő módon öblítik le a vécét. Sokan ott hibáznak, hogy nem csukják le előtte az ülőke fedelét, így szabad utat adnak a baktériumoknak és egyéb kórokozóknak. A vécé helyes lehúzása a fürdőszobánk tisztaságának alapja. 

vécé helyes lehúzása
A vécé helyes lehúzása a fürdőszobánk tisztaságának alapja. 
Forrás: Shutterstock

Szakemberek ismertetik, milyen a vécé helyes lehúzása 

Steven Parker elmondta, hogy az öblítéskor az, ami addig a kagylóban volt, a levegőbe kerül, onnan pedig a törölközőnkre, a fogkefénkre. A vécé lehúzásakor ugyanis - ahogy azt a lézer segítségével készített videón láthatjuk -szabad szemmel nem látható apró cseppfelhő, úgynevezett aeroszol képződik, amelyből baktériumok szivároghatnak a levegőbe. A felvételből az is kiderül, hogy milyen gyorsan, és mennyire távolra is eljuthatnak ezek a cseppek, beterítve akár az egész mosdót.

A kórházakban kiemelten kell figyelni erre

Ez egyébként a kutatókat is megdöbbentette, John Crimaldi, a Coloradói Egyetem munkatársa azt mondta: az eredmény alapjaiban változtatta meg a véleményét a vécéhasználatról. Ugyanis az aeroszollal pillanatok alatt jutnak el a fertőző baktériumok a levegőbe.Hozzátette, ez otthon is nagy baj, de még nagyobb problémát, igazi közegészségügyi veszélyt okoz a kórházakban. 

A törölköző is potenciális veszélyforrás

Egy másik szakértő Lisa Jones további fürdőszobai hibákra hívta fel a figyelmet, amelyek akaratlanul is veszélyeztetik egészségünket. Kifejezetten óva intett attól, hogy zuhanyozás vagy fürdés után többször is használjuk ugyanazt a törölközőt. Hozzátette, ugyan gazdaságosnak tűnik, ha ritkábban mosunk, de a nedves törölközők gyorsan tökéletes táptalajává válhatnak a baktériumoknak és a penésznek. Ha túl gyakran használjuk ugyanazt a törölközőt mosás nélkül, az növelheti a bőrfertőzések kockázatát. „Megdöbbentő, de egy törölköző több baktériumot hordozhat, mint egy vécéülőke! Ha mindennap nem is, de két-három naponta mindenképp cseréljük ki és mindig szárítsuk meg” - tette hozzá Jones, aki azt tanácsolta, hogy ne tartsunk sminket vagy sminkeszközöket a fürdőszobában, mivel a pára hatására gyorsabban romlanak és felszívhatják a levegőben lévő baktériumokat, amik az arcunkra kerülve pattanásokat okozhatnak. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.