Mérgező vegyi anyagok ezrei szivárognak be a szervezetünkbe: már az anyatejből is kimutatható

Produced,From,Polymer,Plastic,Pellet,Factory.,Petrochemical,Process,For,Producing
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Meaw_stocker/Shutterstock. No use without permission. - Meaw_stocker
mikroműanyag betegség rák
Nézz körbe, mi minden van műanyagból. Szinte minden, jól látod. Egy kutatás szerint a körülöttünk lévő mikroműanyagokból mérgező vegyi anyagok ezrei kerülnek a szervezetünkbe és ezek kimutathatók nem csak a vérből és a vizeletből, hanem az anyatejből is.

A műanyagok fénykora lassan véget ér, de egyre nagyobb dilemma, hogy miként lehet megszabadulni az évtizedek alatt mindent leuraló műanyagoktól. Ráadásul olyan alapvető használati tárgyak si műanyagból vannak, mint a palackok, dobozok, ruhák, cipők, amelyek nélkül oda a kényelem, amit évek alatt megszoktunk. Mint kiderült, nem lehet sokat várni a változtatásra, mert már nem csak a vérből és a vizeletből, hanem az anyatejből is kimutathatók a mikroműanyagok. 

mikroműanyagok
Mikroműanyagok
Forrás: Shutterstock

Mikroműanyagok: halálos lélegzetvétel

Egy tanulmány kimutatta, hogy mérgező vegyi anyagok ezrei szivárognak be szervezetünkbe a mindennapi élelmiszer-csomagolásokon keresztül.

Egy svájci tudós 3601 mérgező vegyszert azonosított olyan tárgyakban,  mint a műanyag dobozok, vizespalackok, és egyéb plasztik alapú csomagolóanyagok. Az ezekből felszabaduló mikroműanyagok, amelyeket emberi vérben, vizeletben, hajban és anyatejben találtak, olyan mérgező anyagokat juttatnak a szervezetünkbe, mint a biszfenol-A, vagy BPA, és nehézfémek, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákkal és a meddőséggel. Ezek a mérgező vegyületek észrevétlenül kerülnek be a szervezetünkbe, akár a csomagolóanyagokról leváló törmelékként, vagy amikor a mikrohullámú sütőben melegítjük az ételt. A legelterjedtebb műanyag a poliropilén, ami leggyakrabban az élelmiszerek csomagolásában van jelen, ez az anyag a mikroműanyag-szennyezések 48%-ban mutatható ki. 

Egy másik, hasonló kutatás azt is kimutatta, hogy az orrban lévő úgynevezett szaglóhám egyenes utat biztosít a mikroműanyagoknak ahhoz, hogy az agyba jussanak. A szaglóhámban a vizsgálatok során nagy mennyiségű mikroműanyagot mutattak ki, amelyek akár bekerülve a keringésbe, akár belélegezve komoly károkat tudnak okozni az emberi szervezetben.

Műanyagok mindenütt, sosem szabadulunk meg tőlük

Be kell látni, hogy a bennünket körülvevő műanyagok megkerülhetetlenek, és hatásukat csak az alapos kutatások segítségével ismerhetjük meg. Az óceánokba, a levegőben, az élelmiszerekben, és az ivóvízben jelenlévő mikroműanyagokat az emberek folyamatosan belélegzik, lenyelik, ennek hatására gyulladások, neurológiai betegségek, DNS-károsodás alakul ki, a legyengült immunválasz pedig olyan betegségeknek ad teret, amelyeknek a műanyagok szennyező hatása nélkül esélyük sem lenne. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.