Döbbenetes fotókon a víz alá került magyar kistelepülés: csónakáznak a házak között

Szigetköz duna Vének győr árvíz
A Duna mentén teljes erővel zajlik a védekezés, hamarosan tetőzik a folyó. Ám egy Győr melletti üdülőfalu már kedden víz alá került: döbbenetes fotókon Vének.

Ausztriában visszahúzódóban van az árvíz, ám ezt azt jelenti, hogy hazánkban csak most jön a neheze. A Duna mentén várják a tetőzést, Budapesten a rakpart az éjjel víz alá került. A legkomolyabb azonban a Szigetközben a helyzet. A Győr mellett fekvő Vének üdülőövezet teljesen víz alá került már kedden. A Duna partján fekvő, pár utcányi település megközelíthetetlenné vált, a házak között csónakázni lehet. Senki sem mehet be, csak külön engedéllyel.

Vének, 2024. szeptember 17.A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülõövezetében 2024. szeptember 17-én
Árvíz: a drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében Véneken
Forrás: MTI/Jánossy Gergely
Vének, 2024. szeptember 17.A drónnal készült felvételen az áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, Vének üdülõövezetében 2024. szeptember 17-én.
Vének, 2024. szeptember 17-én
Forrás: MTI/Jánossy Gergely

Hosszabb lesz az idei árvíz, mint általában

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a mostani árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb tetőzik, mint a 2013-as árvíz idején, ám hosszabb ideig fog tartani.  Sokáig lesz érvényben harmadfokú készültség az érintett folyókon - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden. Siklós Gabriella közölte: a Dunán általában 5-8 nap alatt vonul le az árhullám, most ennél hosszabb idővel kell számolni, tovább tart az árvíz, mint általában szokott. Ha nem esik újabb eső, az Alpokban olvadó hó akkor is utánpótlást ad.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.