Történelmi árvizek: halál és nincstelenség maradt utánuk

légifelvétel, árvíz, Fortepan
Forrás: Fortepan -
árvíz Tisza történelem
Magyarországon az elmúlt évszázadokban több hatalmas árvíz is volt. Az 1838-as nagy pesti árvíz, az 1879-es szegedi tragédia és a 2000-es évek árvizei mind azt mutatják, hogy az árvízvédelem folyamatos kihívás az emberek számára. Történelmi árvizek, amelyek sorsok százezreit befolyásolták.

Magyarországot történelme során számos alkalommal sújtották olyan árvizek, amelyek komoly károkat okoztak az ország gazdaságában, településeiben, és sokszor emberéleteket is követeltek. A Kárpát-medence földrajzi elhelyezkedése miatt Magyarország olyan jelentős folyóvizekkel rendelkezik – mint a Duna és a Tisza –, így az árvíz mindig is egy fenyegető természeti jelenség volt. A nagy történelmi árvizek mindegyike rávilágított arra, hogy a vízszabályozás és a gátrendszerek fejlesztése fontos feladat. 

történelmi árvizek
Történelmi árvizek 
Forrás: Fortepan

Történelmi árvizek: halál és nincstelenség maradt utánuk

Az 1838-as nagy pesti árvíz

Az egyik legpusztítóbb árvíz Magyarországon az 1838-as nagy pesti árvíz volt. Március 13-án a Duna hatalmas jégtorlaszokkal duzzadt fel, és áttörte a védelmi vonalakat. Az árvíz elsősorban Pest városát érintette, ahol a víz 153 centiméteres magasságot is elért. Az árvíz 228 ember halálát okozta és több mint 50 000 embert tett hajléktalanná, mivel Pest házainak nagy része elpusztult.

A katasztrófa hatására fejlesztések indultak el. József nádor vezetésével elkezdődött a Duna szabályozása, hogy a jövőben hasonló tragédiák elkerülhetők legyenek. Ez az esemény meghatározó volt Budapest későbbi fejlődése szempontjából is.

Az 1879-es szegedi árvíz

A második legnagyobb és talán legemlékezetesebb árvíz 1879-ben sújtotta Szeged városát. Március 12-én a Tisza áttörte a védőgátakat, és elárasztotta a várost. Az árvíz Szeged szinte teljes területét elpusztította: a város több mint 95%-a romba dőlt, és közel 150 ember vesztette életét. A katasztrófa után azonban Szeged újjáépítése példaértékű volt: Ferenc József császár is támogatta az újjáépítést, amelynek keretében a város modern, körutas sugárút-hálózattal épült újjá, és elnyerte mai formáját.

Az 1879-es árvíz következményeként felgyorsult a Tisza szabályozása, hogy a hasonló áradások jövőbeni elkerülése érdekében biztosítsák a folyó medrének stabilizálását és az árvízvédelmi rendszerek megerősítését.

Az 1954-es nyári ár a Dunán

1954 júliusának első napjaiban nyári áradás kezdődött a Duna magyarországi szakaszán. Július 15-én és 16-án Ásványrárónál, Kisbodaknál és Dunakilitinél is átszakadt a gát. A víz gyakorlatilag az egész Szigetközt elöntötte, sőt, még Győrt is veszélyeztette. Csaknem másfélezer ház dőlt össze, és kétezernél is több épület megrongálódott. Ez az árhullám produkálta a legmagasabb vízszintet a Dunán, 1899 óta.

A 2001-es tiszai árvíz

A 2001-es tiszai árvíz a modern Magyarország egyik legnagyobb árvízi katasztrófája volt. A rendkívül csapadékos tél és a hegyekből érkező olvadékvíz miatt a Tisza vízszintje gyorsan megemelkedett. Az árvíz súlyosan érintette az Alföld több települését is, különösen Szolnok környékén. A katasztrófa megelőzése érdekében a hatóságoknak drasztikus intézkedéseket kellett hozniuk, így például a töltések megerősítését és néhány helyen irányított áradásokat. Bár a 2001-es árvíz emberáldozatokat nem követelt, hatalmas anyagi kárt okozott.

A 2013-as dunai árvíz

A legutóbbi emlékezetes nagy árvíz 2013-ban történt, amikor a Duna rekordmagasságban tetőzött. A rendkívüli csapadékos időjárás miatt a folyó vízszintje olyan szintet ért el, amit korábban nem tapasztaltak. Budapestnél a vízállás 891 centiméteres rekordot ért el. A kormányzat és a helyi hatóságok széleskörű összefogásának köszönhetően sikerült megakadályozni a nagyobb károkat. Több mint 10 000 embert kellett kitelepíteni az érintett területekről, és a gátakat megerősítették, hogy megakadályozzák a nagyobb áradásokat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.