Minden eddiginél veszélyesebb vírus terjed a telefonokon - figyelmeztetnek a kiberbiztonsági kutatók

Security,Alert,On,Smartphone,Screen.,Antivirus,Warning.,Private,Data,Protection
Shutterstock - Przemek Klos
kiberbiztonság vírus figyelmeztetés
Az optikai karakterfelismerés képes képeken megjelenített jelszavakat gép által olvasható szöveggé alakítani. Olyan vírus terjed a mobiltelefonokon, amit még a kiberbiztonsági kutatók sem láttak. A szakemberek több mint 280 rosszindulatú Android alkalmazást fedeztek fel, amelyek optikai karakterfelismerést alkalmaznak a kriptopénztárcák hitelesítési adatainak ellopására a fertőzött eszközökről.

Az eddigi legveszélyesebb vírus terjed a mobilokon - figyelmeztetnek a kutatók. Az alkalmazások bankok, kormányzati szolgáltatások, TV-streaming szolgáltatások és közműszolgáltatások hivatalos alkalmazásainak álcázzák magukat. Valójában ezek a telefonokról szöveges üzeneteket, névjegyeket és tárolt képeket kutatnak fel, és észrevétlenül továbbítják azokat a fejlesztők által irányított távoli szerverekre. Az alkalmazások rosszindulatú webhelyekről érhetők el, és adathalász üzenetekkel terjesztik őket a célpontokra. Nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik alkalmazás elérhető lenne a Google Play áruházból.

vírus
Vírus, ami minden eddiginél rosszabb: észre sem veszed és már lopják az adataidat
Forrás: Shutterstock

Vírus, ami minden eddiginél rosszabb: észre sem veszed és már lopják az adataidat

Az újonnan felfedezett rosszindulatú kampány legkiemelkedőbb jellemzője, hogy a mögötte álló fenyegetők optikai karakterfelismerő szoftvert használnak annak érdekében, hogy a fertőzött eszközökön tárolt képeken látható kriptopénztárca-hitelesítési adatokat kinyerjék. Számos tárca lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy véletlenszerű szavak sorozatával védjék tárcáikat. Ezek a mnemonikus hitelesítési adatok könnyebben megjegyezhetők, mint a privát kulcsban szereplő karakterhalmaz. A szavakat a képeken is könnyebben felismeri az emberi szem.

SangRyol Ryu, a McAfee biztonsági cég kutatója fedezte fel ezt a fenyegetést, miután jogosulatlan hozzáférést szerzett a rosszindulatú alkalmazások által ellopott adatokat fogadó szerverekhez. Ezt a hozzáférést a szerverek telepítésekor elkövetett gyenge biztonsági beállítások tették lehetővé. Ezzel Ryu hozzáférhetett az adminisztrátorok által megtekinthető oldalakhoz.

Az optikai karakterfelismerés olyan folyamat, amely a gépelt, kézzel írt vagy nyomtatott szöveg képeit géppel kódolt szöveggé alakítja. Az OCR évek óta létezik, és egyre elterjedtebbé vált a képeken rögzített karakterek szoftver által olvasható karakterekké alakításában. Azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy esetleg telepítettek egy ilyen rosszindulatú alkalmazást, érdemes ellenőrizniük a McAfee bejegyzését, ahol megtalálható a kapcsolódó weboldalak és kriptográfiai hashek listája.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.