Több millió telefon van veszélyben - Ha ezt a két alkalmazást telepítetted, azonnal töröld!

figyelmeztetés applikáció mobiltelefon alkalmazás vírus
Biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Google Playen elérhető, két ingyenes appban a Necro nevű trójai vírus rejtőzhet. Ha te is letöltötted ezeket a fertőzött alkalmazásokat, azonnal töröld őket, majd ellenőrizd a készüléket egy vírusirtó programmal.

Szakértők szerint a Necro nevű trójai vírust a szteganográfia módszerével csempészték be az alkalmazások kódjába, hogy biztosan rejtve maradjon.

hecker, telefon, vírus, alkalmazás,
Két ingyenes alkalmazás tórjai vírust rejt.
Forrás: Shutterstock

A szteganográfia a rejtett üzenetek oly módon történő létrehozásának tudománya és művészete, hogy az üzenet létezéséről csak a címzett tudjon.

A Necro először 2019-ben jelent meg, de azóta továbbfejlesztették, ez a változat szedi most áldozatait. Bár elsősorban orosz felhasználók vannak most veszélyben, a vírus vélhetően már máshol is jelen van. Ezt a vírust a hackerek kémkedésre használják, és olyan reklámok terjesztésére, amelyekkel bűnözők keresnek pénzt. Becslések szerint a Necrónak körülbelül 11 millió áldozata lehet.

Egy fotófilteres alkalmazás és egy böngésző érintett

Szakértők a Google Playen bukkantak rá két olyan ingyenes alkalmazásra, amely Necróval fertőzött. Az egyik a Wuta Camera - Nice Shot Always, amely egy csomó filtert tartalmaz a tökéletes fotók elkészítéséhez. Ebből ami vírusmentes, az a 6.3.7.138 verzió, és az attól újabbak. Ha használod ezt az applikáció, akkor mindenképpen ellenőrizd, hogy melyik verziót telepítetted. Ha a verziószám alapján nem biztonságos az alkalmazás használata, akkor az appot azonnal törölni kell, majd egy vírusirtóval ellenőrizni a készüléket, és ajánlott jelszavakat is cserélni - figyelmeztetnek a kiberbiztonsági szakértők.

A másik trójai vírust rejtő alkalmazás a Max Browser-Private & Security, ami egy ingyenes, reklámmentes böngésző, ami az 1.2.0 verzió óta fertőzött. Ebből a programból fertőzöttet már nem lehet letölteni a Google Playről, de érdemes ellenőrizni, hogy melyik van a telefonunkon, ha ezt használjuk.

Azt egyelőre nem tudják, hogy a trójai hogyan férkőzött át a Play áruház bizonysági rendszerén.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.