Több ezer éves titokra derült fény: így építették az egyiptomi piramisokat

egyiptomi piramisok
Shutterstock - AlexAnton
Egyiptom egyiptomi piramisok gizai piramisok
A rejtélyes piramisok titkát rengeteg tudós próbálta megfejteni, a megoldás mégis talán egy véletlennek lesz köszönhető. Egy Merer nevű hajóskapitány ugyanis naplót vezetett az egyiptomi piramisok építéséről. A papírusz előkerült, és sok mindenre választ adott, amit a tudósok eddig csak sejtettek.

Az ókori egyiptomi piramisok építése hosszú időn át rejtélynek számított a történészek és régészek számára. Az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogyan sikerült az ókori egyiptomiaknak megmozgatni és szállítani a hatalmas kőtömböket, amelyekből a piramisokat építették. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt sugallják, hogy a piramisok építőköveit vízi úton, azaz csatornák és folyók segítségével szállították a helyszínre. Ez az elmélet új megvilágításba helyezi a piramisok építésének technikai kihívásait.

egyiptomi piramisok
Az egyiptomi piramisok
Forrás: Getty Images

Az egyiptomi piramisok építése: logisztika az ókorban

A legismertebb egyiptomi piramis, a Gízai Nagy Piramis, több mint 2,3 millió kőtömbből épült fel, amelyek súlya egyenként több tonnát nyomhatott. Ezeket a köveket jellemzően a Nílus közelében bányászták, de még így is hatalmas feladat volt őket a piramisok építési helyszínére szállítani. A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy a köveket szárazföldi úton, hatalmas rönkökre helyezett sínek segítségével vontatták a helyükre. Azonban ez az elmélet számos kihívást rejt magában, különösen a sivatagi homok miatt, amely megnehezítette volna a kövek mozgatását.

  • Vízi útvonalak használata a szállításban

Az újabb régészeti leletek és kutatások arra utalnak, hogy az ókori egyiptomiak csatornákat és hajókat használtak a kövek szállításához. A kövek eredeti helyszínéről, a bányából, kisebb hajókra vagy tutajokra tették a köveket, majd a Nílus és a mesterséges csatornák segítségével juttatták el őket a piramisok építési területéhez.

2013-ban egy régészeti csapat egy papiruszt talált, amely a piramisok építéséről szóló feljegyzéseket tartalmazott. Ebben a naplóban egy hajóskapitány, Merer, részletesen beszámol arról, hogyan szállították a köveket a Tura nevű kőbányából Gízába a Nílus és az általa táplált csatornák segítségével. Ez az első kézzel fogható bizonyíték arra, hogy a vízi szállítást alkalmazták a piramisépítés során.

Az elmélet bizonyítására vágyó kutatók egy csoportja öt, a gízai ártérről származó, megkövesedett talajminta tesztelésébe kezdett. Egy franciaországi laboratórium ezután a Nílus környékén általánosan előforduló pollen és növényzetre elemezte a mintákat, ami azt bizonyítja, hogy valaha létezett egy ősi vízi út.

  • Mesterséges csatornák és kikötők

A kutatók úgy vélik, hogy az egyiptomiak mesterséges csatornarendszert építettek ki a piramisok közelében, amely lehetővé tette a hajók számára, hogy egészen az építési helyszínig közlekedjenek. A piramisok környékén található maradványok arra utalnak, hogy ezek a csatornák és kikötők komplex rendszert alkottak, amelyet kifejezetten a nehéz kőtömbök szállítására terveztek.

  • A vízi szállítás előnyei

A vízi úton történő szállítás számos előnnyel járt a szárazföldi szállítással szemben. A vízen sokkal egyszerűbb volt mozgatni a többtonnás kőtömböket, mint szárazföldön. Gyorsabb szállítás: a folyók és csatornák segítségével gyorsabban és hatékonyabban lehetett eljuttatni a köveket a helyszínre. A vízi szállítás kevesebb munkaerőt és kevesebb erőfeszítést igényelt, mint a rönkökön vagy szánokon történő vontatás.

Az egyiptomi piramisok építése egy lenyűgöző mérnöki bravúr, amelyhez az ókori egyiptomiak kiemelkedő logisztikai és szervezési készségekre voltak képesek. A legújabb kutatások alapján úgy tűnik, hogy a vízi úton történő szállítás kulcsfontosságú szerepet játszott ebben a folyamatban, lehetővé téve a hatalmas kőtömbök gyors és hatékony mozgatását a Nílus és a mesterséges csatornák segítségével. Ez az elmélet új perspektívát nyújt a piramisok építésének megértésében, és egyben rávilágít az ókori egyiptomiak technikai tudásának és találékonyságának szintjére.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.