A mai napon dől el, hogy milyen lesz az időjárás karácsonyig: ezt kell figyelni

Orsolya karácsony időjárás előrejelzés
Az Orsolya-napi (október 21.) időjárás népi hiedelmek szerint előrejelzi a karácsonyig tartó időjárást. A magyar népi időjóslásban Orsolya napja fontos szerepet játszik, mivel a hagyomány szerint úgy tartják, hogy az e napon megfigyelhető időjárás megmutatja, milyen lesz az idő az ünnepekig.

A népi hagyományok és az időjárási megfigyelések évszázadokon át szoros kapcsolatban álltak egymással. Az Orsolya napjának időjárásával kapcsolatos jóslások különösen érdekesek, hiszen a mezőgazdaságból élők számára fontos volt tudni, milyen lesz a tél - manapság már inkább a fűtésszámla miatt szeretjük tudni, mire számíthatunk.

Winter,Is,Coming.,Snowy,And,Colorful,Forest.,Winter,And,Autumn, időjárás, orsolya napja
Orsolya napján dől el, hogy milyen lesz az időjárás karácsonyig.
Forrás: Shutterstock

Úgy tartották, hogy ha Orsolya napján szép, napos idő van, akkor karácsonyig kellemes, enyhe időre lehet számítani, míg ha esős, borús az Orsolya, akkor csapadékos és hideg tél következhet.

Időjárás-előrejelzés: eddig tart a vénasszonyok nyara

A kellemesen meleg napok és hetek előtt állunk. Október közepével beköszöntött a vénasszonyok nyara, és a hónap végéig velünk is marad, sőt még egy kicsit melegebb is lesz, mint most. A héten 18 fokig kúszhat fel a hőmérő higanyszála, és november első napjaiban is még 12-15 fokos maximumokra számíthatunk, nagyjából november 10. körül csökken 9-10 fokra a napi csúcshőmérséklet.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.